Home » Mësuesja u kërkon nxënësve të mos agjërojnë

Mësuesja u kërkon nxënësve të mos agjërojnë

Dita e parë e Ramazanit për këtë vit ka nisur me një incident rëndë një nga shkollat nëntëvjeçare Tiranës. Mësuesja Etleva Meço, ka kujdestari njërën nga klasat e gjashta shkollën “Fan S. Noli”, pasi mori informacion nga nxënësit e klasës nëse antarë familjeve tyre agjërojnë ose jo, i “këshilloi” ata mos agjëronin muajin e shenjtë islamik. Sipas saj, kjo “porosi” e konsultuar me mjeken e shkollës është një udhëzim i drejtpërdrejtë i drejtorisë shkollës. Provokimi i rëndë duket nuk është spontan dhe ka një frymëzim qartë antimysliman, pasi mësuesja “këshillën” e saj dashamirëse përfshin edhe struktura tjera shkollës.

Ky skandal provokativ u denoncua nga një punonjëse sociale rrjetin e saj facebook pas një informacioni ardhur nga prindi i një fëmije i pranishëm klasë. Pa përmendur shkollën apo emrin e mësueses, statusin e saj ajo denoncon dhunën e ushtruar ndaj fëmijëve për pranuar se agjërojnë nën presion. Aktivistja i bën thirrje prindërve tjerë ta denoncojnë rastin si një dhunim drejpërdrejtë ligjit, këtë rast drejtës kushtetuese ushtrimit besimit, si dhe t’i informojnë fëmijët e tyre për këtë dhunim kryer kundrejt tyre. Këtë provokim ajo e konsideron si një “terror psikologjik” i ushtrohet fëmijëve, ngjashëm me atë ndodhte kohën e diktaturës, dhe tej e konsideron abuzimin nga mësuesja si “bullizëm me bazë fetare”.

Ezani u interesua për rastin dhe e konfirmoi atë përmes një burimi tjetër, sërisht një prind, i cili kërkoi qëndrojë anonim. Pas këtij interesimi ne arritëm mësojmë shkollën ku ka ndodhur provokimi skandaloz si dhe emrin e mësueses përkatëse. Sipas burimit tonë mësuesja fillim ka pyetur nxënësit e klasës për praktikues mundshëm agjërimit familjet e tyre, pyetje cilës i janë përgjigjur pozitivisht disa dhjetra fëmijë. pas mësuesja i ka pyetur nxënësit nëse dikush prej tyre agjëron ose jo, pyetje cilës i janë përgjigjur negativisht gjithë pranishmit. Megjithëse na u konfirmua se disa prej fëmijëve agjërojnë, fakti asnjë prej tyre nuk i tregoi mësueses, tregon dhunën psikologjike pësojnë fëmijët me prejardhje nga familje religjioze myslimane shkollat publike shqiptare. ndërhyrjen e saj kryesore, mësuesja ka “këshilluar” fëmijët mos agjërojnë, sepse kjo është e dëmshme për shëndetin e tyre, dhe sepse kjo do t’i “shpërqendronte” ata nga mësimet. tej ajo ka shtuar se këtë informacion për agjërimin mund vijnë e t’ia shpjegojnë fëmijëve klasë edhe mjekët e shkollës.

Rasti është vërtetë alarmant dhe i rrezikshëm. Mësuesja ekspozon përpara fëmijëve “ushtrimin e dhunës” prindërve tyre, sepse janë ata ndikojnë fetarisht tek fëmijët, këtë rast duke i “dhunuar”. Pra është shkolla ajo i mbron dhe edukon si duhet fëmijët, sidomos kur prindërit e tyre “dështojnë” këtë mision, nën efektin e fetarizmit tyre. Sigurisht kjo situatë e rëndë na kujton dhunën strukturore ushtrohej ndaj fetarisë nën komunizëm, por këto incidentet e ditëve tona ndodhin një kontekst tjetër. Pasi bombarduan kurrikulat e shkollave nëntë vjeçare me informacion panevojshem për jetën, dhembshurinë dhe zemrën e Nënë Terezës, një veprimtare e krishterë me origjinë shqiptare, dhe pasi ftojnë përvit fëmijët sjellin mjete zbukuruese për bredhin e Krishtlindjeve, na vijnë tilla lajme ogurzeza për linçimin verbal praktikave fetare myslimanëve shqiptar ambjentet e shkollës nga personeli pedagogjik. Komuniteti Mysliman, i cili sheh tolerancë fetare edhe aty ku nuk ekziston, duhet interesohet për rastin fjalë apo për raste ngjashme, adresojë tek autoritetet shqetësimin legjitim për këtë cënim rëndë laicitetit shkollës, ose saktë, për këtë sulm frontal ndaj bashkëjetesës qytetare vend. (ezani i naltë)

Reklama