Home » Nuk ka ‘plan B’ – Ballkani Perëndimor është pjesë e BE-së

Nuk ka ‘plan B’ – Ballkani Perëndimor është pjesë e BE-së

Presidenti i Këshillit Evropian, Donald Tusk, ka thënë se Ballkani Perëndimor është dhe do jetë pjesë integrale e Evropës, përkatësisht Bashkimit Evropian. Këto komente, ai i ka bërë gjatë një konference përbashkët me presidentin e Komisionit Evropian, Jean-Claude Juncker, dhe kryeministrin bullgar Boyko Borissov kuadër Samitit BE-së për Ballkanin Perëndimor po mbahet Sofje.

Unë nuk shoh ndonjë ardhme tjetër për Ballkanin Perëndimor sesa BE. Nuk ka alternativë, asnjë plan B. Ballkani Perëndimor është pjesë integrale e Evropës dhe ata i përkasin komunitetit tonë” ka thënë Tusk.

Ne kemi folur për perspektivën evropiane Ballkanit Perëndimor. Ashtu siç kam thënë edhe gjatë vizitës sime Ballkan, Bashkimi Evropian është dhe do jetë edhe ardhmen partneri i madh i gjithë Ballkanit Perëndimor”, tha Tusk.

Unë nuk shoh ndonjë ardhme tjetër Ballkanit Perëndimor përveç se Bashkimin Evropian, nuk ka alternativë tjetër. Nuk ka ndonjë plan B. Ballkani Perëndimor është pjesë integrale e Evropës dhe ata i përkasin komunitetit tonë”, theksoi ai.

Ndryshe, përmes një deklarate përbashkët, Bashkimi Evropian dhe shtetet e Ballkanit Perëndimor kanë konfirmuar Samitin e Sofjes përkushtimin dhe vendosmërinë për ardhmen evropiane rajonit.

Pas strategjisë zgjerimit BE-së për Ballkanin publikuar sivjet, deklarata e Sofjes ka nxjerrë si përfundim edhe përkushtimin për thellimin e bashkëpunimit dhe rritjen e stabilitetit rajon, si parakusht për integrimin e kësaj pjese Evropës kuadër Bashkimit Evropian.

deklaratë, veç tjerash thuhet se “BE-ja mbështet angazhimin e partnerëve Ballkanit Perëndimor për përforcuar tutje marrëdhëniet fqinjësore mira, qëndrueshmërinë rajonale dhe bashkëpunimin e ndërsjellë”.

njërën nga 17 pikat e kësaj deklarate, theksohet po ashtu se shtimi i angazhimeve “ forcimin e rendit dhe ligjit, luftimin e krimit organizuar dhe korrupsionit, respektimin e drejtave minoritarëve dhe njëri-tjetrit, ndërtimin e urave bashkëpunimit”. Përkushtimi i shteteve Ballkanit Perëndimor, theksohet deklaratë, është edhe dhe kërkesë e Bashkimit Evropian.

Kurse pikën e 11-të, është kërkuar bashkëpunim i shtuar kundër terrorizmit dhe ekstremizmit.

Samitin e BE-së për Ballkanin po mbahet Sofje Bullgarisë po marrin pjesë liderët nga 6 shtetet e Ballkanit Perëndimor, Shqipëria, Kosova, Bosnja dhe Hercegovina, Serbia, Mali i Zi dhe Maqedonia. Nikoqir i takimit, është kryeministri i Bullgarisë, Bojko Borisov, i cili aktualisht mbanë edhe Presidencën e Këshillit.

Kurse nga Bashkimi Evropian po marrin pjesë Presidenti i Këshillit Evropian, Donald Tusk, kryesues i takimit, pastaj presidenti i Parlamentit Evropian, Antonio Tajani, Përfaqësuesja e Lartë i Bashkimit Evropian për Politikë Jashtme dhe Siguri, Federica Mogherini dhe Komisioneri për Politikat e Fqinjësisë Evropiane dhe Negociatat e Zgjerimit, Johannes Hahn.

Pjesë e këtij Samiti është edhe Kosova, po përfaqësohet nga presidenti Hashim Thaçi.

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, përmes disa postimeve rrjete sociale ka konfirmuar se ne margjina këtij samiti ka zhvilluar takime me komisionarin e BE-së për zgjerim, Johannes Hahn,presidentin e Serbisë, AleksandarVuçiq dhe personalitete shumta, qoftë nga Bashkimi Evropian apo shtetet e Ballkanit.

Ndërkaq, fjalimin e tij Samit, presidenti Thaçi kërkoi nga liderët evropianë trajtim barabartë për Kosovën dhe liberalizim vizave.

Thaçi foli hapjen e punimeve Seancës Plenare Samitit, ku u trajtua tema “Fuqizimi i gjithë dimensioneve ndërlidhjes (socio-ekonomike, fizike, digjitale dhe njerëzore)”.

Ky samit midis Bashkimit Evropian dhe Ballkanit Perëndimor është një sukses i jashtëzakonshëm i përbashkët, por veçanti i nikoqirëve tanë, presidencës bullgare. Suksesi i këtij samiti bazohet ruajtjen e angazhimit me shtetet e Ballkanit Perëndimor përmes një qasjeje gjithëpërfshirëse dhe barabartë, si dhe mbështetet parimin e rëndësishëm sipas cilit i gjithë Ballkani Perëndimor gëzon një perspektivë evropiane”, tha presidenti Thaçi.

Kam kënaqësinë gjithashtu personalisht konfirmoj mbështetjen e Kosovës për përmbajtjen e deklaratës këtij samiti dhe agjendës prioritare Sofjes. Ne i mbështesim plotësisht parimet kyçe bashkëpunimit forcuar, marrëdhënieve mira fqinjësore dhe nevojës për zgjidhje qëndrueshme dhe detyrueshme mosmarrëveshjeve dypalëshe”, theksoi Thaçi.

Para liderëve evropianë e ballkanikë, presidenti Thaçi ka thënë se Kosova është dhe do mbetet plotësisht e përkushtuar ndaj këtyre qëllimeve, duke përfshirë dialogun e lehtësuar nga BE-ja për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

“Kosova është e gatshme hyjë fazën përfundimtare dialogut me Serbinë për arritjen e një marrëveshjeje ligjërisht detyruese për normalizimin e marrëdhënieve dhe pajtimin. lejoni theksoj nevojën për rregulla barabarta lojës tani po lëvizim drejt zbatimit mëtejshëm temave po diskutojmë këtë samit, dhe rastin e Kosovës kjo përfshin një përmbyllje shpejtë procesit liberalizimit vizave për cilin Kosova ka përmbushur gjitha 95 kriteret e kërkuara”, tha ai.

Presidenti Thaçi ka shtuar se nëse vërtet duam një ndikim qëndrueshëm afrimin e rajonit, kjo duhet nënkuptojë edhe heqjen e barrierave ndryshme pranishme aktualisht.

Kjo përfshin, por nuk kufizohet, sipas presidentit Thaçi, njohjen e kualifikimeve, certifikatave dhe dokumenteve tjera, uljen e kohës pritjes kufi, ndërveprimin fushën e energjisë, sigurimin e lirisë lëvizjes për njerëzit brenda rajonit duke hequr vizat, por edhe jetësimin e zotimeve tjera kemi dhënë parë si rajon.

The post Nuk ka ‘plan B’ – Ballkani Perëndimor është pjesë e BE-së appeared first on INSAJDERI.

Reklama