Home » Si sot, më 16 maj u dha Oskari i parë

Si sot, më 16 maj u dha Oskari i parë

 

16 Maj 1929 – Mbahet ceremonia e parë çmimeve Oscar

Akademia e Arteve dhe Shkencave Kinemasë, shpërndan çmimet e saj para, gjatë një darke kur merrnin pjesë rreth 250 njerëz Sallën Blosom Hotel Ruzveltit Hollivud, Kaliforni.

Ideja e këtij aktiviteti ishte e Louis B.Mayer, kreu i studios madhe kinematografike “MGM”. Akademia u themelua zyrtarisht majin e vitit 1927 si një organizatë jofitimprurëse, e përkushtuar ndaj përparimit industrisë filmit.

Presidenti i saj i parë ishte aktori Douglas Fairbanks. kohën e ceremonisë parë çmimeve Oscar, zëri sapo ishte futur nëpër filma. Filmi i kompanisë “Warner Bros”, Jazz Singer, nuk u lejua konkurronte për fotografinë mirë, sepse Akademia vendosi ishte e padrejtë lejonte konkurrimin e filmave me zë, me ata pa zë.

Fituesi i parë zyrtar i kësaj kategorie (dhe i vetmi film pa fitoi çmimin e fotografisë mirë) ishte “Wings” me regji William Wellman. Filmi i shtrenjtë i kohës tij, me një buxhet prej 2 milionë dollarësh, tregonte historinë e dy pilotëve Luftës Parë Botërore, bien dashuri me njëjtën grua.

Një çmim i veçantë nderi iu dha aktori mirënjohur komik Charlie Chaplin. Fillimisht kandidat për kategoritë “Aktori i mirë”, “Skenaristi i mire”dhe “Regjizorit mirëpër filmin “The Circus (Cirku), Chaplin u hoq nga këto kategori, mënyrë mund merrte çmimin special, një ndryshim disa ia atribuan popullaritetit gëzonte Hollywood. Ai ishte Oscari i fundit do merrte nga Hollywoodi, deri vitin 1971.

Akademia nisi përdorë zyrtarisht emërtimin Oskar për çmimet e saj vitin 1939. Një legjendë popullore, por e pakonfirmuar, thotë se drejtoresha ekzekutive e Akademisë, Margaret Herrick, tha se statuja ngjante si bashkëshorti i saj Oscar.

l.h/ dita

Reklama

Lexo më shumë