Home » Akuzat e PD për nenin e ekstradimit, BE: Ligji sipas standardeve europiane

Akuzat e PD për nenin e ekstradimit, BE: Ligji sipas standardeve europiane

Shqipëri, Delegacioni i Bashkimit Europian reagoi lidhur me debatin e hapur mbi ndryshimin e nenit për ekstradimet Kodin e Procedurës Penale.

Duke ju përgjigjur interesimit “Zërit Amerikës” për këtë çështje, duke qenë se i gjithë procesi i Reformës Drejtësi dhe paketa e ligjeve shoqëruese u asistua ngushtësisht dhe nga misioni europian Euralius, Delegacioni i BE-së sqaroi seka patur variante ndryshme rreth Nenit 491 (f) Kodit Procedurës Penale, janë diskutuar nga Grupi i Punës për Rishikimin e Kodit Procedurës Penale – pjesë e cilit ka qenë edhe Euralius – deri miratimin e ndryshimeve Kodit 30 mars 2017. Thelbi i varianteve ndryshme mbeti i pandryshuar gjatë gjithë diskutimeve, përfshirë dhe variantin përfundimtar miratuar Nenit 491 (f) Kodit”.

Kjo çështje u hap nga Partia Demokratike, si pjesë e akuzave ajo ka ngritur ndaj ministrit Brendshëm Fatmir Xhafaj, lidhur me vëllanë e tij arrestuar Itali vitin 2002 e pas dënuar 2012-ën me 7 vjet e dy muaj burgim për pjesmarrje një organizatë kriminale merrej me trafikun e drogës. Sipas opozitës, cilësinë e kryetarit Komisionit parlamentar ligjeve, zoti Xhafaj ka ndërhyrë duke bërë një ndryshim sipas opozitës mbron direkt vëllanë e tij, gjë e cila është hedhur poshtë nga socialistët. Pika është shtuar nenin për ekstradimet, dhe është aktualisht fuqi, parashikon se ekstradimi nuk mund kryhet “kur personi i kërkuar është dënuar mungesë, me përjashtim rastit kur shteti kërkues jep garanci për rishikimin e vendimit”. Sipas opozitës një formulim i tillë “pamundëson ekstradimin e vëllait tij Agron Xhafaj dënuar me vendim gjyqësor formës prerë nga Gjykata Italiane e Kasacionit, si dhe pamundëson njohjen e vendimit nga drejtësia shqiptare mënyrë vëllai i tij Agron Xhafaj mos bëj asnjë ditë burg as Shqipëri nga dënimi i tij nga drejtësia italiane për trafik droge”.

shpjegimin dhënë “Zërit Amerikës”, Delegacioni i BE-së shprehet se “Neni 491 (f) i miratuar i Kodit, garanton se personi i cili është gjykuar dhe dënuar mungesë ka mundësinë ketë një rishqyrtim çështjes prani tij/saj përpara Gjykatës. Kjo masë është përputhje me Standartet europiane përcaktuara nga Gjykata Europiane e Drejtave Njeriut, Konventa Europiane për Ekstradimin dhe Vendimi kuadër i BE-së për Urdhër-arrestin europian. Kodi garanton se Shqipëria mund ekzekutojë një vendim penal huaj edhe nëse ekstradimi nuk është i mundur për arsyet e përcaktuara Nenin 491 (f) Kodit.” Delegacioni i BE-së shton se “Shqipëria ka ratifikuar gjithashtu Konventën Europiane mbi Transferimin e Procedimit Çështjeve Penale, një tjetër alternativë për ekstradimin, për rastet kur zbatohet Neni 491 (f) i Kodit”, përfundon shpjegimi i Delegacionit BE-së dhënë “Zërit Amerikës”.

Demokratët kanë bërë një sërë akuzash ndaj ministrit Xhafaj, lidhur vëllanë, nga fakti pavarësisht dënimit Itali ai nuk ka vuajtur asnjë ditë nga ky dënim, te mbrojtja sipas opozitës ministri i ka bërë atij shkelje ligjit, apo mos zbatimi nga ana e policisë Ligjit Antimafia. Dy ditë parë, demokratët publikuan rregjistrimin audio një bisede sipas tyre është zhvilluar mes vëllait ministrit dhe një ish dënuari për trafik droge, e sipas Partisë demokratike tregon se ai vazhdon jetë i përfshirë aktivitete paligjshme. Por mbrëmjen e martës, vëllai i ministrit bëri kallzim penal ndaj përfaqësuesve demokratë, pasi sipas tij bëhet fjalë për një “material rremë, konsumuar nëpërmjet sajesës dhe manipulimit provave”. Nga ana e saj, Prokuroria kërkoi dje nga Partia demokratike marrë regjistrimin audio publikuar prej saj.

Kryetari demokrat Lulzim Basha, kërkoi mërkurën, “ emër opozitës, largimin e menjëhershëm Fatmir Xhafajt nga detyra e Ministrit Brendshëm”. Ajo ka paralajmëruar zhvillimin sot një proteste përpara ministrisë Brendshme, ndërsa enjten parlament, ka vendosur mos lejojë diskutimin e asnjë çështjeje tjetër.

Po sot gjatë ditës pritet për këtë çështje, shprehet, siç e ka njoftuar vetë përmes një postimi Facebook, edhe kryeministri Edi Rama, një fjalë do mbajë përpara grupt parlamentar partisë socialiste.

o.j/dita

Reklama

Lexo më shumë