Home » Përfundon Samiti i Sofjes, perspektivë evropiane për shtetet e Ballkanit

Përfundon Samiti i Sofjes, perspektivë evropiane për shtetet e Ballkanit

Sot ka përfunduar Samiti i Sofjes mes BE-së dhe gjashtë shteteve Ballkanit Perëndimor, dhe mesazhi i nxjerrë nga ky samit ka qenë perspektiva evropiane për shtetet ballkanase, njofton Klan Kosova.

Fuqitë evropiane e kanë konfirmuar edhe njëherë ardhmen evropiane për gjashtë shtetet e rajonit, ndonëse nuk është dhënë diçka konkrete.

Sidoqoftë, analizat kanë nisur menjëherë mbi atë se si duhet shihet ky dokument 17 pikësh siguron ardhmen evropiane për Kosovën dhe fqinjët e saj.

këtë samit po ashtu u bë thirrje adresohen gjitha sfidat e shteteve Ballkanit Perëndimor, duke nisur nga ato infrastrukturore, ndërsa u kërkua nga këto gjashtë shtete t’i përmirësojnë raportet dh t’i sqarojnë problemet mes vete.

Mes këtyre problemeve është edhe ai mes Maqedonisë dhe Greqisë për çështjen e emrit, për çka lideri i maqedonasve, Zoran Zaev, ka thënë se janë afër një zgjidhjeje pranueshme për dyja palët, mënyrë Maqedonisë t’i hapet rruga drejt BE-së.

Ndërkaq, pjesa e tjetër e fokusit ka qenë Kosova, plan parë vizita e presidentit Hashim Thaçi me shefen e politikës jashtme dhe sigurisë, Federica Mogherinit.

dyja palët e kanë konfirmuar angazhimin për ta çuar tutje marrëveshjen midis Prishtinës dhe Beogradit, njëkohësisht hap rrugë për integrim BE.

Ekip i Klan Kosovës po qëndron Sofje, ka mësuar se delegacioni i Kosovës i përbërë prej 50 zyrtarësh po qëndron ende kryeqytetin bullgar.

Liderët kosovarë kanë pohuar Kosova është trajtuar si shtet dhe e barabartë me vendet e rajonit këtë samit, duke shfaqur qartazi një garanci Kosova ka një shteg drejtë për BE.

Klan Kosova po ashtu mëson se ka nisur edhe Forumi Ekonomik i Vjenës, ku do adresohen çështjet rëndësishme ekonomike Ballkanit Perëndimor, pra i shteteve aspirojnë jenë pjesë e BE-së. këtë takim do marrin pjesë edhe presidenti Thaçi dhe kryeministri Ramush Haradinaj.

Reklama