Home » Diagnostikohet rasti i parë me ethe Kongo në Kosovë

Diagnostikohet rasti i parë me ethe Kongo në Kosovë

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike gjatë mbikëqyrjes permanente sëmundjeve ngjitëse Kosovë, përmes sistemit mbikëqyrjes situatës epidemiologjike dhe grumbullimit rasteve raportoi për periudhën 01 shkurt 2018-16 Maj 2018.

Sipas dhënave mbledhura, sot 16 Maj 2018 Laboratoret e Institutit Kombëtar është diagnostikuar rasti i parë pozitiv Ethe Hemorragjike Krime Kongo fshatin Bresalc, komuna e Gjilanit.

Departamenti i Mikrobiologjisë janë testuar gjithsej 8 mostra (nga personat e dyshimtë Ethe Hemorragjike Krime Kongo) cilat kanë rezultuar negative. Klinikën Infektive është i hospitalizuar një rast i dyshimtë i cili ka gjendje stabile shëndetësore dhe është kujdes veçantë nga ekspertët e Klinikës Infektive SHKSUK. Situata epidemiologjike me EHKK është kontrollë plotë dhe mbikëqyrje permanente nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike i cili zbaton strategjinë për parandalimin dhe luftimin e EHKK Këshillit Ndërministror për luftimin e EHKK”, thuhet njoftimin e IKSHP-së.

Epidemiologët e Institutit Kombëtar Shëndetësisë Kosovës thonë se po vazhdojnë përcjellin me vëmendje ecurinë epidemiologjike Kosovë.

“Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike Kosovës po përcjell mënyrë permanente situatën epidemiologjike me Ethet Hemorragjike Krime-Kongo gjitha vatrat e infeksionit dhe bashkë me mjekët dhe punëtorët shëndetësor Qendrave Kryesore Mjekësisë Familjare Malishevë, Rahovec, Klinë, Suharekë, Gjakovë po mbikëqyrin dhe hulumtojnë gjitha vatrat, përfshirë këtu edhe vatrat endemike komunave fqinje: Lipjan, Drenas, Skenderaj, Prizren, Dragash”, thuhet njoftimin për media.

Pas paraqitjes rastit parë fshatin Bresalc Gjilanit, ekipet e Institutit Rajonal Gjilan tashmë kanë vizituar familjen e sëmurit dhe po vëzhgojnë me përkushtim terrenin dhe situatën epidemiologjike.

Duke pasur parasysh se nga viti 2013 nuk është shënuar asnjë rast fatal me EHKK pasi kemi realizuar me sukses masat profilaktike dhe kundër epidemike, ne duhet vazhdojmë realizimin e aktiviteteve terren sepse kemi bëjmë me një sëmundje endemike, vdekjeprurëse dhe praninë e rriqrave vatrat endemike cilat bartin virusin e EHKK”, thuhet njoftim.

Instituti Kombëtar rekomandon qytetarët për sivjet:

1. Mos qëndroni gjatë dhe pa nevojë livadhe dhe vende me shkurre, 2. Nëse patjetër duhet jeni pranishëm këto vende vesh rroba gjata dhe pantallonat futni çorapë, 3. Duhet përdorni preparate me cila lyejmë pjesët e trupit cilat i dëbojnë insektet nga trupi i njeriut e sidomos pjesët e zbuluara trupit, (shuplakat, qafën), 4. Kontrolloni trupin mos keni ndonjë rriqër gjatë qëndrimit vatër, 5. Kontrolloni përsëri trupin pas largimit nga livadhi apo vendet me shkurre, 6. Nëse keni rriqër trup ofrohuni qendrën afërt mjekësore sa shpejt dhe mos i shtypni me dorë! 7. Kositja e barit bëhet vazhdimësi (oborr dhe livadhe), 8. Pastrimi dhe dezinfektimi i stallave bëhet vazhdimësi, 9. Mbajtja e higjienës personale nivelin lartë,

Instituti Kombëtar bënë thirrje te qytetarët se duhet punojnë faktorët e përmirësimit ekosistemit nënkupton:

1. punohen gjitha tokat e punueshme,

2. kositen gjitha livadhet me kohë dhe nga disa herë,

3. pastrohen kopshtet dhe pronat për rreth shtëpive,

4. pastrohen fermat ku mbahen bagëtitë dhe largohen rriqrat nga trupi i kafshëve,

5. kihet kujdes veshmbathje për gjithë fermerët dhe anëtarët e tyre familjeve punojnë fushë ku kurrsesi nuk guxohet lihen këmbët e zbathura

6. Fëmijët mos lejohen luajnë livadhe e kopshte pakositura dhe mbrëmje kontrollohet prania e rriqrave tërë trupin.

ISHKP po ashtu ka raportuar gjithsej 873 raste pickimeve nga rriqërat Kosovë. Numri i madh i pickimeve është nga komuna e Malishevës 251 raste, Suhareka 197 raste, Klina 140 raste, Rahoveci 46 raste dhe komunat e tjera me numër vogël rasteve.

Reklama