Home » Ambasadori i Palestinës në Beograd përsërit se Kosova është krahinë e Serbisë

Ambasadori i Palestinës në Beograd përsërit se Kosova është krahinë e Serbisë

intervistat e tij për një numër konsiderueshëm gazetave serbe, ndër tjera edhe për portalin “Srbija Danas”, ambasadori i institucioneve autoritetit autonom palestinez Beograd, Mohamed Nabhan, përveç lidhjeve emocionale palestinezëve e arabëve me ish-Jugosllavinë, flet e shkruan edhe për marrëdhëniet vëllazërore serbëve me popujt e Lindjes Afërt.

MARRËDHËNIET SERBI – PALESTINË

Serbët dhe palestinezët i lidhë ngushtë qëndrimi i Sveti Savës Manastirin e pjesës lindore Betlehemit. Sipas legjendës, atë Manastir ka shërbyer parë edhe njëri nga nxënësit e Jezu Krishtit, i quajtur Sava, i cili kishte paralajmëruar rënjen e shkopit para këmbëve atij do bëhej mbrojtës i manastirit. Dhe, për koinçidencë, shkopi ra para këmbëve serbit Sveti Sava, kështuqë, jo vetëm si legjendë, por edhe si besim Zotin, nga ajo kohë, simpatia e palestinezëve dhe arabëve për serbët është shumë e madhe. Manastiri mori emrin “Mar Saba” (lexo: Mar Shaba’n), do thotë “Sveti Sava”. Po ashtu, shenjë nderimi, edhe shumë palestinezë e arab i kanë emërtuar fëmijët me emrin e tij, pohon ambasadori i autoriteteve palestineze Beograd, Mohamed Nabhan.

tutje, për gazetat serbe, ambasadori palestinez pohon se serbët dhe palestinezët i bashkon edhe fati i njëjtë histori, siç është ekzistenca e pushtimit dhunshëm tokave tyre nga kolonistët e dhunshëm hebrenjë, respektivisht shqiptarë, cilët gjejnë mbështetje te lobi cionist Amerikë dhe Kisha Katolike e Romës. Për fatin e keq Serbisë, planit për pushtimin e Kosovës serbe nga kolonistët e dhunshëm shqiptarë i ka shërbyer edhe Kisha Katolike, e veçanërisht ish-kreu i Kishës, Papa Gjon Pali i Dytë, i cili kishte një arsye kombëtare kundër Rusisë dhe mbështetësve saj arenën ndërkombëtare. Megjithatë, ne si popuj Lindjes Afërt, kemi besim se edhe serbët, po ashtu si palestinezët, do tregohen kokëfortë e bashkpunues me njëri-tjetrin, si dhe nuk do ta pranojnë kurrë poshtërimin impojnë pushtuesit e dhunshëm tokave tyre. Kosova është Serbi, dhe këtë e di fare mirë pjesa e madhe e shqiptarëve. Pa asnjë mëdyshje, shqiptarët muslimanë e dinë mirë se deri vitin 1389, Kosovë nuk kishte asnjë shqiptarë! Këtë vërtetë historike nuk e kanë kontestuar kurrë dijetarët islam mesin e shqiptarëve, cilët e pranojnë botërisht edhe sot, se shqiptarët Kosovë i solli Perandoria Osmane pas vitit 1389.

DIPLOMACIA NDËRKOMBËTARE

Diplomacia e sotme ndërkombëtare është duke ushtruar presion madh ndaj Serbisë dhe Palestinës. Ne na thonë: “bëre kështu, se kështu nuk është mirë”, “mos kërkoni tokën tuaj” etj., gjëra pra, ne nuk mund t’i pranojmë! Ne e dimë vet se çka është e mirë për ne dhe si duhet bërë punët tona. Andaj, ata duan përkrahin Palestinën, respektivisht Serbinë, e kanë për detyrë t’a njohin realitetin tonë historik dhe kontestin aktual juridik. Diplomacia ndërkombëtare duhet ta kuptojë, se Jerusalemi është i palestinezëve, ashtu siç është edhe Kosova e serbëve.

pyetjen e gazetarit “Srbija danas”, se si do ta komentonte mbështetjen e Serbisë për Palestinën OKB, ambasadori palestinez dha përgjigjen me sa vijon:

Ne kemi bashkpunuar shumë ngusht me Serbinë, Rusinë, Kinën, si dhe vendet tjera, andaj kemi arritur një rezultat. Pra, ne si autoritet i Palestinës insistojmë gjithashtu zbatohen kërkesat e gjitha Rezolutave Këshillit Sigurimit, dhe kjo bëhet jo vetëm kur janë pyetje interesat tona, por edhe ato Serbisë raport me aktualitetin e Kosovës. Ne jemi vetëdijshëm se nuk mund kërkosh diçka për veten tënde e për tjerët diçka tjetër! Ne palestinezët po se po, por edhe pjesa e madhe e popujve tjerë Lindjes Afërt, besojmë se drejtësia ndërkombëtare vlenë për gjithë njësoj. Andaj, kjo është arsyeja ne i ftojmë miqtë tanë mos harrojnë faktin, se Serbia nuk i ka shkëputur kurrë marrëdhënjet me Kosovën dhe ajo vazhdon ende qëndrojë e lidhur me krahinën e saj, gjë nuk mund thuhet për hebrenjtë dhe Palestinën. E drejta ndërkombëtare dhe e drejta hyjnore janë anën e Palestinës dhe Serbisë.

Cilat janë kërkesat konkrete palestinezëve raport me Izraelin?

Ne po kërkojmë ata largohen nga tokat e pushtuara për shkak se janë okupator, dhe jo pse janë hebrenjë, si dhe mos i shohin palestinezët si armiq e kërcënim për sigurinë e tyre ardhmen. Ndërsa, hebrenjtë po kërkojnë nga ne ta njohim shtetin e tyre! Momentalisht, krijesën e quajtur Izrael jetojnë 2 milion palestinez dhe 1 milion krishterë ortodoks ardhur nga Rusia. Pra, nga 8 milion total, 3 milion nuk janë hebrenjë! Zgjidhja e mirë do ishte ekzistenca e dy shteteve fqinje, duke i respektuar kufijtë e vitit 1948.

Reklama