Home » Spahiu flet se për atë se çka do ndodh pas Samitit të Sofjes

Spahiu flet se për atë se çka do ndodh pas Samitit të Sofjes

Njohësi i çështjeve politike, Nexhmedin Spahiu ka folur lidhje me Samitin e Sofjes.

Spahiu një prononcim për “Gazeta Blic”, ka thënë se pas këtij Samiti, pret artikulohet një qëndrim i përbashkët i vendeve Bashkimit Evropian ndaj gjashtë vendeve Ballkanit.

“Pres artikulohet një qëndrim i përbashkët i vendeve Bashkimit Evropian karshi gjashtë vendeve Ballkanit perëndimorë. Këto gjashtë vende Ballkanit Perëndimore janë me afër 20 milionë banorë i bie pak se sa gjysma e Polonisë, por zënë një pozitë gjeostrategjike Evropë e cila është shumë e rëndësishme për ”, ka deklaruar Spahiu.

Sipas tij, problematik del jetë inkuadrimi i këtyre shteteve Bashkim Evropain.

“Problematike është se janë disa vende vogla por anën tjetër kanë diferencë mëdha mes gatishmërisë tyre për tu inkuadruar Bashkimin Evropian është shumë problematike se a i paguhet shumë Bashkimit Evropian t’i pranojë gjitha bashku njëjtën kohë apo me i pranu veç e veç bazë plotësimit kritereve janë parashtruar prej këtyre vendeve”, ka thënë ai.

Tutje, Spahiu ka thënë se nga ky Samit pret merret një përgjigje, se, cilat dinamika duhen përdorur deri anëtarimin e plotë BE.

“Besoj Samitin e Sofjes do merret një përgjigje lidhur me atë, se si do veprohet tej dhe cilat dinamika do përdorën deri integrimin e plotë Bashkimin Evropian”, tha ai për “Gazeta Blic”.
<
Ndryshe, Presidenti i vendit, Hashim Thaçi, ka arritur Sofje, hotelin ku shteti bullgar ka akomoduar shumicën e liderëve shteteve BE-së dhe Ballkanit Perëndimor.

Samiti i BE-së dhe i vendeve Ballkanit Perëndimor do nisë punimet nesër dhe pjesë e tij janë pothuajse gjithë liderët e 28 shteteve anëtare BE-së dhe liderët e 6 shteteve Ballkanit Perëndimor.

Presidenti Thaçi, i cili e kryeson delegacionin kosovar, margjina këtij samiti pritet zhvillojë edhe takime bilaterale me liderë shtetërorë vendeve Bashkimit Evropian, kurse nesër pasdite do marrë pjesë edhe Forumin Ekonomik Botëror organizohet Sofje.

kaluarën, samite përafërsisht kësaj natyre, Kosova ishte prezantuar nga shefat e UNMIK-ut.
Samitin e Zagrebit vitin 2000, Kosova ishte përfaqësuar nga Bernard Kouchner, kurse Samitin e Selanikut nga Michael Steiner.

Pjesëmarrja e Kosovës këtë Samit po konsiderohet si historike.

Reklama