Home » Pacolli në Forumin Ekonomik Botëror: Mosmarrëveshjet politike po e pengojnë bashkëpunimin ekonomik

Pacolli në Forumin Ekonomik Botëror: Mosmarrëveshjet politike po e pengojnë bashkëpunimin ekonomik

Zëvendëskryeministri i parë ka thënë se bashkëpunimi rajonal Ballkanin Perëndimor është çelës për shfrytëzimin e potencialit ekonomik rajonit tonë.

Pasi po shohim një revitalizim marrëdhënieve mes BE-së dhe Ballkanit Perëndimor, duhet shfrytëzojmë sa mirë këtë moment. Ballkani Perëndimor përsëri është lart agjendën e BE-së”, ka thënë Pacolli.

vitet e fundit, kryediplomati kosovar ka thënë se Procesi i Berlinit ka siguruar reformat rajon mos ndalen.

“Procesi i Berlinit ishte fokusuar veçanërisht konektivitet. Jam i kënaqur koncepti i konektivitetit është zgjeruar edhe infrastrukturat tjera si ajo digjitale. Rajoni ynë ka potencial për shumë bashkëpunim dhe shkëmbim tregtar, si dhe për mobilitet njerëzve. Ndër arriturat e fundit vendeve Ballkanit Perëndimor është miratimi i Agjendës për Reformën e Investimeve Rajonale”, ka thënë ai.

Megjithatë, sipas tij, mosmarrëveshjet bilaterale nivel politik mbesin ende pengesë.

“Fokusi duhet jetë heqjen e barrierave dhe lejimin e lëvizjes lirë investimeve, mirave dhe njerëzve. Një perspektivë e qartë e anëtarësimit BE për vendet e Ballkanit Perëndimor mund shpejtojë reformat vendet e rajonit. Por, perspektiva e qartë evropiane është edhe garancë për shumë investime. Është e rëndësishme BE marrë qëndrim guximshëm dhe thotë gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor do anëtarësohen BE njëjtën kohë. Kjo do inkurajojë frymën e bashkëpunimit vërtetë rajonal, pasi suksesi i një shteti varet nga suksesi i fqinjëve vet. Prandaj, duhet t’i eliminojmë gjitha elementet e kompeticionit mes shteteve tona”, shtoi ai.

Zëvendëskryeministri Behgjet Pacolli, njëherësh Ministër i Jashtëm i Kosovës ka theksuar se Kosova do mbetet e përkushtuar për bashkëpunim dhe fqinjësi mirë mes gjitha shteteve Ballkanit Perëndimor.

Reklama