Home » Stresi bën që t’i pranoni më qetë lajmet e këqija

Stresi bën që t’i pranoni më qetë lajmet e këqija

Stresi mund t’ju lë ndjenjën e qenit i ngatërruar, egërsuar por edhe i humbur.

Megjithatë, një studim i ri habitshëm ka gjetur se stresi siguron qartësi disa situate, njofton Klan Kosova.

Ai i bën njerëzit mirë pranimin e ndonjë lajmi keq.

Neuroshkencëtarët Universitetin e Kolegjit Londrës studiuan zjarrfikësit Kolorado përditë, nga larja e kamionëve dhe ushqimeve gatimit, për t’iu përgjigjur një emergjence.

Ata u kërkuan vlerësonin rreziqet e tyre për përjetuar ngjarje ndryshme traumatike jetës, tilla si një aksident me makinë apo mashtrime, pastaj u dha lajme mira ose lajme këqija – ose se rreziku i tyre ishte i ulët ose i lartë se sa kishin mend.

kohë pushimi, zjarrfikësit ishin tepër optimistë për shanset e tyre dhe ishin pak vëmendshëm ndaj detajeve informacionit ri.

Por kohë stresi, ata ishin hiper-vigjilentë rreth rreziqeve tyre dhe përpunonin fort çdo hollësi lajmit keq u ishte dhënë.

Përsëritja e këtij studimi me skanimet e trurit mbi studentët një laborator, ata e panë se mprehja e mendjes u nxit nga një goditje nivelet e kortizolit (hormoni i stresit), duke shkaktuar një lloj vizioni tunelit fokusohet kërcënimin fjalë – çështje personale apo trazira politike, njofton Klan Kosova.

 

Reklama