Home » Ramazani bëhet problem për shkollat në Gjermani

Ramazani bëhet problem për shkollat në Gjermani

Për myslimanët besimtarë ka filluar muaji i agjërimit, Ramazani.Kësaj urdhërese i përmbahen gjithë e shumë fëmijë. Për shkollat një problem gjithnjë e serioz.

Agjërimi është një nga pesë shtyllat e fesë islame. Me disa përjashtime vogla, agjërimi vlen për gjithë myslimanët kanë arritur përafërsisht moshën 14 vjeçare, mosha e zgjedhjes një konfesioni fetar. Por gjithmonë e shumë nxënës shkollave fillore mbajnë Ramazan, megjithëse feja nuk i detyron. Ata duan ndjekin shembullin e rriturve dhe fitojnë adhurimin e prindërve, siç thonë drejtorët e shkollave. Si pasojë, fëmijët ankohen për dhimbje koke, përzierje, ata kanë probleme përqendrimi dhe kanë rezultate dobëta shkolla.

Presion nga prindërit myslimanë

përgjithësi Shoqata Gjermane e Mësuesve e konsideron problematik agjërimin shkolla. “Ndërkohë ka shumë nxënës e marrin shumë seriozisht agjërimin”, ka thënë presidenti i shoqatës, Heinz-Peter Meidinger, për edicionin online gazetës “Die Welt”. gjitha shkollat kanë një numër madh nxënësish me origjinë migrimi, sjellja gjatë muajit agjërimit është kthyer temë qendrore dhe një problem.

Sipas tij, prindërit myslimanë ushtrojnë presion madh te drejtorët e shkollave këtë periudhë mos ketë provime ose ekskursione. Situata është problematike sidomos kur, për respektuar besimin e disa individëve, limitohen gjithë nxënësit e tjerë. “Kjo ka si çmim provimet e gjithë nxënësve përqendrohen një periudhë shkurtër. E kjo nuk shkon”, ka theksuar Meidinger.

prag provimeve maturës

Këtë vit gjendja është veçanërisht problematike. Pas festës krishterë Rrëshajave kremtohet pas disa ditësh, nxënësit Gjermani do përballen me një numër madh provimesh. Maturantët kanë kryesisht provime, disa prej cilave janë me shkrim, por pjesa e madhe është me gojë. Por ata nuk mund rrinë pa provime për javë tëra. Për nxënësit agjërojnë është tepër e vështirë – sidomos për ata e marrin aq seriozisht Ramazanin, saqë gjatë ditës as nuk pijnë. Meidiger: Ka herë pas here nxënës thjesht humbin ndjenjat.”

I ngarkuari i grupit parlamentar CDU/CSU për kishat dhe bashkësitë fetare, Hermann Gröhe, ka kërkuar një diskutim ofensiv për këtë temë. “Sidomos te fëmijët e fillores duhet kenë prioritet gjithmonë shëndeti dhe aftësia nxënëse”,i ka thënë Gröhe gazetës “Die Welt”. Presioni me motive fetare duhet luftohet sikurse edhe përçmimi ndaj urdhëresave fetare. Ai shtoi se lidhje me këtë temë pret prononcim qartë nga shoqatat myslimane.

Shoqata Arsim dhe Edukim (VBE) ka apeluar te vetëdija përgjegjëse e prindërve myslimanë. Shoqata e Pediatërve u ka bërë thirrje prindërve mos i lënë fëmijët agjërojnë. aspektin mjekësor agjërimi për fëmijë dhe rinj ështëi pashëndetshëm dhe i dëmshëm, sidomos mospirja e lëngjeve”.

Gjatë muajit Ramazanit, nga agimi e deri mbrëmje, myslimanëve u ndalohet ngrënia, pirja e lëngjeve, pirja e duhanit dhe akti seksual. Me “Iftarin”, darkën e përbashkët, merr fund edhe agjërimi ditor. Muaji i Ramazanit përfundon 14 qershor.

Reklama