Home » Lindshmëria në SHBA bie në nivelin më të ulët në 30 vite

Lindshmëria në SHBA bie në nivelin më të ulët në 30 vite

 

Lindjet Shtetet e Bashkuara kanë rënë nivelin ulët 30 vite, duke shënuar një ndryshim madh kulturor, pasi sipas ekspertëve, arsyeja është femrat vonojnë sjelljen jetë fëmijëve.

vitin 2017, SHBA lindën 3.85 milionë bebe, numri i ulët prej vitit 1987, e arsyeja për këtë janë pak lindje mes femrave adoleshencë dhe 20-at.

Ulja e numrit lindjeve është një fenomen i zakonshëm te vendet e zhvilluara. Por, ndërsa lindjet ranë te femrat e reja, ato u rritën gjatë vitit fundit SHBA te femrat mes 40 dhe 44 vjeç.

Sipas ekspertëve, dhënat tregojnë qartë se gratë kanë zgjedhur punojnë dhe shtyjnë për vonë rolin e nënës. Kjo do thotë se femrat po arsimohen shumë, janë pjesë e forcës punës dhe po ndjekin karrierat e tyre.

Analistët thonë se trendi i kësaj vonese për t’u bërë nëna do vazhdojë, jo vetëm për arsyet e përmendura, por edhe për faktin se Shtetet e Bashkuara nuk kanë një politikë ndihmojë femrat pas lindjes.

Shtetet e Bashkuara janë vendi i vetëm i zhvilluar botë nuk garanton leje paguar lindjeje për prindërit e rinj. Ekspertët thonë gjithashtu se ulja e lindjeve nuk është ende shqetësuese dhe numri i popullsisë Amerikës do vazhdojë rritet, por ngadalë.

Diçka sidoqoftë mund pengojë disi planet antiemrigacion presidentit Donald Trump. pak lindje do thotë pak rinj forcën e punës dhe numrat diku duhet plotësohen, ekonomia mos e ndiejë goditjen.

l.h/ dita

Reklama

Lexo më shumë