Home » BE i interesuar për reformat në Ballkan, i ftohtë për zgjerimin e BE

BE i interesuar për reformat në Ballkan, i ftohtë për zgjerimin e BE

Takimi i parë i liderëve BE dhe Ballkanit Perëndimor 15 vitet e fundit nuk tematizon drejtpërdrejt anëtarësimin BE. “Deklarata e Sofjes” nuk përmend anëtarësimin, por fokusohet një “perspektivë evropiane”.

Udhëheqësit e Bashkimit Evropian dhe homologët e tyre nga gjashtë shtete ballkanike kanë nisur bisedimet Sofje Bullgarisë. qendër diskutimit është forcimi i lidhjeve midis rajonit Ballkanit dhe BE.

“Deklaratën e Sofjes”, cilën e ka parë DW, BE angazhohet edhe një herë për ta afruar Ballkanin Perëndimor, por nuk bëhet fjalë për anëtarësim – vetëm për një “perspektivë evropiane”.

Takimi i nivelit lartë synon:

riafirmojë angazhimin e BE për partnerët e Ballkanit Perëndimor dhe ripërtërijë “përkatësinë familjen evropiane”

forcojë lidhjet midis BE dhe Ballkanit Perëndimor infrastrukturë, konektivitetin digjital dhe human

nxisë bashkëpunimin e ngushtë për përballuar sfidat e përbashkëta, si “siguria, migrimi, zhvillimet gjeopolitike dhe marrëdhëniet e mira fqinjësore”

Ballkani Perëndimor dhe harta e BE

Cilat shtete Ballkanit Perëndimor janë tashmë BE? Kroacia është anëtare prej 2013-ës. Serbia ka statusin e kandidatit prej 2012 dhe Mali i Zi prej 2010. dyja këto shtete i kanë nisur negociatat e anëtarësimit.

Cilat shtete tjera duan anëtarësohen? qershor, Komisioni Evropian u propozoi liderëve BE vendosin qershor për hapur negociata formale anëtarësimi me Shqipërinë dhe Maqedoninë, dyja shtete kandidate. Gjatë udhëtimit tij nëpër Ballkan prill, Junckeri përmendi vitin 2025 si vit anëtarësimi Serbisë dhe Malit Zi, por ai nuk përmendet deklaratën e Sofies.

Pse nuk merr pjesë takim kryeministri i Spanjës, Mariano Rajoy? Dokumenta para nga DW tregojnë se diskutimet midis ambasadorëve BE përpara samitit Sofjes dëshmojnë se veçanërisht Spanja frenon BE. Rajoy është i vetmi lider nuk merr pjesë samit për shkak kundërshtimit ka për pavarësinë e Kosovës. Kosovën nuk e kanë njohur Spanja dhe katër shtete tjera BE (Greqia, Qiproja, Republika Çeke dhe Rumania)

Pse nuk e përmend deklarata e Sofjes anëtarësimin BE?”Nuk duam ngremë shpresa gabuara shtetet kandidate”, u shpreh një diplomat i BE si arsye për zgjedhjen e kujdesshme fjalëve.

Reklama