Home » Racistë dhe hipokritë – në Kujtim të marres sonë

Racistë dhe hipokritë – në Kujtim të marres sonë

poezinë e tij “Testament”, poeti Kujtim Paçaku porositë kur vdesë varroset vertikalisht.  Arsyeja e këtij testamenti ka një metaforë fuqishme një jete quar mes shtypjes dhe talljes ku mendja kërkon gjejë shpëtim tek trupi. Një mendje e krijuar një ambient ku jeshë rom, ashkali, egjiptas apo kushdo nuk është dukje sikurse shumica është diçka tallet dhe mundësisht shtypet. pafundësi.

Testamenti i Kujtimit praktikë ndoshta nuk do ndodhë  por do mbesë vetëm një testament me një porosi pavdekshme për një realitet zor mund vdesë ndonjëherë Kosovë. E ky realitet është i hidhur. Një realitet cilin është marre jetosh shekullin XXI apo vitin 2018.

Por këta jemi ne. Racistë. Deri palcë. Do tingëllonte tepër patetike nëse tash do t’i kërkonim falje Kujtim Paçakut për atë se kush jemi ne. Madje nuk do ishte patetike por hipokrizi. Njësoj sikurse kërkim falja i ishte bërë Kuvendin e Kosovës, kur foltore ishte ngjitur vet Kujtim Paçaku.

Disa muaj pasi Insajderi kishte publikuar një seri përgjimeve telefonatave politikanëve Kosovë shpërfaqën qartësisht një shtet kriminalizuar dhe një elitë politike prapambetur e sheh normale talljen me tjetrin sipas kritereve tyre prapambetura gati shpellare nuk na qenka “i denjë” për t’u respektuar si njeri. Kjo elitë politike ia ka humbur kuptimin edhe “elitës” duke e devalvuar si vlerë e ka bërë normale mendësinë e tyre prapambetur e sheh normale talljen me tjetrin. E ky kriter pas është etabluar edhe si kriter një shoqëri, truri i cilës ka stagnuar dhe refuzon zhvillohet.

Paçaku kishte dalë foltore dhe kishte refuzuar lëvizë derisa kolegët e tij Kuvend partive ndryshme, shumica partinë kryesore PDK, biseda talleshin me deputetët rom, ashkali dhe egjiptas, kërkonin falje.

Kërkim falja kishte ndodhur. Ishte bërë mënyrë hipokrite si nga kryetari i Kuvendit, Kadri Veseli dhe Adem Grabovci kryepersonazh i bisedave përgjuara ku talleshin deputetët rom, e deri tek kolegët e tjerë. Por shumë sesa pendimin, ajo kërkim falje kishte vënë pah sesi kjo klasë politike e barazon racizmin me kërkim faljen për racizëm.

Vetëm naivët dhe njerëzit pa ndonjë tru aktiv mund ta kenë besuar se këta politikanë nuk janë racistë dhe se përnjemend kanë kërkuar falje. Ata mund ta kenë shtuar vëmendjen ndaj deklarimeve publike, pra mos dëgjohet racizmi teksa del nga mendja dhe goja e tyre, por jo edhe mendësinë e tyre.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ‘https://connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0’; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Paçaku detyron Grabovcin dhe Veselin të kërkojnë falje publike…

Paçaku: Nuk kam fuqi ngreh ndonjë akt juridik, por nuk largohem nga kjo foltore, pa kërkuar falje – http://bit.ly/2chBIjF #DosjaeShefave

Posted by Insajderi on Thursday, 1 September 2016

Ajo nuk mund fshihet as tek shoqëria i zgjedhë ata na drejtojnë. Shoqëria kosovare, për arsye mos zhvillimit shtetit nga politika, është e zhytur racizëm. Por kur vjen puna tek ky komunitet, racizmi tejkalohet e shndërrohet edhe tallje sikurse me një kafshë nuk kupton.

E kur njeriu sillet me njeriun sikur me kafshën, atëherë njerzillëku humbet. Bëhet një jetë prej kafshe sepse veprimet e tyre bazohen instinkte bazë. E fyhet edhe kafsha sepse ato nuk paragjykojnë e as tallin bazë ngjyrës a racës. Prandaj ne nuk jemi as kafshë. Do ishte një nder i madh. i madh sesa jesh njeri hipokrit, pjesë e një klasë politike mënyrë paturpshme e tallë tjetrin e pas i thurë lavde kur ai mos jetë gjallë.

Presidenti i vendit Hashim Thaçi, kryeministri Ramush Haradinaj dhe kryeparlamentari Kadri Veseli, ia kushtuan nga një status Facebook, kujtimit për Kujtim Paçakun. Me rastin e vdekjes tij.

E natyrshme: tretë njihen si shfrytëzues çdo dëshmori a beteje kur është koha e përvjetorëve. fundmi e kemi parë këtë shfrytëzim gjatë javëve fundit, duke i nderuar me akademi e statuse Facebook, por duke i tallur praktikë, pasi e udhëheqin një shtet krijuar mbi krim. E shtetit kriminalizuar nuk i duket asgjë racizimi. Përpos një mjeti për përmbushur nevojën e tyre prambetur shpirtërore dhe intelektuale: talljen me tjetrin për shkak ngjyrës, racës, orientimit seksual, veshjes apo folmes.

Hashim Thaçi ka shkruar se “ndjehet i pikëlluar” për humbjen e intelektualit dhe poetit komunitetit rom, Kujtim Paçaku.

Vdekja e parakohshme e Kujtim Paçakut është humbje për familjen, miqtë dhe komunitetin e tij, cilin e përfaqësoi denjësisht”, ka shkruar presidenti.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ‘https://connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0’; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Me pikëllim mora lajmin për vdekjen e ish deputetit Kuvendit Kosovës, intelektualit dhe poetit komunitetit rom,…

Posted by Hashim Thaçi on Thursday, 17 May 2018

Hashim Thaçi ka qenë ai ka grumbulluar rreth partisë tij e rreth vetës shumti njerëz sikurse Adem Grabovci e shumë tjerë, me pak përjashtime vogla, Kujtimin e kanë tallur. Jo personalisht Kujtimin, por “intelektualin rom”, “poetin rom”, “qytetarin rom”. Mbi gjitha e kanë tallur njeriun. Njeriun e pa fuqishëm, varfër. E kanë tallur nga këndi i fuqishmit dhe pasurit me pushtet.

Prandaj nuk duhet t’i besohet “dhimbjes” presidentit për “humbjen e Kujtimit” sepse fakt, para se Kujtimi vdiste, kjo shoqëri e ka vrarë shumë herë. Dhe vazhdon t’i vrasë edhe Kujtimët e tjerë.

Sot Thaçi është president por partinë ia la Kadri Veselit është kryetar i Kuvendit, njerëz tillë, politikanë racistë e hipokrit janë ende Kuvend. Mungesa e Adem Grabovcit Kuvend nuk do thotë se ka mungesë deputetëve racist. Andaj as dhimbja e Kadri Veselit për Kujtimin e as krenaria e tij për romët nuk duhet besuar. Një lider mbanë afër racistë duke i normalizuar, nuk mund jetë asnjëherë krenar përnjë racë tjetër”. Është vetëm një status hipokrizie.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ‘https://connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0’; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Me dhimbje mora lajmin për vdekjen e Kujtim Paçakut, deputet shumë vjeçar Kuvendin e Kosovës nga komuniteti rom. Me…

Posted by Kadri Veseli on Thursday, 17 May 2018

I njejtë sikurse ai i kryeministrit Ramush Haradinaj i cili ani pse nuk ka ndonjë evidencë ketë treguar gjuhë raciste, ka dëshmuar se është një i tillë me gjuhën tallëse e fyese ndaj një komuniteti, atij LGBTIQ, është i shtypur njashtu sikurse ai romëve, ashkalinjëve dhe egjiptianëve.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ‘https://connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0’; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Lajm i hidhur vdekja e ish deputetit Kuvendit, Kujtim Paçaku, i cili ka kontribuar shumë për emancipimin kulturor,…

Posted by Ramush Haradinaj on Thursday, 17 May 2018

Kësisoj, sado do mundohemi shkruajmë e nderojmë Kujtimin e atë se çka reprezenton ai duke u munduar ta krijojmë një kujtim do rrojë gjatë, do ta humbin luftën me kohën. Nuk do mbijetojë kjo hipokrizi e nderuarit pas vdekjes, sepse sasia dhe thellësia e turpit tonë, racizmit, do rrojë shumë gjatë. Sepse dhimbja ua shkaktojmë  si racistë nuk men nga hipokrizia e kujtimeve.

I përjetshëm do mbesë vetëm ky “manual” i Kujtim Paçakut mbi këngën rome.

Si bëhet kënga rome?

nuk ka shumë marifet!
merre një grusht dhembje
shtoji ca pika loti
e pak pluhur rrugësh pasosura
pak aromë stinësh dashurisë

fund
i shton erëza djegëse dashurie
dhe i hedh ca yje përsipër
dhe e piqet
piqet zjarr shpirtit
gjer agim.

ja pra, kështu bëhet kënga rome…

The post Racistë dhe hipokritë – në Kujtim të marres sonë appeared first on INSAJDERI.

Reklama