Home » Nuk ishte e shkruar nga Zoti, por nga mafiozët e ndërtimit

Nuk ishte e shkruar nga Zoti, por nga mafiozët e ndërtimit

Gentian Krasniqi, një 23 vjeçar nga komuna e varfër e Malishevës, është viktimë e mafiozëve ndërtimit Prishtinë.

Fati i tij ishte i keq. Rasti i tij shpërfaq dështimin e bërjes shtetit ligjor.

Vendet e punës Malishevë janë munguara. Një pagë minimale Prishtinë ishte e mjaftueshme për . Kishte arritur këtë synim. Arritja e një synimi tillë është sukses për shumë rinj papunë.

Me gjasë, kishte menduar punonte përkohësisht sektorin e ndërtimtarisë. Besonte nga aty gjente punë mirë, për realizuar ëndrrat e tij.

Ishte punësuar një kompani, e cila plotëson kriteret për tu vlerësuar si mafioze. Pronarët e kësaj kompanie me veprimet e tyre bënë Gentiani mos vazhdonte ëndërronte .

Bënë jeta e tij rrezikohej.

Me datë 1 prill këtij viti, Gentiani pësoi tragjikisht.

Ishte duke punuar katin e shtatë një kompleksi banesor “Rrugën B”, Prishtinë. Por kompania “Diellona”, për cilën punonte Gentiani nuk kishte vendosur mbrojtëse, pjesën ku vendosen skelet e ndërtimit.

Për shkak mungesës tyre, ai kishte rënë nga kati i shtatë. Kishte luftuar për jetë QKUK. Nuk ia kishte dalë. Kishte vdekur.

Mbi kompaninë private, ku punonte Gentiani rëndojnë shumë dyshime. Ajo ka regjistruar vetëm dy punëtorë. Shteti e di këtë, por nuk e ndëshkon. Lejon kompanitë ndërtojnë shumëkatëshe Prishtinë, raportojnë vetëm dy punësuar.

Por, kjo nuk është për tu çuditur. Ky shtet është duke lejuar edhe mos ndëshkimin e përgjegjësve për vdekjen e Gentianit.

Është rrëqethëse historia e këtij riu, cilën e transmetoi emisioni hulumtues “InDoks”, dielën e javës kaluar.

Emisioni “Ndërtimi mbi Gjak”, i InDoks tregon edhe për faktin historia e Gentianit nuk është rrëqethëse vetëm për ata duhet ndërmarrin masa: Prokurorët, policët, inspektorët e ndërtimit dhe politikanët.

Gjithçka ka përfunduar me ngushëllimin sekështu e kishte shkruar nga Zoti”. fakt, është e kundërta. Vdekja e tij ishte e shkruar  nga mafiozët synojnë përfitojnë edhe pak shumë miliona “Rrugën B”, Prishtinë.

Rasti i Gentianit duhet shërbejë si ndërgjegjësim për familjarët e atyre vdesin vend punës. Duhet ngrenë zërin, për kërkuar dënimin e mafiozëve ndërtimit. Për kërkuar burgosjen e tyre.

Shifrat e vdekjeve vend punës janë tmerruese.  Edhe tmerrues është fakti asnjë prej pronarëve kompanive mafioze nuk është burg.

InDoks zbuloi se nuk është dënuar asnjë prej përgjegjësve për vdekjet vend punës përgjatë viteve 2016-2018.

Bazuar statistikat posedon Sindikata e Punëtorëve Sektorit Privat, katër vdekje vend punës kanë ndodhur vetëm vitin 2018.

Vitin e kaluar patën vdekur 20 veta, ndërsa gjatë vitit 2016 kishin vdekur 14 punëtorë.

Kompanitë e fuqishme private nuk ka kush t’i inspektojë. Inspektorët korruptohen lehtësisht, nëpërmjet ryshfeteve. Edhe shefat e inspektorëve, politikanët, korruptohen nga mafiozët e sektorit ndërtimit. Politikanët, kuptohet korruptohen me shifra mëdha se sa inspektorët.

Korruptimi i tyre është pengesë edhe për punën e sindikatave punëtorëve.

Kemi pasur raste kur inspektorët nisën për ta inspektuar një kompani. rrugëtim e sipër është thirrur inspektori dhe i është thënë: Kthehu se nuk ke nevojë ta inspektosh atë kompani”, deklaroi për InDoks Jusuf Azemi, kryetar i Sindikatës Punëtorëve Sektorit Privat.

Përveç kompanive detyrohen paguajnë ryshfete, vdekjet vendin e punës janë problem edhe për ato janë pronësi dhe lidhura ngushtë me politikën. Këto nuk detyrohen paguajnë ryshfete, por kanë fuqinë fshehin rastet penale kundër tyre.

InDoks zbuloi dy emra kompanish tilla, cilave iu vdiqen punëtorët vendin e punës.

Musli Krasniqi vdiq 30 janar këtij viti derisa ishte duke punuar për kompaninë “Fitorja”, nga Ferizaji. Kjo kompani është prej fuqishmeve Kosovë. fundmi, ka nisur një projekt përbashkët me Blerim Thaçin, vellain e vogël presidentit Hashim Thaçi.

vendin e tij punës vdiq edhe Asllan Asllani nga Drenasi. Ai ishte punëtor i kompanisë “Eurobesi”, e cila ishte kontraktuar për ndërtuar kompleksin banesor kompanisë investuese “Premium Group Kosova”. Bekim Jashari, kryetari i Skënderajt dhe Bahri Nuredini, drejtor i Aeroporit Prishtinës/ Kullës, janë aksionar kompanisë private “Premium Group Kosova”.

Por, përkundër këtyre fakteve rrënqëthëse tregojnë për vdekjet e njerëzve vend punës ende nuk ka shefa dënuar me burg kompanive ndërtimore. Derisa për qytetarët këto dhëna janë shokuese, tilla nuk konsiderohen për zyrtarët shtetëror.

Madje, Basri Ibrahimi, kryeinspektori i Inspektoriatit Punës nuk pranon ta quajë alarmante tërë këtë situatë.

“…nuk është alarmante gjendja. Është përmirësim e sipër. Mirëpo ende ka punë për tu bërë”, deklaroi Ibrahimi, njeriu e ka për obligim ndërmarrë masa.

Derisa zyrtarët si Ibrahimi e vlerësojnë gjendjen si jo alarmante, do vazhdojmë lexojme lajme rrënqethësi sikurse rasti i riut nga Malisheva, Gentian Krasniqit. Do vazhdojmë lexojmë tituj si këta: “Bie nga kati i shtatë, vdes vend punës”, “Zbulohet shkaku i vdekjes, nuk kishte mbrojtëse vend punës”.

Me qasjen e tillë zyrtarëve shtetëror, numri i njerëzve vend punës do rritet. Por, duket se kjo nuk i bënë përshtypje atyre. Ibrahimi dhe tjerët duket se nuk do lëkundën nga qëndrimi se “gjendja nuk është alarmante”.

The post Nuk ishte e shkruar nga Zoti, por nga mafiozët e ndërtimit appeared first on INSAJDERI.

Reklama