Home » Debat për Shqipërinë në Bundestag: Dallime mes partive qeverisëse

Debat për Shqipërinë në Bundestag: Dallime mes partive qeverisëse

 

një tryezë rrumbullakët ambientet e Parlamentit Gjerman u debatua rreth hapjes negociatave me Shqipërinë. Debati nxorri pah dallimet mes partive koalicionit qeverisës.

Anila Shuka*

Po qe për socialdemokratin Michael Roth, ministrin e Shtetit për Çështje Evropiane, pranë Ministrisë Punëve Jashtme  Gjermanisë, negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë duhet çelen sa shpejt.

lidhje me Shqipërinë, Roth përmend një sërë zhvillimesh pozitive sipas tij duhen shpërblyer. krye listës është procesi i rivlerësimit gjyqësorit, vettingu, i cili sipas tij konsiderohet model për rajonin.

Negociatat do kenë një impakt pozitiv për reforma tilla: Po krahasosh zhvillimin Shqipëri me atë Serbi dhe Mal Zi, cilat po bëjnë negociata konkrete për anëtarësim, mendoj se ky sinjal është një ndihmesë e madhe për stabilizimin e rajonit dhe dokumenton se ne e kemi seriozisht”, tha Roth martën mbrëmje Berlin, gjatë një tryeze rrumbullakët për Shqipërinë.

Qëllimi i tryezës mbajtur ambientet e Bundestagut ishte informoheshin deputetët dhe interesuarit nga politika, shkenca, media dhe ekonomia rreth gjendjes aktuale Shqipëri dhe debatonin për përparësitë dhe anët negative çeljes negociatave me Shqipërinë.

Por debati mungoi, pasi thuajse gjithë  folësit këtë tryezë ishin pozitivë ndaj çeljes negociatave.

I vetmi e shihte pak ndryshe gjendjen Shqipëri, është Thorsten Frei, raportuesi për Shqipërinë grupin  parlamentar CDU/CSU:  Frei tha se rezulatet e Vettingut, deri tani ka pasur vetëm pesë procese, nuk mund shihen ende. Veç tjerash Frei përmendi edhe tema tjera, ende nuk po zgjidhen, siç është reforma zgjedhore dhe lufta kundër krimit organizuar: Janë bërë përparime luftimin e kultivimit drogës, por jo tregtinë me ,” vuri re ai. Grupi parlamentar i tij do ta caktojë bashku me  partinë tjetër koalicionit, SPD, një pozicion deri qershor, me cilin do prezantohet kancelarja gjermane samitin e Brukselit, fund qershorit.

Për Manuel Sarrazin-in, momenti i tanishëm është shumë i përshtatshëm: Nëse nuk hapen tani, do ketë një periudhë pauze gjatë”, tha deputeti i Gjelbërve, i cili ishte edhe njëri prej organizatorëve kryesorë takimit. Sipas Sarrazinit, mekanizmi i perspektivës europiane është i vetmi mekanizëm efektiv për reformat dhe ngritjen e instiucioneve demokratike.

Edhe Ardian Haçkaj nga Instituti për Bashkëpunim dhe Zhvillim Tiranë, përmendi zhvillimet dhe përparimet ka bërë Shqipëria këto kohë, si aspektin ekonomik ashtu edhe atë juridik. Ai përmendi efektin e madh pozitiv ka Vettingu, jo vetëm drejtësi por edhe komunikimin mes opozitës dhe pozitës, sipas Haçkaj ka nisur jetë konstruktiv. “Evropa është për ne një çështje ekzistenciale, por ne e dimë se është një rrugë e gjatë dhe e vështirë”, tha politologu shqiptar.

Një mbështetje tjetër për negociatat erdhi edhe nga ambasadorja e BE-së Tiranë, Romana Vlahutin, e cila vlerësoi procesin e reformës juridike, cilën ajo e quajti një proces shumë guximshëm, për cilin Shqipërisë iu desh ndryshonte një tretën e kushtetutës dhe kujtoi ndër tjera se integrimi i Shqipërisë procesin e negociatave do jetë një faktor stabilizimi rajon, nisur nga fakti shqiptarët etnikë jetojnë pesë prej gjashtë vendeve Ballkanit Perëndimor”.

Aktiviteti i moderuar nga gazetari gjerman, Michael Martens, korrespondent i Evropës Juglindore dhe Turqinë për gazetën Frankfurter Allgemeine Zeitung,  ishte organizuar nga Shoqata e Evropës Juglindore dhe Unioni Gjerman për Europën.

*DW

a.s/dita

Reklama

Lexo më shumë