Home » Haradinaj: Asociacioni vetëm me ligje të Kosovës; preferoj përfaqësim të plotë të politikës kosovare në dialog (VIDEO)

Haradinaj: Asociacioni vetëm me ligje të Kosovës; preferoj përfaqësim të plotë të politikës kosovare në dialog (VIDEO)

Kryeministri i vendit, Ramush Haradinaj, një intervistë ekskluzive nga Sofja me Kushtrim Sadikun Info Magazine Klan Kosovës, e ka shpjeguar kontekstin e pajtueshmërisë për themelimin e Asociacionit Komunave me Shumicë Serbe.

Edhe marrëveshja e arritur Bruksel thotë se Asociacioni duhet bëhet bazë ligjeve Kosovës, brenda Kushtetutës vendit. Për këtë, aprovimin duhet ta japë Gjykata Kushtetuese”.

Sa i përket Kosovës, Kosova e respekton Marrëveshjen e Brukselit e cila parasheh Asociacioni jetë bazë ligjeve Kosovës”.

Por, nuk është produkti final marrëveshja – produkti final është statuti i Asociacionit buron nga kjo marrëveshje ka paraparë se Asociacioni duhet jenë kuadër ligjeve dhe Kushtetutës Kosovës”.

I pari i ekzekutivit kosovar ka thënë se Asociacioni i Komunave me Shumicë Serbe, bazuar Kushtetutën e Kosovës, nuk mund ketë pushtet ekzekutiv.

“Kushtetuta e Kosovës nuk parasheh pushtet tretë – ose lloj tjetër pushtetit; ka vetëm komunën dhe pushtetin qendror, Parlamentin, Qeverinë”.

“Asociacioni nuk mund ketë pushtet ekzekutivit ose legjislativit dhe këtë rast nuk mund t’i dyfishojë pushtetet e komunave, por mund t’i koordinojë”.

“Tek ne, Gjykata Kushtetuese i ka rrëzuar presidentët, ka fuqi jashtëzakonshme vend dhe kjo është shenjë e mirë e demokracisë. Kjo Gjykatë duhet vërtetojë se a është statuti i Asociacionit kuadër Kushtetutës vendit”.

As unë as askush nuk e ka drejtën ta zbatojë një Asociacion nuk është kuadër Kushtetutës”.

Është dakorduar Bruksel, është kuadër marrëveshjes ne po e respektojmë. Kemi pasë udhëheqës BE-së Kosovë. Edhe Federica Mogherini tha se Asociacioni do bëhet përputhje me ligjet e Kosovës dhe ligjet nuk parashohin kompetenca ekzekutive ose legjislative për Asociacionin”.

Haradinaj ka deklaruar se përfundimi i dialogut me Serbinë është interes gjithëve.

Sipas tij, është e rëndësishme këtë dialog vendosen principe qarta dhe Kosova përfaqësohet nga gjithë akterët politikë, ku presidenti i vendit i prin delegacionit.

“Pse mos ta ftojmë edhe LDK-në, Vetëvendosjen, PSD-në, pra jetë një delegacion i Kosovës me përfaqësim plotë kur vendoset për tema përfundimtare për vendin?”.

”Mendoj është mirë Kosova jetë e përfaqësuar total, përfshirë edhe komunitetet. Duhet jemi interesuar ta thellojmë dialogun e brendshëm”.

Kryeministri kosovar ka folur edhe për idenë e shkëmbimit territoreve, ishte përmendur fundmi.

Nuk mund ofrojmë zgjidhje dalin nga Kushtetuta jonë është e avancuar, Kushtetuta ka ofruar këto zgjidhje po flasim sot, drejtat e serbëve”

Nuk ke mundësi ndërhysh Kushtetutën e vendit, sepse e prish konstruktin e shtetit. Nuk do ndodhin ato zgjidhje , fakt, nuk janë zgjidhje – ato janë rrezik, zhvillime gabuara edhe veç flasim për to”.

Ai i ka përmendur edhe drejtat e shqiptarëve nuk jetojnë Kosovë.

“Kosova duhet konsolidohet dhe t’i fitojë drejtat e plota, pastaj interesohet për drejtat e shqiptarëve kudo janë”.

këtë intervistë, kryeministri nuk e la pa e përmendur edhe arrestimin e zyrtarit serb Marko Gjuriq.

Ishte për keqardhje, por Kosova ishte situatë pashmangshme veprimi. Edhe Ministria e Jashtme edhe ajo e Brendshme respektuan ligjin, por ajo është me rëndësi është krijimi i besimit ndërsjellë”.

Nëse nisemi vetëm nga përvojat e këqija, nuk do duhej ulemi dhe bisedojmë me Serbinë sepse e dimë se çfarë kemi kaluar. Por, nëse nisemi nga interesi i një ardhmeje ndryshe, atëherë është me interes ulemi”.

 

 

 

Reklama