Home » ‘Kryeqyteti historik’ nxit polemika e batuta në Kuvend

‘Kryeqyteti historik’ nxit polemika e batuta në Kuvend

Një amendament i propozuar nga deputeti i PDK-së, Nait Hasani, për përfshirjen e Prizrenit Ligjin për Kryeqytetin me epitetin “kryeqytet historik”, ka shkaktuar debate e batuta mes deputetëve.

votimin e këtij propozimi, 47 deputetë e mbështetën propozimin e Hasanit, 7 e kundërshtuan ndërsa 10 tjerë abstenuan.

Paraprakisht, Hasani arsyetimin e tij tha se Prizreni ka luajtur rol madh historinë e Kosovës dhe e ka pasur statusin e kryeqytetit periudha mëhershme historike.

Por kolegu i tij nga PDK, Bekim haxhiu, ia kontestoi idenë Hasanit.

Ai propozoi epiteti “kryeqytet historik” me ligj duhet t’i jepet Prekazin.

Ta vëjmë ligjin shërbim historisë e mos bëjmë histori me ligje”, tha Haxhiu.

Pas tij, debat ndërhyri kryetari i Kuvendit, Kadri Veseli.

Kjo hyn fushën e kreativitetit”, tha Veseli shaka.

pas fjalën e mori deputeti vjen nga Prizreni, Zafir Berisha nga NISMA.

Unë kam kërku Prizrreni jetë kryeqytet, jo vetëm historik… Prizreni, me ligj apo pa ligj, është kryeqytet shpirtëror i shqiptarëve”, tha Berisha.

prizren-kosovo ‘Kryeqyteti historik’ nxit polemika e batuta në Kuvend

Propozimin e kundërshtoi Muharrem Nitaj i AAK-së.

Mos boni hajgare me kryeqytete historike. Nëse PZ është kryeqytet historik, nuk mund ta fusim këtë ligj sepse është kundërkushtetuese”, tha Nitaj.

Edhe Kryetari i Grupit Parlamentar PDK-së, Memli Krasniqi, shprehur dyshime për këtë propozim.

Nuk jam i sigurt e ka vendin këtu, por nëse pajtohemi ta përfshijmë, e votojmë. Kemi mundur ta trajtojmë Prizrenin me ligj veçantë”, tha Krasniqi.

prizren-kosovo ‘Kryeqyteti historik’ nxit polemika e batuta në Kuvend
Ismet Beqiri e kundërshtoi këtë propozim.

Nëse projrektligji flet për Prishtinën, për kryeqytetin e Kosovës, nuk kontestohet asnjë rrethanë edhe vlerësimi Prizreni është kryeqytet historik. Por ky amandament lidhje nuk ka”, tha Beqiri.

Propozimi për Prizrenin u mbëhstet, ndërkohë, nga Rexhep Selimi i Vetëvendosjes.

“Jemi shqetësuar shumë se kur ka qenë Qendra Historike e Prizrenit. Po ju propozoj deklarohemi me votë dhe unë e deklaroj votën time ‘për’. Kërkoj hidhet votim. Prizreni e meriton quhet me ligj si kryeqytet historik i shqiptarëve”, tha Selimi./ kallxo

The post ‘Kryeqyteti historik’ nxit polemika e batuta në Kuvend appeared first on PrizrenPress – Portal informativ.

Reklama