Home » Bymimi i antivlerës-Bekim Tateshi

Bymimi i antivlerës-Bekim Tateshi

Si ta rrotullosh, komunistët shqiptarë edhe sot krenohen se kanë bërë shumë reformimin e arsimit, shëndetësisë, ekonomisë, duke harruar disi nivelin e ulët shprehjes mendimit lirë dhe ngufatjen e demonstrimit mendimit ndryshe

Nga dr.Bekim TATESHI

Regjimi komunist ka pasur shumë meta dhe nëse shkruajnë ekspertët e fushës do ju duhet shumë kohë dhe mund, mirëpo një fjalë e urtë popullore thotë: “Rri shtrembët e fol drejt”, andaj duhet pajtohemi se ky rregullim shtetëror kishte edhe atribute pozitive kanë ndikuar jetën shoqërore popullatës u gjendën këto vise dhe këto situata. Për shembull, lufta kundër analfabetizmit, rritja e cilësisë arsimit gjitha nivelet, vaksinimi, ndërtimi i fabrikave dhe infrastrukturës, etj. etj. Nuk kam ndjenja jugonostalgjike edhepse rininë e kam kaluar atë periudhë, por duhet pranuar se vlera është “prodhuar”, “kultivuar” dhe “konservuar” me xhelozi me qëllim mbijetojë regjimi dhe aktorët e tij e aty këtu për mbijetesë kameleonëve dhe butakëve duke shtypur intelektualët mendonin dhe vepronin ndryshe.

Si ta rrotullosh, komunistët shqiptarë edhe sot krenohen se kanë bërë shumë reformimin e arsimit, shëndetësisë, ekonomisë, duke harruar disi nivelin e ulët shprehjes mendimit lirë dhe ngufatjen e demonstrimit mendimit ndryshe. Përsëri, si ta rrotullosh, komunistët shqiptarë duke shkatërruar elitën shqiptare krijuar nga e kaluara, përshtatën dhe krijuan një elitë re duke tradhtuar interesat nacionale, verbërisht u shkrinë një elitë internacionale, e cila kishte qëllim ekspanzionist dhe shkatërrues, ku sipas disa dhënave ka qenë e egër edhe se fashizmi hitlerian. Kjo elitë krijoi vlera dhe intelektualin e pozicionoi majë duke krijuar kështu një respekt dhe vlerësim lartë ndaj mësuesit, arsimtarit, profesorit, mjekut, inxhinierit, avokatit, arkitektit dhe disi rrugaçëve dhe mafiozëve nuk ju jepej hapësirë për shprehur “filozofinë” e tyre bazohet antivlerë, por punojnë nëntokën dhe mos përzihen aty ku nuk duhet.

Me ardhjen e demokracisë, duke frymuar lehtë, nga emocione shtypura disadekadëshe ndjekura me momente euforike, nuk ishim gjendje kuptojmë se deinstalimi i komunizmit dhe instalimi i demokracisë ka rregulla, ka dobi por edhe si gjitha fenomenet, ka edhe rreziqe popujt tjerë e kanë kaluar moti dhe pak duhet jesh i mençur dhe i gjindshëm e mësosh nga gabimet e tjerëve. Doli sipërfaqe bashibozlluku, kaosi i organizuar rezultuan me krijimin e antivlerave çdo sferë jetës, çdo pore shoqërisë. Me dëshirën për ta shlyer komunizmin, bëmë gabime hapa dhe nuk mbajtëm atë ishte e mirë, por lejuam antivleristët dalin sipërfaqe dhe instalohen çdokundi, e përsëris çdokundi duke mbjellur antivlerën çdo vend dhe duke lejuar ajo rritet, bymehet dhe na ngulfat ditë për ditë. këtë bymim kontribut hatashëm kanë dhënë edhe armiqtë tonë shekullor, qofshin fqinj apo largët, duke u ndimuar edhe do palaço shqipfolës për pozita, para dhe poenë imta politike rezultoi me dëme ireverzibile apo rëndë riparueshme. Antivleristët “u shkolluan” dhe u instaluan aty ku duhet jepet kontribut për shoqërinë dhe nga mosdija na kthyen pas duke u ranguar ndër popujt me arsim dhe shëndetësi dobët rajon.

Nëse ardhmërinë e afërt kemi sukses integrohemi strukturat euro-atlantike ne do kemi shansin lirohemi nga ky tumor, me detyrë primare ndalojmë apo zvogëlojmë emigrimin e jashtëm, por edhe atë brendshëm për cilën nuk flet askush, njëlloj ndikon keq zbrazjen e vendbanimeve vogla duke shkatërruar bizneset familjare disabrezëshe. Ne do duhet antivleristat t’i kthejmë atje ku e kanë vendin se armiku jonë ata i pasuroi prishin vlerat tona krijohen nga truri jonë. Armiku jonë me qëllim varfëroi intelektualët tonë nga varshmëria financiare mos mund ngrenë kokën. mos merren me punë intelektuale, por gjithë energjinë ta kanalizojnë për mbijetesën e fëmijëve. Ka tendenca integrimi euroatlantik shtyhet neve shqiptarëve nuk na përshtatet dhe nuk na konvenon për ardhmërinë dhe zhvillimin e përgjithshëm e brezave ardhshme. (koha.mk)

Reklama