Home » Rama: Evropa është feja jonë

Rama: Evropa është feja jonë

Shqiptarët janë mbështetës entuziastë BE-së dhe Evropa është feja jonë”.

Kështu deklaroi kryeministri Edi Rama një intervistë për gazetën gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ku foli për procesin e integrimit evropian Shqipërisë.

Me anëtarësimin BE, theksoi Rama, “ne do ndërtojmë një urë mes kaluarës dhe ardhmes sonë”.

Duke folur për rëndësinë ka për Shqipërinë integrimi Bashkimin Evropian, Rama tha sepër ne dhe vendet e tjera Ballkanit Perëndimor është çështje për jetë a vdekje”.

Pas aq shumë e shumë vitesh dhimbjeje dhe ankthi, Evropa përcakton ardhmen tonë. Siç mund jeni dijeni, Shqipëria ka pasur regjimin frikshëm komunist Evropë dhe jo shumë larg kohë, ne kemi përjetuar disa prej luftërave përgjakshme Evropë gjatë shpërbërjes ish-Jugosllavisë ose Kosovë”, tha Rama.

I pyetur lidhur me “koston” do ketë për BE-në anëtarësimi i Serbisë apo Shqipërisë, dhe dyshimet krijon një hap i tillë kur bëhet një analogji me situatën e krijuar me Greqinë, Rama tha se, “ky nuk është problemi im, por është problem duhet zgjidhet nga politikanët gjermanë dhe britanikë”, transmeton atsh.

“Shoqëritë tuaja nuk kanë përjetuar luftëra prej tre brezash. Shoqëritë tuaja janë njëfarë mënyre shkëputura nga realitetet e ashpra botës përtej BE-së. Nga këndvështrimi ekonomik, shoqëritë tuaja janë gjendje mirë dhe kjo ndoshta mund jetë arsyeja përse evropianët harrojnë se sa me fat janë”, tha Rama.

Ndërsa lidhur me avantazhet do ketë për Gjermaninë dhe Bashkimin Evropian, anëtarësimi i Shqipërisë BE, Kryeministri Rama u shpreh senuk dua shqetësoj ata nuk dëshirojnë Shqipëria bëhet anëtare e BE-së, pasi është një rrugë e gjatë për ne drejt BE-së”.

Duke e thënë me fjalët e presidentit francez, Macron: Evropa, pari ka nevojë për integrimin përpara se fillojë zgjerimin e saj. Po, BE-ja ka nevojë për disa reforma. Dhe ne gjithashtu, duhet ndërmarrim reforma vendin tonë. Por, shpresojmë se rrugët tona do bashkohen një ditë. Shqipëria dhe Ballkani Perëndimor, janë një rëndësie vendimtare për paqen dhe sigurinë e Evropës. Ne jemi një zonë gri Evropë dhe kjo duhet ndryshojë”, theksoi ai.

Lidhur me progresin e Shqipërisë, Rama tha seshumë gjëra kanë ndryshuar, por sinqerisht, kjo vërtetë varet nga mënyra se si e sheh situatën”. “Nëse e mendoni nga ku ne kemi filluar, ne kemi bërë një rrugë gjatë Shqipëri. Por nëse e gjykoni ku ne duam jemi, atëherë ka ende rrugë për bërë. Transformimi ynë duhet bëhet i qëndrueshëm”, tha ai.

Reforma jonë gjyqësore, vijoi Rama, duke përfshirë edhe ndryshimet kushtetuese, po transformon pothuajse gjithçka sot. “Gjyqtarët dhe prokurorët tanë janë vënë nën mbikëqyrje, burimi i tyre financiar dhe e kaluara e tyre profesionale, janë duke u verifikuar. Shumë zyrtarë lartë kanë humbur punën dhe kjo do pastrojë sistemin tonë gjyqësor”, theksoi kryeministri Edi Rama.

 

Reklama