Home » Kleopatra, një mit apo realitet?

Kleopatra, një mit apo realitet?

Perspektiva e një lexuesi modern për Kleopatrën është e ndikuar padyshim nga veprat e shumta treguan historinë e saj, gjatë shekujve pas vdekjes mbretëreshës. Ndoshta, kryesorja mesin e tyre është tragjedia e Shekspirit “Antoni dhe Kleopatra” (1623), e cila tregon ngjarjet nga kryengritja Siçili vitin 44 pes, deri luftën e fundit Republikës, cilën Kleopatra kreu vetëvrasje duke u kafshuar nga një gjarpër, vitin 30 para Krishtit.

këtë vepër, Kleopatra shpesh paraqitet si një grua e bukur, e etur për pushtet dhe e gatshme për manipuluar tjerët. Por sa i saktë është përfaqësimi shekspirian i Mbretëreshës Egjiptit? Eshtë frymëzuar nga larg ngaJetë paralele” e Plutarkut, një seri e biografive grekëve dhe romakëve famshëm, shtypura edicionin e parë Firence fillim shekullit gjashtëmbëdhjetë (pa dyshim, këtu është “peshkuar” nga Shekspiri). Frymëzimin Shekspiri e mori nga “Jeta e Mark Antonit”, e cila është interesante, sepse teksti nuk merret drejtpërdrejt me mbretëreshën, por me gjeneralin romak dhe marrëdhëniet e tij me .

Për tepër, Shekspiri nuk i paraqet ngjarjet ashtu si Plutarku: datat dhe faktet janë zhvendosura kohë, dhe rrëfimet kontradiktore Kleopatrës janë thjeshtuar. Një shembull i mirë i kësaj është lidhje me historinë e vdekjes mbretëreshës: versione ndryshme, përfshinin helmimin, vetëvrasjen me një pickim gjarpri krahë, ose kafshimin aksidental, janë shndërruar vetëvrasje me një kafshim gjarpri gji. Nuk ka dyshim, pra, historia e Shekspirit ishte sentimentalizuar gjatë shekujve, veprat e tjera, tilla si biografia e Hollywoodit e vitit 1963 me Elizabeth Taylor. /Bota.al

The post Kleopatra, një mit apo realitet? appeared first on INSAJDERI.

Reklama