Home » 19 vjet nga zhdukja e Ukshin Hotit

19 vjet nga zhdukja e Ukshin Hotit

ukshin-hoti 19 vjet nga zhdukja e Ukshin HotitMe 16 maj 1999, atëherë kur lufta gati arriti një vit Kosovë, Ukshin Hoti arrin te fundi i dënimit tij politik burgun e Dubravës, pasi u arrestua nga forcat serbe. Por dhe pse u lirua ai asnjëherë nuk u kthye shtëpi.

Me 19 maj 1999, burgu ishte rrethuar me tanke dhe me armë antiajrore ushtrisë serbe, bombardohet nga NATO. ditët vazhdim rojet dhe paramilitarët serb radhisin oborr 800 burgosur shqiptarë nga 1000 kishte burgu, ndërsa tjerët fshihen nëpër qeli burgut.

Rojet dhe paramilitarët serb zbrazin plumbat e tyre tek burgosurit me gjithë arsenalin ata kishin dorë: granata, mitralozë, snajperë dhe bazukë. Masakrohen 176 persona dhe plagosen mbi 200 tjerë. Human Right Watch shkoi vendin e ngjarjes me 24 maj vitit 1999 dhe dukje dëmet do t’i publikojnë raportin e tyre. Mirëpo Ukshin Hoti nuk u gjet mesin e tyre. Ai mbetet një nga mijërat personat e zhdukur prej periudhës luftës Kosovë.

Hoti ishte veprimtar dhe intelektual i shquar politik Kosovë.

Sot do mbahet një tubim sensibilizues për fatin e Ukshin Hotit me rastin e Javës Ukshin Hotit, organizohet Krushën e Madhe, vendlindjen e tij.

Reklama