Home » Jo, Nait. Faleminderit!

Jo, Nait. Faleminderit!

IMER MUSHKOLAJ

Deputetë caktuar po shfaqen brengosur për mediat e gazetarët dhe po synojnë hartimin e një ligji veçantë për ta. Por qëllimi është krejt tjetër – censurimi i tyre. Kosovë ekzistojnë ligje mjaftueshme, institucione dhe trupa tjerë rregullojnë këtë fushë. Nuk kanë faj mediat e gazetarët pse ligjet nuk zbatohen. Atyre nuk iu duhet asnjë ligj tjetër “dhuratë” nga Nait Hasani dhe kolegët e tij komisionit parlamentar për media. Jo, faleminderit!
Deputetë Kuvendit Kosovës po duan mediave t’ua “dhurojnë” një ligj me qëllimin, siç thonë, t’i mbrojnë ato. Komisioni për Administratë Publike, Qeverisje Lokale dhe Media po synon hartojë ligj veçantë “për t’i disciplinuar portalet”, por edhe gazetarët.

Iniciativa, dukje parë qëllimmirë, nuk është gjë tjetër veçse edhe një përpjekje për vënë mediat nën kontroll, situatën kur një sërë ligjesh miratuara Kuvendin e Kosovës sigurojnë rregullim mjaftueshëm për këtë fushë. Është çëshje tjetër se sa ligjet – jo vetëm ato rregullojnë punën e mediave dhe gazetarëve – zbatohen praktikë.

Nait Hasani, kryetar i komisionit përkatës parlamentar, ka deklaruar se mekanizmi ligjor ekzistues për mediat dhe gazetarët nuk është i mjaftueshëm, andaj një ligj i veçantë për mediat është i nevojshëm. Por, a është vërtet kështu?

Kosovë janë miratuar një numër i konsiderueshëm ligjesh përbëjnë kornizën e nevojshme për funksionim normal kësaj fushe. Po ashtu, për shumë se një dekadë ekzistojnë mekanizma vetërregullues, kontribuojnë ndërtimin e mediave profesionale dhe etike.

Natyrisht, teknologjia ka mundësuar numri i mediave online rritet drastikisht, por kjo nuk është një arsye krijohet ndonjë ligj i veçantë. Problemet mund t’i kenë mediat dhe gazetarët – e nuk janë pakta – mund zgjidhen dhe rregullohen brenda kornizës ekzistuese ligjore. Nevojitet, pra, vetëm ligjet zbatohen si duhet praktikë.

* * *

Nait Hasani e as anëtarët e tjerë komisionit për Administratë Publike, Qeverisje Lokale dhe Media nuk e kanë qartë se çfarë ligji duan. Ata përmendin portalet si problem, por paraprakisht nuk kanë diskuituar me askënd përfaqëson mekanizmin vetërregullues për parë se cilat janë problemet e vërteta dhe çfarë mund bëhet për përmirësuar gjendjen.

Është e vërtetë se mediat kanë probleme – nga ato financiare, deri te ato etike. Siç është e vërtetë se edhe gazetarët përballen me sfida shumta gjatë punës tyre përditshme.

Por, qasja kanë zgjedhur disa deputetë “për t’i mbrojtur mediat dhe gazetarët” nuk është e duhura.

Ata pari duhet shohin qartë gjitha ligjet ekzistuese rregullojnë fushën e medias dhe verifikojnë nëse ka nevojë për plotësime dhe amandamentime. Mund ketë. Dhe ka. Por është e papranueshme , për shkak problemeve mëdha sundimin e ligjit, zgjidhja kërkohet tek një ligj i ri nuk do zgjidhë gjë, përkundrazi, do vështirësojë punën e mediave edhe shumë.

Deputetë mbështesin këtë iniciativë kanë keqpërdorur foltoren e Kuvendit për sharë e fyer media e gazetarë, për t’i linçuar ata, për qëruar hesape verbalisht me ta pa frikë se mund t’i “kapin” ligjet e miratuara nga vetë ata.

Përndryshe nuk është hera e parë politika provon t’i “disciplinojë” mediat. Dy herë, dy mandate ndryshme, Ministria e Drejtësisë ka provuar t’i bëjë pjesë kodit penal shpifjen dhe fyerjen, vepra këto dekriminalizuara tashmë. Kjo është përpjekja e tretë , emër rregullimit dhe mbrojtjes mediave dhe gazetarëve, provohet t’iu mbyllet goja atyre.

* * *

Është keqkuptim se mediat mund publikojnë gjithçka, pa pasur frikë se mund ndëshkohen. Nuk është e vërtetë se gazetarët mund bëjnë gjithçka dhe nuk mund t’i ndëshkojë askush. Kuvendi i Kosovës ka miratuar lige mjaftueshme dhe sipas praktikave mira vendeve Bashkimit Europian për këtë çëshje.

vend se ndërmarrin nisma për ligje reja, deputetët është mirë bëjnë thirrje dhe presion zbatohen praktikë ligjet ekzistuese. Gazetarët dhe mediat nuk iu frikësohen ligjeve, as nuk duan punojnë jashtë ligjit, as shkelin ligjin, as nuk janë mbi ligjin. Por, po ashtu, gazetarë dhe mediat nuk kanë faj pse ligjet nuk zbatohen. Madje media çdo ditë raportohet për shkelje e moszbatim ligji edhe nga ata tash synojnë hartojnë reja. emër mbrojtjes gazetarëve dhe mediave. Ndihma e madhe mund japin deputetët është t’i lënë mediat e lira, mos e kufizojnë lirinë e tyre dhe mos i pengojnë gazetarët punë.

Nait Hasani mund zhvlerësojë rolin e organizatave mediave dhe gazetarëve, duke thënë se ato vetëm lëshojnë komunikata. Por janë pikërisht këto organizata evidentojnë shkelje shumta, raste pengimi punë, presione e sulme mbi gazetarët, veprime këto shumtën e rasteve ndëmerren nga politika dhe grupe lidhura me politikën.

vend se merret me punën e këtyre organizatave, ai është mirë merret me punën e Kuvendit nga i cili, bashkë me kolegë tij, paguhen majmë. E deri tash, Kuvendi ka përmbushur vetëm një pjesë vogël agjendës legjislative.

Para se përpiqet “t’iu ndihmojë” mediave, Hasaqni dhe tjerët do ishte mirë rregullojnë punët brenda Kuvendit, institucion është kthyer vend akuzash e kundërakuzash, sharjesh e fyerjesh, përdorimi gjuhës banale e çka jo tjetër. Dhe për këtë mediat nuk kanë faj.

Lexo shumë : http://m.gazetaexpress.com/oped/jo-nait-faleminderit-537362/?utm_source=referral&utm_medium=web&utm_campaign=copyright

The post Jo, Nait. Faleminderit! appeared first on PrizrenPress – Portal informativ.

Reklama