Home » Kush ishte Jakup Ferri

Kush ishte Jakup Ferri

Jakup Ferri (1832 – 1880) ka qenë luftëtar dhe udhëheqës ushtarak popullor nga qyteti i Plavës.

Pjesëmarrës aktiv lëvizjen kryengritëse viteve ‘60 kundër Tanzimatit krahinën Plavë-Guci, si dhe luftimet kundër orvatjeve ushtrisë malazeze për pushtuar toka shqiptare 1874 e 1876.

Jakup Ferri ka qenë pjesëmarrës Lidhjen Shqiptare Prizrenit dhe anëtar i Komitetit Lidhjes për Plavën.

Ishte një nga organizatorët e aksionit Gjakovës shtator 1878, përfundoi me vrasjen e Mehmet Ali Pashës.

Udhëhoqi forcat mbrojtëse shqiptare 4 dhjetor 1879 afërsi Nokshiqit dhe Velikës dhe u vra luftimet me trupat malazeze.

n.s. / dita

Reklama

Lexo më shumë