Home » Kujtim Paçaku, njeriu që i dha emër dhimbjes rome

Kujtim Paçaku, njeriu që i dha emër dhimbjes rome

Gili Hoxhaj

Kujtim Paçaku, ish-deputet i Kuvendit Kosovës, poet e gazetar sot pas ikjes nga kjo botë, si epitaf mbi zemrën e secilit e njohu ka lënë si kujtim vargjet cilat pasqyronin brengën e tij shpirtit, çiltërsinë e karakterizonte, sytë e rrudhosur e buzëqeshjen plot butësi.

DB0WpoOXcAAcbLQ-1-720x380 Kujtim Paçaku, njeriu që i dha emër dhimbjes rome

“Herdelezi”, “Si bëhet kënga rome”, “Testament” janë vetëm tri nga poezitë e tij, ku vargu prekë thellë e bën pjesë dhimbjes një komuniteti është lënë nën hije shoqërisë. Vargu i fuqishëm i Paçakut nuk e toleronte këtë padrejtësi e dhimbje, andaj merrte udhë krijimin e poezive marrin me vetë botën e tij shpirtërore.
nuk ka shumë marifet!”, kështu nis një nga poezitë e tij njohura “Si bëhet kënga rome”. Fjali e shkurtë por fton brendësi poezisë, e cila mes metaforës fton rrugicat e jetës komunitetit rom, atje ku e ndjen dhimbjen e nuhat aromën e stinëve dashurisë.

DB0WpoOXcAAcbLQ-1-720x380 Kujtim Paçaku, njeriu që i dha emër dhimbjes rome

Vargjet e tij reflektojnë përditshmërinë e një jete rome

Siç thotë ai poezinë e tij, kënga rome ndërtohet me një grusht dhimbje, ca pika loti, pluhur rrugësh pasosura, aromë stinësh dashurisë. zjarr shpirtit piqet gjer agim, kënga rome me erëza djegëse dashurie e ca yje sipër. Me pak fjalë, ai përshkruan këngën rome, hapat e cilës ata i ndjekin ditëve zakonta deri tek “Herdelezi”, emër cilin e mban njëra nga poezitë e tij. Një festë për kthimin e pranverës. Poezia e Paçakut e përshkruan mëngjesin e hershëm një babai xhepzbrazur e sytë e mbushur lot, këtë ditë maji para gjithçka-je tjetër duhet kafshojë krenarinë e vet.
Ishte muaji maj, ditë Herdelezi,
Një mëngjes i hershëm,
Diell pranveror mbi horizont.
im bir mos kërkonte
rroba reja.

majë gishtave ika,
sytë mbushur lot
e xhepat bosh.
Edhe një festë do kalojë
lecka vjetra.

Sot kur ai iku amshim, poezitë e tij duket sikur janë një lloj testamenti për t’i shtuar ca pika lumturie këngës rome djegur nga dhimbja. Vet vargu i tij është testament kënga rome marrë një melodi tjetër. “Testament”, e ka titulluar ai njërën nga poezitë e tij, zgjon pikërisht trishtimin e kësaj dite ku tepihu i jetës tij mbaron. Qëndrimi “Vertikalisht” është kërkesa e tij e fundit, ashtu siç qëndron kjo fjali mes poezisë saj. Kujtimi për shpirtin e tij poetik e dashur do ta mbajë gjallë imazhin e veprimtarinë e tij.

Kur vie ajo ditë
E fundit, tepihun e jetës sime
Ju lus:
paku atje qëndroj
V
E
R
T
I
K
A
L
I
SH
T
Meqë gjithë jetën
S` lanë se s` lanë ngrihem këmbë!

DB0WpoOXcAAcbLQ-1-720x380 Kujtim Paçaku, njeriu që i dha emër dhimbjes rome

Kujtim Paçaku u lind me 12 mars 1959 Prizren. Ai kishte përfunduar studimet Akademinë e Arteve – Dega e Muzikës dhe studimet postdiplomike Pedagogjinë Muzikore. Po ashtu arriti ta përfundonte edhe Akademinë e përshpejtuar për Aktrim dhe Regji Klasën e Prof. Faruk Begollit.
Ish – deputeti i Kuvendit Kosovës, diplomoi romologji Sorbonë Parisit. Gjatë studimeve krijoi oktete e kore shumta. Pëveç aktiviteteve shumta shoqëri kulturore si ajo “Agimi”, ishte mësues Duhël e Bllacë vitin 1986.
DB0WpoOXcAAcbLQ-1-720x380 Kujtim Paçaku, njeriu që i dha emër dhimbjes rome

Poeti Kujtim Paçaku ndërroi jetë mëngjesin e kësaj enjte. Varrimi i ndjerit do bëhet 18 maj kohë dreke Prizren. / KultPlus.com

The post Kujtim Paçaku, njeriu që i dha emër dhimbjes rome appeared first on KultPlus.

Reklama