Home » Serbia kreu gjenocid në Kosovë, prandaj s’mund të krahasohet me Kataloninë

Serbia kreu gjenocid në Kosovë, prandaj s’mund të krahasohet me Kataloninë

Çështja e Kosovës dhe Katalonisë nuk duhet krahasohet sepse situata nuk është aspak e njëjtë.

Kështu thotë El Salvador Ljuades, studiues Institutin Mbretëror spanjoll “El Kano”.

Ai dukje dallimet mes situatës Katalonisë dhe Kosovës, ku thekson se ajo çfarë ndodhi ish-Jugosllavi gjatë viteve 90-ta e deri vitin 2000, nuk ka aspak bëjë me Spanjën dhe sjelljen e saj karshi Katalonisë.

Ka shumë dallime mes situatës Kosovës dhe Katalonisë; se çka ndodhi Jugosllavi vitet prej 1990 deri 2000 nuk ka aspak bëjë me Spanjën dhe sjelljen e saj karshi Katalonisë. Spanja është një shtet demokratik gati 40 vite, dhe prapë se prapë Katalonia ka një shkallë madhe autonomisë saj”, shprehet Ljuades, transmeton lajmi.net.

Duke folur për skenarët e mundshëm zgjidhjes problemit mes Prishtinës dhe Beogradit, Ljuades thotë se bisedimet duhet vazhdojnë një intensitet shtuar dhe sipas gjitha gjasave sipas tij ky dialog nuk do sjellë njohjen e plotë reciproke mes Kosovës dhe Serbisë.

“Pres shoh një marrëveshje mes Kosovës dhe Serbisë fund qershorit, e cila nuk do jetë e lehtë për tu arritur, por nuk është e pamundur. Mendoj se do shkoj përtej status-kuosë dhe nuk do përshijë shkëmbim territoresh”, tha ai për portalin spanjoll ‘Autonomia’.

Sipas tij, Komisioni Evropian aktual është “ambicioz kur vije puna te Ballkani, jo vetëm për shkak se ata janë përfundim mandatit, por edhe për shkak se ata tani janë nisje një loje madhe gjeopolitike është duke u luajtur Ballkanin Përendimor”, thotë ai.

“Rusia është shumë active, e cila mund jetë një problem për Bashkimin Evropian, aty është Turqia, Arabia Saudite, e madje edhe Kina”, përfundon Ljuades.

The post Serbia kreu gjenocid në Kosovë, prandaj s’mund të krahasohet me Kataloninë appeared first on INSAJDERI.

Reklama