Home » LAJMI I FUNDIT: Emri i ri i Maqedonisë, “Republika e Maqedonisë së Ilindenit”

LAJMI I FUNDIT: Emri i ri i Maqedonisë, “Republika e Maqedonisë së Ilindenit”

Maqedonia dhe Greqia kanë arritur marrëveshje sa i përket ndryshimit emrit Maqedonisë.

Kryeministri maqedon, Zoran Zaev dhe ai grek, Alexis Tsipras janë pajtuar Samitin e Sofjes emri i ri i Maqedonisë, jetë “Republika e Maqedonisë Ilindenit”, njofton Klan Kosova.

Ilindeni është Dita e Republikës Maqedonisë.

Me këtë marrëveshje ende nuk është konfirmuar, do t’i hapet rrugë anëtarësimit Maqedonisë BE dhe Aleancën Veri-atlantike.

Përveç “Republika e Maqedonisë Ilindenit” opsion kanë qenë edhe emra tjerë si “Maqedonia e Epërme” ose “Republika e Maqedonisë Shkupit”.

Analisti, Ylber Sela, ka thënë për Zona B direkt nga Sofja se mes Zaev dhe Tsipras është përmbyllur pjesa e parë e finales. Ai ka shtuar se edhe shqiptarët e Maqedonisë janë pjesë përbërëse e kësaj zgjidhjeje arritur.

Sot është ditë historike për Maqedoninë pasi interesi i shqiptarëvë është Maqedonia bëhet anëtare e NATO-s dhe hyjë BE”.

Janë parë interesat bullgare dhe duhet shihen edhe interesat e shqiptarëve sa i përket çështjes emrit”.

“Besoj fund Maqedonia zgjedhë këtë kontest. Ardhja jo vetëm e Theresa May por këta muajt e fundit kemi pasur shumë liderë evropianë kanë ardhë Shkup. Roli i Bullgarisë është mjaft i rëndësishsëm dhe Sofja dha maksimumin dhe ky është fat duhet shfrytëzohet dhe po ia arrijnë qëllimit. Shpresoj vitin 2018 do shkruhet me shkronja arta për Maqedoninë”

Kurse analisti tjetër, Qashif Bakiu, ka thënë se Zaev dhe Tsipras janë përkujdesur ta mbajnë fshehtë këtë marrëveshje arritur e cila sipas tij do diskutohet edhe dy vendet përkatëse.

Ai ka thënë se rastin e emrit ri Maqedonisë edhe historianët duhet ta bëjnë punën e tyre./Klan Kosova/
zona-1024x516 LAJMI I FUNDIT: Emri i ri i Maqedonisë, “Republika e Maqedonisë së Ilindenit” zona-1024x516 LAJMI I FUNDIT: Emri i ri i Maqedonisë, “Republika e Maqedonisë së Ilindenit”

Reklama