Home » Gashi për Albinfo: Shqiptari i Maqedonisë është bërthama e tretë shqiptare, qëndrimi në Zvicër ishte në dy plane

Gashi për Albinfo: Shqiptari i Maqedonisë është bërthama e tretë shqiptare, qëndrimi në Zvicër ishte në dy plane

edaksia e Albinfo-s ka kryer një intervistë me liderin e Lëvizjes BESA, Afrim Gashi, e cila tani numëron tre deputetë, pas përçarjes fillim janarit. Përkundër përçarjes dhe vendimeve gjyqësore, Gashi thekson se me rëndësi është ideja dhe progami politik i partisë – kësaj here fokus veçantë do ketë zhvillimi kulturor dhe mbështetje për proceset euro-atlantike Maqedonisë.
“Albinfo.ch”: partinë tuaj, Lëvizja Besa, fillim këtij viti ndodhën disa turbulenca, shkarkime, emërime, dy kongrese dhe përçarja vijon. Mund na sqaroni se kush është tani Lëvizja Besa?
Afrim Gashi: Po, është e vërtetë se ndodhën disa turbulenca, për cilat sigurisht nuk jemi lumtur, por ajo dorë i shkaktoi ato ishte e fuqishme se dëshira dhe vullneti jonë mos e lejojmë një çarje tillë. E se çka është sot Lëvizja BESA për këtë mund t’ju them se Besa janë njerëzit e përfaqësojnë atë, është ideja dhe është programi i saj. Gjithnjë kam qenë i bindur, madje aq shumë jam bindur ndërkohë duke punuar, se për organizatat politike nuk është e rëndësishme administrata, vendimet e gjykatave dhe vulat, por është e rëndësishme ideja e mban këmbë një organizatë dhe janë rëndësishëm njerëzit e bartin atë ide. Edhe kaluarën, por edhe sot ka plot organizata nuk dihet a janë diku regjistruara, bile plot janë ilegale, bartin ide dhe programe mbledhin mijëra e miliona njerëz. Prandaj, për neve nuk është aspak i rëndësishëm procesi gjyqësor ende na mban, pak a shumë, peng me pjesën doli nga Lëvizja BESA, por jam i bindur se shpejti edhe kjo përfundon dhe pastaj do kemi mundësi veprojmë lirshëm, sepse, përveçse realisht – siç jemi sot dy organizata – shpejti edhe formalisht do jemi dy organizata ndryshme politike.
“Albinfo.ch”: Nëse ndodhë ta humbni kontestin gjyqësor, cili është plani juaj tej?
Afrim Gashi: E thashë edhe pyetjen e parë se cili është mendimi im për pjesën juridike… Ne presim Gjykata e Apelit ta pranojë ankesën tonë, por edhe Gjykata Administrative ta konstatojë falsifikimin e dokumentacionit, si edhe Prokuroria Publike ta procesojë padinë tonë kundër falsifikuesit dokumenteve Besës, por ne paku jemi fokusuar atë pjesë. Detyra jonë mbetet përmbushjen e detyrimeve programore. E, nëse flasim mënyrë hipotetike, edhe pse hipotetikisht pyetja e saktë do ishte se “çka nëse e fitojmë kontestin gjyqësor?”, sepse ne jemi bindur se edhe e drejta juridike është anën tonë, por – sido pyetni dhe çfarëdo ndodhë – ne jemi përgatitur për secilin variant.
“Albinfo.ch”: Çfarë ju dallon juve nga Besa tjetër? A ka ndonjë risi?
Afrim Gashi: Për neve Besa është vetëm një. Sidoqoftë, ajo na dallon jo vetëm nga grupe joformale mund ta bartin emrin e partisë sonë, por edhe nga partitë e tjera, është ideja ose vizioni për shqiptarin e Maqedonisë. Ne mendojmë se shqiptari Maqedoni nuk është periferi e Tiranës dhe e Prishtinës, por është njëri kënd i trekëndëshit barabrinjës shqiptar, është bërthama e tretë shqiptare Ballkan. Konform kësaj ne jemi përkushtuar ta mbrojmë, fuqizojmë dhe kultivojmë këtë identitet shqiptar, duke krijuar kushte volitshme zhvillimore, ta ndalim shpërnguljen e shqiptarëve dhe – mundësisht – edhe kthimin e tyre vatrat e tyre autoktone, por edhe zhvillimin e arsimit cilësor e shkencave albanologjike, ngritjen e kulturës shqiptare, pastaj jemi fokusuar mënyrë veçantë integrimin e vendit BE dhe NATO, sepse ato për neve janë interesat larta strategjike, ndërsa jemi përkushtuar edhe vendosjen e shtetit drejtës, për çka Maqedonia ka nevojë, përgjithësi, ndërsa shqiptarët këtu, veçanti. Me një fjalë, kryefjala e veprimit tonë politik, mandatin tim, i bie jetë Zhvillimi. Mendoj se ky është një dallim substancial edhe nga subjektet tjera shqiptare dhe joshqiptare e jo vetëm nga një pjesë e shkëputur e Besës.
“Albinfo.ch”: A ka ardhur koha edhe shqiptarët e Maqedonisë konkurrojnë me dy koalicione zgjedhore si pala maqedonase, ose do vijojë shpartallimi i votës shqiptare?
Afrim Gashi: Kjo ka qenë gjithnjë e nevojshme, por gjithnjë dalin disa pengesa, duken se janë natyrshme dhe si pasojë e egos njerëzve, por realisht – sipas meje – janë produkte dikujt nuk e dëshiron këtë grupim kampit politik shqiptar. Këtë përvojë e kishim edhe zgjedhjet parlamentare vitit 2016, edhe zgjedhjet lokale vitit 2017 dhe kam drojë se ende nuk e kemi marrë mësimin e përçarjes votës. Sa i takon Besës, ne kemi shfaqur vetëmohim dhe kemi qenë gatshëm, por kjo mbase nuk ka mjaftuar. Sa për ta dëshmuar këtë, po ju them se vitin 2016 i ofruam LR-PDSH-së atëhershme futemi koalicion me lista përbashkëta me ndarje barabartë, edhe pse anketat na nxirrnin se jemi fuqishëm, gjë u dëshmua edhe zgjedhje pastaj, porpër fat keq – kjo nuk u arrit. Sidoqoftë, duke qenë optimist, kam shpresë se e ardhmja na sjellë gjëra mira dhe ne do vazhdojmë punojmë për këtë.
“Albinfo.ch”: dalim pak pjesën e zhvillimeve përgjithshme Maqedoni. A mendoni se Maqedonia do ta zgjidhë problemin e emrit dhe do marrë ftesë për NATO?
Afrim Gashi: Megjithëse kjo gjë mbahet paksa larg opinionit, me arsyetimin mos e dëmtojë procesin, nga informacionet unë i kam, kam shumë shpresë se – pavarësisht se a do përfundojnë me epilog suksesshëm bisedimet për emrin – Maqedonia ka mundësi marrë ftesë për anëtarësim NATO. Dhe, kjo për shtetin dhe për shqiptarët është lajm shumë i rëndësishëm, sepse përfundimisht edhe ne futemi nën çadrën e sigurisë dhe stabilitetit perëndimor dhe vetëm ashtu ndalen apetitet ruse për rajonin. Anëtarësimi NATO do krijojë edhe stabilitet për zhvillim ekonomik, nënkupton rritjen e investimeve dhe hapje vendeve reja punës, por edhe funksionimin e shtetit drejtës e kështu me radhë. NATO është prioritet i yni edhe si komb shqiptar, por edhe si shtet i Maqedonisë.
“Albinfo.ch.”: Po relacion me integrimin europian, cili është qëndrimi i Besës?
Afrim Gashi: Ashtu si për anëtarësimin NATO, ne jemi përkushtuar edhe për integrimin europian, edhe pse – dorën zemër – na duket proces i vështirë dhe i gjatë. Ka shumë hapa ende nuk i kemi bërë dhe kjo duket mjaft larg. Prandaj, mendoj se edhe BE-ja duhet veprojë pak shpejt dhe ta përfshijë edhe Ballkanin Perëndimor BE, sepse vetëm ashtu do mundësohet edhe mirëqenia ekonomike, por edhe rritja e vlerave demokratike, si edhe sundimi i shtetit drejtës. Lëvizja BESA nuk ka asnjë dilemë se orientimi jonë, edhe si komb, duhet jetë Perëndimi, ndërsa shumicën e arsyeve tashmë i numërova.
“Albinfo.ch”: Derisa flasim për integrimin, shumë raporte dhe deklarime zyrtarëve perëndimorë përmendet se Maqedonia ka rrezik për ndikim lindor. Çfarë mendoni ju për këtë dhe a është real ky ndikim?
Afrim Gashi: Po, kjo nuk është diçka e shpikim ne. Ndikimet ruse janë mjaft aktive rajon dhe kjo përbën kërcënim serioz për interesat shqiptare dhe perëndimore Ballkan. Këtë e dëshmojnë edhe zhvillimet me përzënien e diplomatëve rusë nga shumë vende Europës. Zhvillimet Mal Zi kur ky shtet duhej futet NATO, por edhe ato veriun e Kosovës, ato Bosnjë, si dhe problemet dalin për anëtarësimin e Maqedonisë NATO janë sinjale sa është bërë emergjent ky anëtarësim. Prandaj ne jemi jashtëzakonisht shqetësuar nga kjo influencë dhe për këtë mendojmë se anëtarësimi NATO, një mënyrë, është shpëtim nga këto synime.
“Albinfo.ch”: Para disa ditësh ju ishit Zvicër ku u takuat me këshilltarin e qytetit Cyrihut Përparim Avdilin dhe pas me disa aktivistë tuaj. Për çfarë shërbente ajo vizitë?
Afrim Gashi: Qëndrimi im Zvicër ishte dy plane. pjesën zyrtare isha pjesë e delegacionit Maqedonisë takimin interparlamentar OKB Gjenevë, ku kishim mundësi komunikojmë me deputetë shumë vendeve botës dhe punojmë shumë komisione ndryshme parlamentare, ndërsa pjesa e dytë ishte joformale, por jo pak e rëndësishme, ishin takimet me mërgimtarët tanë Zvicër. Unë u takova me disa organizata shqiptare atje, me disa veprimtarë dhe aktivistë shoqërisë civile, me shqiptarë përfshirë skenën politike zvicerane, por edhe me aktivistë Lëvizjes BESA atje. Edhe takimi me z. Abdyli ishte mjaft i frytshëm. Ai është një personalitet duhet vlerësuar jo vetëm nga shqiptarët Zvicër, por edhe nga mbarë shoqëria zvicerane, sepse ai ishte integruar aq shumë e aq mirë çështjet e shtetit helvet, sa kujtoj se ai po jep një kontribut rëndësishëm për Zvicrën, ndërsa kjo tërthorazi ose drejtpërdrejt e ndihmon edhe imazhin e shqiptarit Perëndim. I tillë është edhe Dr. Lumni Ademi, po ashtu vepron Zvicër dhe cilin pata mundësi ta takoj. Ne mburremi me ata shqiptarë.

Reklama