Home » Bariu që iftarin dhe syfyrin i shtron nën qiellin e hapur

Bariu që iftarin dhe syfyrin i shtron nën qiellin e hapur

Maldir, i cili jeton vetëm, edhe gjatë Ramazanit shëtitë dhentë e tij nëpër shpate, ndërsa sofrën e iftarit e shtron bar nën qiell hapur, pasi ta vendosë bagëtinë vathë.

Mumin Maldir, bari provincën Kirklareli Turqisë i cili prej shumë se gjysmë shekulli kujdeset për bagëtinë, kalon ditët gjatë muajit Ramazanit duke bërë iftarin dhe syfyrin sofrat i përgatit vetë kullosat ku kullot bagëtinë.

Qoftë verë ose dimër, Maldir ushtron detyrën e blegtorit prej 53 vitesh zonën rurale pranë qytezës Yskyp Kirklareli.

Maldir, i cili jeton vetëm, edhe gjatë Ramazanit shëtitë dhentë e tij nëpër shpate, ndërsa sofrën e iftarit e shtron bar nën qiell hapur, pasi ta vendosë bagëtinë vathë.

Maldir gatuan ushqimin e tij zjarrin ndez duke cakërruar gurët, ndërkohë fillon me ngrënien e ushqimit pasi dëgjon ezanin e akshamit nga radioja ka.

Pas një pauze shkurtër pas iftari, ai përfundon punën e tij duke mjel delet. barakën ku qëndron, Maldir nuk ka qasje energjisë elektrike. Ai shtron sofrën e syfyrit duke ndriçuar dhomën e tij me llambë gazi dhe pas syfyrit ai nis ditën e re duke përsëritur nijetin për agjëruar ditën e pret.

“Allahu është lehtësues për çdo gjë”

Duke folur për AA, Maldir thotë se edhe syfyrin, edhe iftarin i bën zonën rurale ku ruan dhentë, kurse dëshira e tij e madhe është bëjë iftar një sofër familjare gjatë muajit Ramazanit.

jesh bari nuk është punë e lehtë. Bariu nuk ka punë me ushqimin, as gjumin. Mundi i bariut gjendet shkopin e tij. Jo secili mund jetë bari. nga mosha 13 vjeçare, jeta ime ka kaluar kullosa dhe vathe”, thekson Maldir.

Ai shton se ka dashuri madhe për kafshët, porse për shkak moshës shtyrë kohë pas kohe ndien vështirësi.

“Syfyrin e bëj me djathë, ullinj, domate, kurse iftarin me vezë dhe kos. Gjithsesi, këto janë gjërat e vetme ha një bari. Bariu nuk ka kohë ulet tërë ditën e ziejë ushqim. Çdo gjë ka bariu, e ka torbën e tij; çajniku, uji, ushqimet për iftar dhe syfyr, gjitha gjenden torbën e tij. Ramazan na rëndohet pakëz barra, por Allahu është lehtësues i çdo gjëje. Çdo gjë ka anën e saj lehtë, mjafton ta bëjmë punën duke e dashur atë. Bariu nuk ka orë. Bariu një herë ngop barkun e kafshëve, pastaj vetin”, shprehet Maldir.

Ai thotë se natyrë çdo gjë është e shijshme dhe e bukur. “Por, është e shijshme nëse bën punën duke e dashur. Madje edhe një copë bukë e thatë është e shijshme iftar dhe syfyr. Megjithatë, unë kam dëshirë shijoj një iftar si familje, por nuk ndodhi, pasi nuk munda martohem. Ky mall do qëndrojë brenda meje gjithmonë”, thotë për fund bariu Mumin Maldir për AA.

The post Bariu që iftarin dhe syfyrin i shtron nën qiellin e hapur appeared first on INSAJDERI.

Reklama