Home » Bekteshi dhe Angelova inicojnë krijimin e një oferte turistike rajonale për të tërhequr turistë nga vende të largëta

Bekteshi dhe Angelova inicojnë krijimin e një oferte turistike rajonale për të tërhequr turistë nga vende të largëta

Gjatë vizitës Republikën e Bullgarisë, vigjilje Samitit BE-Ballkani Perëndimor, Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi u takua me Ministren e Turizmit Republikës Bullgarisë, Nikolina Angelova. Ministri Bekteshi gjatë takimit bileteral shprehu kënaqësinë me rritjen e vazhdueshme numrit turistëve bullgarë Maqedoni, duke përmendur faktin se vitin 2017 afro 50 mijë shtetas bullgarë kanë vizituar Maqedoninë, duke realizuar rreth 80 mijë bujtje. fakt, sipas dhënave statistikore qëparaqiti Bekteshi, numri i turistëve bullgarë cilët vizituan Maqedoninë vitin 2017 krahasim me njëjtën periudhë vitit kaluar u rrit me 24 për qind, aq sa është edhe numri i bujtjeve, ndërsa gjatë muajve Janar – Mars 2018, Maqedonia u vizitua nga rreth 10 mijë mysafirë bullgarë, cilët kanë bërë 14 mijë bujtje vendin tonë, një rritje prej 21 përqind vizitorëve,dhe 14 për qind buajtjeve krahasuar me njëjtën periudhë vitit kaluar.

Ministrja bullgare Angelova, ndërkohë, shprehukënaqësinë sezonin e dimrit turistët nga Maqedonia zgjodhën vendpushimet bullgare skijimit, tregon se turistët nga dy vendet kanë shije ngjashme për përmbajtjen e ofertave turistike, dhe për ta gjejnë turne tërheqëse fqinjësi, ndërsa shtoi ajo, nënshkrimi i Protokollit për qëllime bashkëpunimit fushën e turizmit mes qeverive Maqedonisë dhe Bullgarisë vjeshtën e kaluar, ka dhënë tashmë efektet e saj forcimin e bashkëpunimit fushën e turizmit si një sektor me potencial lartë, kontribon zhvillimin e përgjithshëm ekonomik dy vendet.

Bekteshi dhe Angelova ranë dakord se, për tërhequr turistë nga tregjet e largët nevojitet krijimi i një rruge (rute) rajonale turistike, dhe për këtë qëllim veç është krijuar një grup pune nga dy vendet, cilat deri këtë vjeshtë duhet përgatisin një propozim-ofertë përbashkët turizmit, mund përfshijë vendet e tjera rajonin e interesit, cilat do ofrojnë tërheqje ndryshme për turistët botërorë një distancë vogël. Ministri Bekteshi shprehu gatishmëri për realizimin e kësaj iniciative, dhe propozoi periudhën e ardshme realizohet një takim pune i mes dy vendeve, me përfaqësues nga vetëqeverisja lokale, operatorë turistikë, hotelierë, tranportuesit ajror, sidomos ato me kosto ulët, me qëllim përfshirjes sektorit turizmit përcaktimin e aktiviteteve përbashkëta për paraqitje tregjet e largëta turistike.

Ministrja Angelkova propozoi shqyrtohet mundësia e aplikimit përbashkët për projektet IPA për bashkëpunimin ndërkufitar, veçanërisht fushën e turizmit dhe infrastrukturës, i cili do lehtësojë qasjen për investime rajon, e cila është një mënyrë e shkëlqyer për planifikuar dhe zgjidhur bashku sfidat, do thotë zhvillim ekonomik për dy vendet.

Ministri Bekteshi theksoi se përpjekjet e Qeverisë Maqedonisë janë zbatimi i shpejtë i linjës hekurudhore me Bullgarinë, pjesën e Maqedonisë, por edhe nevoja për përshpejtuar ndërtimin e rrugës Kumanovë-Kriva Pallankë, e cila tregon se infrastruktura, si bazë për rrjedhën e shpejtë turistëve, është prioritet i politikave qeveritare.

Reklama