Home » Fruthi në Kosovë, ky është lajmi i fundit!

Fruthi në Kosovë, ky është lajmi i fundit!

Sipas një njoftimi nga IKSHP, epidemia e fruthit Kosovë, është shënuar një trend rënieje e saj.

Ky është n njoftimi:

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike gjatë mbikëqyrjes permanente sëmundjeve ngjitëse Kosovë, përmes sistemit mbikëqyrjes situatës epidemiologjike raportin përmbledhës ecurisë fruthit ka raportuar raste sporadike fruthit Kosovë.

Sipas dhënave sistemit mbikëqyrjes fruthit Kosovë për periudhën 01 mars 2017 deri 15 Maj 2018 total janë raportuar 929 raste dyshuara fruth, prej cilëve laboratoret e IKSHPK janë konfirmuar 679 raste janë pozitive fruth.

Numri i lartë i rasteve është nga komuna e Fushë Kosovës me 198 raste, e përcjellë me komunën e Prishtinës me 145 raste konfirmuara.

Klinikën Infektive gjatë 24 orëve fundit nuk është raportuar asnjë rast i ri i dyshuar fruth, ku aktualisht janë hospitalizuar 3 pacientë dyshuar fruth.

Kosova radhitet mesin e vendeve me përqindje lartë vaksinimit. Sipas statistikave zyrtare, rreth 95 për qind e fëmijëve, janë vaksinuar, sukses ky ka parandaluar epidemitë për 10 sëmundje vaksinë preventabile kurse pas shfaqjes epidemisë fruthit vitin e kaluar shkalla e imunizimit është rritur duke iu afruar mbulesës 100%.

gjithë ata fëmijë vaksinuar me rregull nuk do sëmuren nga fruthi!

Instituti Kombëtar mbështetje Ministrisë Shëndetësisë ka siguruar doza mjaftueshme vaksinave kundër fruthit dhe sëmundjeve tjera vaksinë preventabile. dhe po implementon masat parandaluese e kontrolluese.

Instituti Kombëtar dhe QKMF-të bashkë me Ministrinë e Shëndetësisë dhe Ministrinë e Punëve Brendshme po hulumtojnë gjithë fëmijët e komunitetit RAE cilët një numër i tyre janë regjistruar me identitet ndryshëm Kosovë dhe identitet tjetër kur lëvizin vendet fqinje!

Andaj vazhdojmë apelojmë te gjithë prindërit cilët për shkaqe ndryshme nuk i kanë vaksinuar fëmijët e tyre kundër fruthit por edhe kundër sëmundjeve tjera vaksinë preventabile, lajmërohen menjëherë Qendrat Kryesore Mjekësisë Familjare komunat përkatëse për mbrojtur shëndetin e fëmijëve tyre.

Epidemiologët e Institutit Kombëtar Shëndetësisë Kosovës vazhdojnë përcjellin me vëmendje ecurinë epidemiologjike Kosovë, Rajon, Europë dhe botë.

Reklama