Home » Burri që shpëtoi mbi dy milionë fëmijë

Burri që shpëtoi mbi dy milionë fëmijë

Gjaku i tij u shpëtoi jetën 2.4 milionë fëmijëve, ai kreu dhurimin e tij përfundimtar.

vitin 1951, 14-vjeçari James Harrison nga Australia u zgjua nga një operacion i madh. Mjekët hoqën një nga mushkëritë e tij dhe e mbajtën spital për tre muaj.

Gjatë kësaj kohe vështirë, Harrison mësoi se ai ishte gjallë kryesisht për shkak një sasie madhe gjakut transfuzuar kishte marrë. Pastaj ai u zotua se do bëhej vet donator.

Ish ligjet australiane kërkonin donatorët e gjakut ishin paktën 18 vjeç, kështu djali duhet priste edhe 4 vjet tjera. Por Harrison mbajti premtimin e tij.

Duke dhuruar rregullisht Shërbimin e Gjakut Kryqit Kuq Australian për 60 vjet, organizata vlerëson se Harrison ka shpëtuar miliona jetë. Menjëherë pasi Harrison unjë dhurues, mjekët i thanë atij se gjaku i tij mund zgjidhte një problem vdekjeprurës, transmeton rtv21.tv.

Australi deri vitin 1967 kishte mijëra foshnja po vdisnin çdo vit, mjekët nuk e dinin pse, dhe kjo ishte e tmerrshme”, tha për CNN Jemma Falkenmire nga Shërbimi i Gjakut Kryqit Kuq Australian. “Gratë kanë pasur dështime shumta dhe foshnjat po lindin me dëmtime trurit”.

Tani e doktorët e dijnë se shkaku i këtyre gjërave tmerrshme ishte një sëmundje ku gjaku i një gruaje shtatzënë fillon sulmojë qelizat e gjakut foshnjës saj palindur.

Sëmundja Rhesus ndodh kur një grua shtatzënë ka gjak rhesus negativ (RhD negative) dhe foshnja barkun e saj ka gjak rhesus-pozitiv (RhD pozitiv), i trashëguar nga babai. Nëse nëna është sensibilizuar gjakun rhesus-pozitiv, zakonisht gjatë një shtatzanie mëparshme me një fëmijë rhesus-pozitiv, ajo mund prodhojë antitrupa shkatërrojnë qelizat e “qelizave huaja” foshnjës. Mjekët zbuluan se Harrison ka një antitrup rrallë gjakun e tij dhe vitet 1960 ata punonin bashku gjerësisht, duke e përdorur atë për zhvilluar një injeksion quajtur Anti-D. Anti-D parandalon nënat me gjak rhesus negativ nga zhvillimi i antitrupave RhD gjatë shtatzënisë tyre.

Mjekët nuk e kanë qartë se pse Harrison ka këtë lloj rrallë gjakut. Mendja e tyre e mirë sugjeron se mund ketë diçka me transfuzionet ai ka marrë kur ishte 14 vjeç. Shërbimi i gjakut gjithashtu thotë se nuk ka shumë se 50 njerëz Australi dihet se kanë antitrupa. “Çdo qese e gjakut është e çmuar, por gjaku i Jakobit është veçanërisht i jashtëzakonshëm.

Çdo grumbull Anti-D është bërë ndonjëher

ë Australi ka ardhur nga gjaku i James “, tha Falkenmire. shumë se 17% e grave Australi janë rrezik, kështu James ka ndihmuar shpëtojë shumë jetë. Rreth 2.4 milionë, për qenë saktë.

I njohur si “Njeriu me krahun e artë”, James Harrison ka bërë 1,173 dhurime për plazma gjaku – 1,163 nga krahu i djathtë dhe 10 nga e majta.

Është diçka mund bëj. Është një nga talentet e mia, ndoshta talenti im i vetëm, është unë jem dhurues i gjakut “, tha heroi.

premten, Harrison bëri dhurimin e tij fundit.

The post Burri që shpëtoi mbi dy milionë fëmijë appeared first on INSAJDERI.

Reklama