Home » Përse po mbahet Samiti i Sofjes dhe çfarë synon Bashkimi Evropian?

Përse po mbahet Samiti i Sofjes dhe çfarë synon Bashkimi Evropian?

Samiti i Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor mbahet sot Sofje Bullgarisë, Prishtinë po shihet si ngjarje e rëndësishme për vendet e Ballkanit Perëndimor aspirojnë integrimet evropiane.

Sipas analistëve politikë dhe atyre integrimeve evropiane, Samiti i Sofjes ka për qëllim përafrimin mes shteteve Bashkimit Evropian dhe shteteve Ballkanit Perëndimor dhe forcimin e lidhjeve infrastrukturë, aspektin digjital dhe njerëzor.

Ndërsa, sipas Bashkimit Evropian, këtë samit vendet pjesëmarrëse do diskutojnë mundësitë punojnë bashku për trajtuar sfidat e përbashkëta, si siguria, migracioni, zhvillimet gjeopolitike dhe marrëdhëniet e mira fqinjësore.

Emrush Ujkani, profesor i Drejtës Evropiane tha për Radion Evropa e Lirë se Samiti i Sofjes do jetë një rikonfirmim se Ballkani Perëndimor, me gjithë vështirësitë dhe vonesat, do jetë pjesë e Bashkimit Evropian.

“Samiti i Sofjes po mbahet është një moment i rëndësishëm. Është një rikonfirmim i ri se vendet e Ballkanit Perëndimor një mënyrë ose tjetër do jenë anëtare ose pjesë e Bashkimit Evropian. Nuk mund flitet për data pasi ajo tepër i takon Komisionit Evropian tregojë se ku kanë arritur vendet përkatëse, por unë mendoj aspektin politik është një veprim jashtëzakonisht domethënës dhe do lë gjurmë veta agjendën evropiane për vendet e Ballkanit Perëndimor”, thotë Ujkani.

Edhe zyrtarët evropianë po e vlerësojnë këtë samit si jashtëzakonisht rëndësishëm, pasi është i pari nga Samiti i Selanikut, i cili ishte zhvilluar para 15 vjetësh.

Pjesë e Samitit BE-së dhe Ballkanit Perëndimor Sofje do jenë mbi 30 liderë shteteve anëtare Bashkimit Evropian dhe shteteve Ballkanit Perëndimor.

Po ashtu, me gjithë sfidat organizative rreth pjesëmarrjes Kosovës këtë Samit për shkak mosnjohjes saj nga pesë vende anëtare BE-së, megjithatë është siguruar edhe pjesëmarrja e Kosovës, e cila do përfaqësohet nga presidenti, Hashim Thaçi.

Artan Murati, analist nga Instituti Demokratik i Kosovës, duke folur për Radion Evropa e Lirë thotë se këto samite janë rëndësishme dhe shërbejnë për diskutuar perspektivën e anëtarësimit shteteve Ballkanit Perëndimor.

“Qëllimi i prezantimit këtyre samiteve është përafrimi mes shteteve Bashkimit Evropian dhe shteteve Ballkanit Perëndimor si shtete janë proces për t’u anëtarësuar BE. Janë një numër i shteteve Ballkanit kanë marrë statusin e shtetit kandidat dhe kemi Kosovën dhe Bosnje e Hercegovinën si kandidate potenciale. Ajo synohet është shtetet janë proces për t’u anëtarësuar BE, t’i mbajnë përkushtuara drejt këtij procesi dhe një mënyrë t’u garantohet një bashkëpunim i mirëfilltë nga dy palët”, thotë Murati.

Por, kur flitet vetëm për Kosovën këtë mes, ai mendon se ka ngecje, cilat vijnë për arsye ndryshme. Kosova, sipas Muratit, viteve fundit është fokusuar krejtësisht dialogun me Serbinë dhe zbatimin e Marrëveshjes Stabilizim Asocimit, duke lënë anash shumë aspekte tjera agjendës evropiane.

Ne kemi dëgjuar një narracion vazhdueshëm nga politikanët, përfshirë edhe kryeministrin se Kosova mund aplikojë për statusin e shtetit kandidat vitin 2018. Këtë e shoh si pamundur fazën jemi edhe politikisht, por edhe aspektin e përmbushjes kritereve formale”.

“Bashkimi Evropian poedhe kushte tjera për vendet synojnë BE-në, dhe kjo paraqet një sfidë për Kosovën. Kosova nuk ka një funksionim normal institucioneve shtetërore, kemi probleme theksuara me administratën publike e mos flasim për çështjet tjera si ambienti, energjia, dhe çështjet tjera rëndësishme”, thotë Murati.

fillim këtij viti, Bullgaria ka marrë udhëheqjen e presidencës Bashkimit Evropian, duke u bërë vendi i parë nga Ballkani merr një pozitë tillë për gjashtë muajt e ardhshëm.

Bullgaria është bërë pjesë e BE-së vitin 2007, ndërsa tani pritet ta rrisë perspektivën për vendet fqinje Ballkanit Perëndimor drejt anëtarësimit BE.

The post Përse po mbahet Samiti i Sofjes dhe çfarë synon Bashkimi Evropian? appeared first on INSAJDERI.

Reklama