Home » Një festival për librin. Agolli: Kulturë e trashëgimi

Një festival për librin. Agolli: Kulturë e trashëgimi

Është çelur mbrëmë Muzeun Historik Kombëtar festa pranverore e librit. Pesë ditë e pesë net (16-20 maj), atriumin e muzeut, salla e kënde tij, brenda e jashtë, deri edhe pavijone, promovohen libra e mbahen takime me përkthyes e shkrimtarë i këndojnë himne letërsisë. Disa gjuhë e disa zhanre, me letërsi shqipe, franceze, spanjolle, ruse, turke, me vargje fuqishme si ato Fabrizio De Andre, me histori e gjuhësi, me studime e kujtime dhe rrëfime ku krijuesi, narratori e personazhi ndodh jenë një. Disa shtëpi botuese vëna krah njëra-tjetrës na rikthejnë vëmendjen te letërsia dhe artet, njëherësh me konkurset letrare e pamore mbahen kuadër këtij eventi, shkruan GSH.

fjalën e hapjes, Elona Agolli tha se një ngjarje tillë si Festivali “Ditënetët e Librit” e bën ndihet e nderuar. Duke falënderuar Ministrinë e Kulturës, ju përgjigj kërkesës për festivalin, tha se ky event “i bën brezat ndjeshëm ndaj mbrujtjes me librin e botimet, e duke e parë bashku këtë domen nga këndvështrimi i krijuesit, autorit, përkthyesit, mbartësit fillestar vlerës”. “Sfondi Historik i Vitit Mbarëshqiptar Skënderbeut, thërret ‘Ditënetët e Librit’ përmes nismave me ‘libër e penë’, kontribuojë promovimin dhe përçimin e trashëgimisë kulturore e traditave, përbashkojë diasporën dhe shqiptarët përtej kufijve një kuvend virtual vlerash, duke kultivuar ndërgjegje e krenari për thesaret e shqiptarëve këtej e përtej Drinit. Gjatë ditëve festivalit, pasionuarit do kenë mundësi t’i prekin këto vlera shqiptare, shtrëngojnë duart e bashkëbisedojnë me mendjet i kanë krijuar e trashëguar ato, teksa këtu Kosova mbërrin mes vargjesh poetësh dashur pamoshë dhe përmes personalitetesh, na nderojnë me praninë e tyre e bartin me vete kontribute me peshë nismat kulturore përbashkuese”, tha Elona Agolli.

Pasi përmendi Fakultetin e Gjuhëve Huaja, studentët e Fakultetit Arteve Pamore, Bashkinë e Tiranës dhe Muzeun Historik Kombëtar, do kthehet sfondin natyral këndit leximit, ajo uroi “një navigim mbarë ditënetët e leximit”.

tej, ministrja Mirela Kumbaro tha se Leximi është hapësirë e lirë mendimi. “ gjithë këto vite kemi pritur si për Godonë, mbërrinte diçka e rrallë dhe e rëndësishme: ndarja bashku e një kohe pasur kulturalisht. Mbushja e kësaj kohe me emocion, mendime, ide, diskutime librash. Takime japin shpresë e bëjnë ndjehesh i vlefshëm, ku nuk flitet veç për përfitime shpejta, zgjidhje praktike, kënaqësi treten pa lënë shenjë. Kemi dashur krijojmë grupime, shoqëri i bashkon Shenjti i pazëvendësueshëm, Libri. krijojmë kushtet për një atmosferë mikëpritëse për njerëzit e duan librin, si për ata e shkruajnë, ashtu dhe për ata e lexojnë”, tha Kumbaro. Ajo shtoi se nuk e krijon dot politika atmosferën për librin, kërkohet ndihma e gjithsecilit, e sidomos e punëtorëve librit, shkrimtarëve, përkthyesve, botuesve, lexuesve, edhe e gazetarëve, madje edhe e cinikëve dhe skeptikëve! “Leximi duhet mendohet si urë lidhëse, si hapësirë për t’u ndarë bashkë. Libri nuk mund dhe nuk duhet jetë vetëm pronë elitash e shoqërish zgjedhura (e kush është ai do i bënte këto zgjedhje, rrijë larg prej nesh!)”. Ajo shtoi se çdo vit shtohen festivalet e librit, si ky hap dyert sot “Ditënetët e librit” – 5 ditë ku libri do jetë kryefjalë. Libri dhe leximi, gjitha format dhe mënyrat e perceptimit: si brendi, si urë komunikimi, si vepër arti, si burim zhvillimi. e.r/dita

Reklama

Lexo më shumë