Home » Bilanci 2017 i OSHEE: Humbja 1.2 miliardë lekë, ndikoi importi i energjisë

Bilanci 2017 i OSHEE: Humbja 1.2 miliardë lekë, ndikoi importi i energjisë

Operatori i Shpërndarjes Energjisë Elektrike raportoi se ka mbyllur vitin 2017 me një humbje prej 1.2 miliardë lekësh. Këto janë shifrat e bilancit paraprak kompanisë ku ndër tjera theksohen edhe arsyet se pse kompania ka këtë humbje. Ashtu sikurse pritej një ndër elementët kryesorë është importi i theksuar i energjisë verën e vitit kaluar erdhi si rezultat i thatësirës zgjatur.

“OSHEE u detyrua shpenzonte për blerjen e energjisë dhe transmetimin 14.2 Miliard Lekë shumë se sa shpenzimi i planifikuar ose rreth 106.7 Milion EURO. Si rezultat i rritjes jashtëzakonshme shpenzimeve për energji OSHEE do mbyllë vitin financiar 2017 me humbje prej rreth 1.2 miliard Lekë” thuhet raportin e kompanisë paraqitur si argument pranë Entit Rregullator Energjisë.

Një vit parë kompania raportoi një fitim prej 18.7 miliardë lekësh.

OSHEE analizon se vitin e kaluar u ndërthuren një seri faktorësh ndikuan situatën e përkeqësuar importeve ku pari ishte mosplotësimi I sasisë planifikuar energjisë do merrej nga KESH dhe HEC-et e vegjël. dyti pati një rritje konsumit përtej parashikimit dhe treti ishte rritja e çmimit importit.

Përpos  situatës krijuar 2017, e cilësuar nga OSHEE si e vështira për nga efektet 25 vitet e fundit, kompania ka nënvizuar se i ka qëndruar besnike planit saj investimeve ishte 9.7 miliardë lekë po aq sa vitin 2016.

 

ardhurat, shpenzimet dhe detyrimet

ardhurat totale kompanisë fund vitit 2017 ishin 54.8 miliardë lekë. Krahasuar me një vit parë ardhurat janë rritur me 2.2 për qind apo 1.16 miliardë lekë.

ardhurat nga shitja e energjisë cilat përbejnë rreth 98% totalit ardhurave u rriten 2% duke shënuar rritje gjitha grupet e konsumatorëve. Rritja e ardhurave ka ardhur pjesën madhe nga masat për ndërprerjen e lidhjeve paligjshme dhe uljen e humbjeve si dhe si pasojë e rritjes konsumit” vlerëson kompania e shpërndarjes.

Shpenzimet kanë pësua rritje dhe pjesa e madhe lidhet me blerjen e energjisë është edhe zëri kryesor gjithë aktivitetin e kompanisë shpërndarjes energjisë. Konkretisht e shpenzimeve të  blerjes energjisë vitin 2017 ishin rreth 61 % larta se ato vitit 2016 ose 13 .2 miliard Lekë.

Sipas planit miratuar për vitin 2017 OSHEE do blinte rreth 764 Gwh energji tregun e importit dhe fakt u blenë 2,539 Gwh ose 1,775 Gwh shumë duke shkaktuar rritje ndjeshme kostove dhe rënie performancës financiare shoqërisë, duke pasur parasysh edhe rritjen e ndjeshme çmimit energjisë tregun e importit, i cili nga 6.4 Lekë/Kwh ishte paraparë planin e vitit 2017 u rrit rreth 8.9 Lekë/Kwh” thuhet raport.

Situate e importeve larta duket se ka pasur një efekt domino disa zëra ku mes tjerave edhe rritja e detyrimeve OSHEE ka ndaj furnitorëve. Referuar dokumentit kompanisë shpërndarjes rezulton se rritja totale e detyrimeve prej 3.6 miliard ose 3.7 % ka ardhur si pasojë e mosplotësimit furnizimit sasisë planifikuar energjisë nga KESH për shkak thatësirës e cila detyroi OSHEE rrisë furnizimin nga Tregu i Lire me energji importuar rritje detyrimeve ndaj furnitorëve. Për shkak kësaj gjendje dhe mungesës likuiditetit OSHEE u detyrua merrte kredi akorduar nga qeveria shqiptare.

The post Bilanci 2017 i OSHEE: Humbja 1.2 miliardë lekë, ndikoi importi i energjisë appeared first on Revista Monitor.

Reklama