Home » Ekzema, si ta dallojmë këtë sëmundje tek fëmijët

Ekzema, si ta dallojmë këtë sëmundje tek fëmijët

Dermatiti atopik (ekzema ose rrjebulla e fëmijëve) është një sëmundje kronike, me shkaqe panjohura, vihet re personat me histori personale ose familjare për atopi. Karakterizohet nga pruriti ose kruajtja, lezione ekzematoze dhe tharje e shprehur e lëkurës. Dermatiti atopik shoqërohet me sëmundje tjera atopike (astma, riniti alergjik, urtikarie) dhe rritje IgE.

75 – 80% e pacientëve me dermatitit atopik kanë histori familjare ose personale për sëmundje alergjike. Incidenca e dermatitit atopik familje kur një prind ka sëmundje alergjike (astma alergjike, riniti alergjik dhe/ose dermatitit atopik) është 60% dhe 80% nëse dy prindërit kanë historik sëmundjeve alergjike.

Cilat janë shkaqet e ekzemës te fëmijët?

Shkaqet e dermatitit atopik janë panjohura. Por, njihen një sërë faktorësh shpërthyes tillë si infeksionet, irritimet, alergjitë ushqimore, aeroalergentet, pluhuri i shtëpisë etj. Pacientët me dermatitit atopik, pas kontaktit me alergentët, zhvillojnë sensibilizim tipit reaksionit menjëhershëm.

Klinika ose shenjat lëkurë

Dermatiti atopik, ose ekzema e fëmijëve, është karakterizuar nga ndryshime akute, subakute dhe kronike lëkurë.

Forma akute: karakterizohet nga papula(puçrra vogla ngritura mbi lëkurë) me kruajtje shprehur, papula dhe vezikular (puçrrat me lëng) lëkurë skuqur.

Forma subakute: papula eritematoze (puçrra kuqe), papula grupuara ose shpërndara mbi një lëkurë eritematoze ose skuqur.

Forma kronike: lëkurë e trashë, e infiltruar, me puçrra vogla ose noduse kruhen shumë, shoqëruara me kore sipërfaqe tyre, zona me ndryshime ngjyrës lëkurës, si hypo dhe hiperpigmentime (zbardhje ose errësim ngjyrës lëkurës).

The post Ekzema, si ta dallojmë këtë sëmundje tek fëmijët appeared first on Gazeta Shneta | Me rëndësi shneta.

Reklama