Home » Cilat janë disa nga rreziqet e pudrës së foshnjeve që ndikojnë në kancer

Cilat janë disa nga rreziqet e pudrës së foshnjeve që ndikojnë në kancer

Një juri e gjykatës Los Anxhelosit ka urdhëruar kompaninë Johnson&Johnson paguajë një shumë prej 417 milionë dollarëve ndaj një paciente me kancer vezore e cila akuzoi kompaninë për talk pudrën e famshme foshnjeve, një produkt cilin pacientja e ka përdorur për 50 vite.

Edhepse nuk ka argumente 100% sakta lidhin pudrën talk me kancerin e vezoreve, kjo nuk është hera e parë një gjykatë detyrojë këtë kompani paguajë shumë kaq madhe por argumenti kryesor qëndron atë se kompania është dashur vendojë një paralajmërim shishen e produktit për rrezikun e kancerit.

Ja çfarë duhet dini jeni e sigurtë:

  1. Para viteve 70`, disa pudra foshnjeve kanë mundur përmbajnë asbest. Pudra e foshnjeve e njohur si talk pudër është e bërë nga talku, një mineral natyral formën natyrore përmban asbest. Asbesti është një substancë tjetër gjendet shumë struktura ndërtuara para viteve 70`, deri sa u vërtetua rreziku përmban kjo materie. Studimet tregojnë se asbesti paraqet rrezik kancerit mushkërive andaj është i ndaluar.
  2. Pudra e sotme e foshnjeve është ende e bërë nga talku, ndërlidhet me rrezikun e kancerit vezoreve. Studimet tregojnë se përdorimi gjenital i talkut shton rrezikun nga kanceri i vezoreve. Përderisa mekanizmi ekzakt i lidhjes talkut me kancerin e vezoreve është ende i panjohur, besohet se talku lëviz nëpër tubat fallopiane duke shkaktuar një reaksion pezmatues kontribuon sëmundjen.
  3. Askush nuk e di saktë se cila sasi e pudrës është tepër për përdorim.Sipas teorisë, rreziku varet nga dozimi nënkupton se sa gjatë dhe vazhdimisht ekspozoheni aq i madh është rreziku i zhvillimit kancerit vezoreve. Njerëzit kanë histori familjare kancerit vezoreve nuk duhet ta përdorin bazë ditore.
  4. Mosha dhe gjenetika e rrit tepër rrezikun e kancerit vezoreve tepër se pudra talk. Përderisa studimet tregojnë se përdorimi i pudrës talk ndërlidhet me 30% deri 60% rrezikut sëmundjes, studime tjera tregojnë se kjo vlen nëse keni histori familjare me këtë sëmundje. Mosha është një kontribues i madh këtë gjë, pasiqë kjo sëmundje shpesh paraqitet tek gratë moshuara.
  5. Pudra për foshnje me talk nuk është e padëmshme se produktet janë etiketuara për rritur. Nuk ka fakte dëshmojnë se variacionet e bëra për foshnje janë pak dëmshme se ato bëra për rritur.
  6. Pudra për foshnje nuk është i vetëm artikull tualeti përmban talk. Talku ndodhet poashtu tek kozmetika, sapuni, pasta për dhëmbë, antiperspirantët dhe tek disa pilula.
  7. Ekspertët nuk janë aq shqetësuar për prodhuesit afatgjatë pudrës talk zhvillojnë kancer mushkërive nga inhalimi i talkut. Përderisa minatorët kanë rrezik lartë zhvillimit kancerit nga inhalimi i talkut, përdoruesit e zakonshëm nuk janë rrezikuar.
  8. Nuk duhet brengoseni nëse keni përdorur talk kaluarën. Nuk duhet mendoni se tani jeni dënuara me zhvillim kancerit vezoreve, studimet tregojnë një lidhje e jo një shkak.
  9. Shumica e ekspertëve thonë se duhet pushoni me përdorimin e pudrës talk. Kjo është një masë parandaluese ndaj një sëmundjeje rrezikshme. Duke marrë parasysh se ky produkt nuk është edhe aq i patjetërsueshëm, mund ruani veten dhe familjen duke e shmangur tërësisht. /Gazeta Shneta/

The post Cilat janë disa nga rreziqet e pudrës së foshnjeve që ndikojnë në kancer appeared first on Gazeta Shneta | Me rëndësi shneta.

Reklama