Home » Përparim Rama: Pata menduar që është mirë ta bëjmë një Park të Memorialëve

Përparim Rama: Pata menduar që është mirë ta bëjmë një Park të Memorialëve

Alberina Haxhijaj

Arkitekti Përparim Rama ka mbajtur sot një ligjëratë Universitetin e Prishtinës për diskutuar me studentët dhe pranishmit rreth temës “Përtej Memorialëve”, duke vënë fokus projektin e tij për kompleksin memorial “Adem Jashari”, shkruan KultPlus.

Ai fillimisht kujtoi momentin kur si i vogël shëtiste rreth Fakultetit Filozofik, ku edhe u mbajt diskutimi. Po ashtu kur kalonte kohë edhe afër Bibliotekës Kombëtare, ndërtesë kjo ka ndikuar ai bëhet arkitekt.
32738506_1807032076031442_4362469355666014208_n Përparim Rama: Pata menduar që është mirë ta bëjmë një Park të Memorialëve
Arkitekti Përparim Rama, këshilloi studentët ajo ka shumë rëndësi është lidhshmëria krijojnë njerëzit me ndërtesat dhe ndikim kanë këto fundit njerëzit. Prezantuesi i parë i Kosovës Bienalen e Arkitekturës vitin 2012 tha se interaksioni me hapësira është një ndër elementet kyçe te secili projekt ai e bënë.

Këtë element ai e ka përfshirë edhe memorialin Adem Jashari projektin e cilit ai e ka realizuar vitin 2012 mirëpo ishte refuzuar nga Ministria e Planifikimit Hapësinor.

“Ideja kyçe e memorialit është përveçse restaurimit dhe konservimit vizitorët mund afrohen sa afër ngjarjes dhe mënyrës sesia ajo ka ndodhur. Pikërisht për faktin se tashmë ekzistojnë edhe mënyra ndryshme teknologjike cilat ne mundemi me i shfrytëzuar për sjellë një përjetim sa real afër vizitorëve”, u shpreh ai duke diskutuar për elementet përbente projekti i tij detaje.
32738506_1807032076031442_4362469355666014208_n Përparim Rama: Pata menduar që është mirë ta bëjmë një Park të Memorialëve
këtë diskutimi është folur edhe për ndërtimin e memorialëve nga ana e familjes diçka e cila është konsideruar një temë shumë e ndjeshme.

“Memorialët cilat janë ndërtuar kryesisht hapësira publike, rrugë, sheshe, apo edhe nëpër vende tjera lënë ndikim te shoqëria. qoftë se nuk janë menduara mirë lënë ndikimi negative edhe pse ato nuk janë ndërtuar me asnjë prapavijë pas tyre. Pata menduar do ishte mirë bëjmë një park memorialëve ku mblidhen këto dhe një mënyrë ju ofrojmë strehim, një shpi, pra mos i lëmë nëpër rrugë. Pra një vend ku do mbroheshin institucionalisht dhe tregimi do rrëfehej atë mënyrë mos krijojë ndikim negativ”, tha Rama.

Sipas tij ndërtimi i memorialëve hapësira publike është bërë pikërisht pas çlirimit kur ka ndodhur një vakum sistemin shtetëror, kështu njerëzit e kanë konsideruar hapësirën publike si tyren.
32738506_1807032076031442_4362469355666014208_n Përparim Rama: Pata menduar që është mirë ta bëjmë një Park të Memorialëve
Profesoresha Linda Gusia e cila e kishte ftuar arkitektin Përparim Rama për këtë ligjëratë u shpreh se pjesa e dhimbshme kur kemi bëjmë me kujtesën kolektive sa i përket periudhës luftës është zhdukja e anës humanitare te ngjarjet cilat kanë lidhje me luftën.

Kur kam vizituar shtëpinë e Jasharajve pas sulmit ka pasur shumë bredha e gëzhoja, pastaj gjësendet i kanë lënë nëpër shpi anëtarët, e gjitha këto sot janë largu. Ajo shqetëson përgjithësi kumtesa e luftës është një gati dehumanizim. këtë procesin e heroizmit po i dehumanizojmë, po e zhveshim prej elementit njerëzor ngjarje”, tha ajo duke treguar se çfarëdo kujtimi do i bëhet këtij memoriali duhet ketë vete aspektin familjarë duke përfshirë gratë dhe fëmijët e kësaj familje.
32738506_1807032076031442_4362469355666014208_n Përparim Rama: Pata menduar që është mirë ta bëjmë një Park të Memorialëve
Kujtojmë se projektin për kompleksin memorial “Adem Jashari” Prekaz, e ka fituar kompania sllovene “AG-Inzineering”, e kosto e tyre ka dalë 6 milionë euro, si parashikim për punën do zgjaste 2 vite. Shuma e njëjtë ishte ofruar nga arkitekti Rama për projektin e tij./ KultPlus.com
32738506_1807032076031442_4362469355666014208_n Përparim Rama: Pata menduar që është mirë ta bëjmë një Park të Memorialëve

The post Përparim Rama: Pata menduar që është mirë ta bëjmë një Park të Memorialëve appeared first on KultPlus.

Reklama