Home » Ahmetaj: Nga 1 janari, pragu i tatim fitimit bëhet 14 milionë lekë , përfitojnë 10 mijë sipërmarje, që do paguajnë 5%

Ahmetaj: Nga 1 janari, pragu i tatim fitimit bëhet 14 milionë lekë , përfitojnë 10 mijë sipërmarje, që do paguajnë 5%

Nga 1 janari i vitit ardhshëm, pragu ndan bizneset e vogla nga i madhi do rritet 14 milionë lekë, nga 8 milionë lekë është sot. Kjo do sjellë automatikisht ulje tatim fitimit nga 15 5% për 10,850 biznese, janë gjysma e bizneseve paguajnë tatim fitim nivelin e 15%.

Lajmi ui ditur nga ministri i financave Arben Ahmetaj një konferencë për mediat. Ahmetaj tha se do rishihet dhe ligji i koncesioneve, ku thelb tij do jetë heqja e propozimeve pakërkuara nga biznesi.

Ministri bëri dhe një prezantim ecurisë vendit.

Ekonomia shqiptare arriti rritjen madhe 10 vjet, me 3.84% dhe pritet vazhdojnë me këto ritme, tha ministri i Financave Arben Ahmetaj një konferencë për mediat. Kjo ka ardhur nga investimet e brendshme, huaja dhe përmirësimi i klimës biznesit vend. Papunësia rajon është e ulëta, ndërkohë trendi është rënie.

Numri i punësuarve ka arritur 560 mijë, me rreth 240 mijë punësuar shumë krahasim me vitin 2013, duke iu referuar listëpagesave Drejtorisë Përgjithsme Tatimeve. Hapësirat për punësim janë ende larta, tha Ahmetaj, sipas dhënave nga Shërbimi Kombëtar i Punësimit.

Ahmetaj përmendi dhe dhënat e Bankës Shqipërisë për rritjen e besimit ekonomi, i cili u rrit me 3.7pikë tremujoin e parë 2018.

Indeksi i shifrës afarizimit shënoi një rritje praj 4.7% tremujorin e fundit vitit 2017.

Për investimet e huaja, Shqipëria ka nivelin e dytë lartë rajon, pas Malit Zi, raport me prodhimin e brendshëm bruto. Eksportet kanë vijuar rritjen e qëndrueshme, me 18% për tre mujorin, ndërkohë kahun tjetër ka një rritje lartë importeve për makineri dhe pajisje.

Kredia për ekonominë është gjallëruar, megjithëse nivelin 36.6% PBB-së, mbetet ende e ulët raport me vendet e rajonit.

ardhurat tatimore, për janar-prill janë rritur me 4.5% krahasim me faktin e katër muajve parë 2017-s, tha Ahmetaj.

Kursi i këmbimit ka dëmtuar ardhurta dogana me 1.3 miliardë lekë, por shpresojmë ta kompensojmë me efektivitet administrim.

Ahmetaj tha se janë rreth 5 mijë biznese reja, janë shtuar neto katër mujat e parë vitit.

Ai shtoi se inflacioni muajin prill ka qenë nivele normale prej 2.1% dhe kjo tregon se nuk ka pasur ndikim rritjen e çmimeve nga ulja e pragut TVSH-së nga 5 2 milionë lekë.

Lidhur me kursin e këmbimit Ahmetaj tha se ai është ndër qëndrueshëm rajon. Ai reflekton faktorët fondametalë, si përmidësimi i bilancit pagesave, akomodimi i politikave dhe investimet e larta huaja.

Ai tha se qeveria nuk bën ndërhyrje kursin e këmbimit dhe do ishte e gabuar bëheshin ndërhyrjet. Për eksportuesit e fasonëve, Ahmetaj tha luhatja e kostove nga kursi për ta është e kufizuar nga 2 2%, për shkak se ata kanë një vlerë shtuar ulët, prej maksimumi 20%. Ai rekomandoi eksportuesit shohin shumë nga produktiviteti dhe jo nga kostot.

gjithë rajonin, tha Ahmetaj, monedha vendase po forcohet për shkak përmirësimit ekonomisë rajonit.

Ahmetaj prezantoi disa nga iniciativat e fundit Ministrisë Financave. Bizneset nga 8 deri 14 milionë lekë do kenë tatim fitimi 5%, përr shkak rritjes pragut tatim fitimit dhe TVSH-së, nga 8 14 milionë lekë. Kjo pritet hyjë fuqi maksimumi 1 janar vitit ardhshëm.

Nga kjo pritet përfitojnë mbi 10 mijë biznese.

The post Ahmetaj: Nga 1 janari, pragu i tatim fitimit bëhet 14 milionë lekë , përfitojnë 10 mijë sipërmarje, që do paguajnë 5% appeared first on Revista Monitor.

Reklama