Home » Archives for Shkurt 2016

Muaj: Shkurt 2016

Recetë natyrale për shërimin e hemoroideve


Hemoroidet janë patologji shumë e
zakonshme, që prekin të paktën një herë në jetën e tyre pothuajse të
gjithë popullatën.Sipas disa statistikave nga hemoroidet vuajnë 12 % e
popullsisë dhe sëmundjet e zorrës së trashë prekin më shumë se 40 % të
popullsisë.

Hemoroidet shfaqen në të dyja
gjinitë, edhe pse tek gratë duhen marrë parasysh rreziqet e mundshme që
lidhen me shtatëzaninë.Zakonisht shfaqen rreth moshës  25 deri në 50
vjeç.

Përzierja e patateve me vaj ulliri lufton hemeroidet. Përbërësit e kësaj kure janë:

1 patate

1 lugë çaji vaj ulliri

Patatet duhet të jenë të grira dhe të spërkaten me vaj ulliri.

Këtë përzierje e vendosni në një garzë dhe e vendosni në
anus.Vendoseni në zonën ku ju dhemb deri në  mëngjes, pastaj e largoni
atë.

Reklama

Një shkencëtar gjerman vërteton një mrekulli në Islam

 hsgdjjshd1232321 Një shkencëtar gjerman vërteton një mrekulli në Islam

Një raport për pikënisjën e njeriut dhe ringjalljën pas vdekjës.
Kur’ani dhe shumë hadithe të Muhammedit a.s.flasin për shumë ngjarje dhe
fakte të shkencës së trupit të njëriut, natyrës, etj., te cilet me
hulumtimet e sotmë moderne zbulohën dhe vërtetohen. Padyshim, ekzistojnë
ende shumë shenja tjera të cilat me teknologjinë e ardhshme do të
vërtetohen.

Allahu xh.sh. ka thënë: Sure 41/53

Ne do tíu bëjmë atyre të mundshme që të shohin argumentet tona në
horizonte dhe në veten e tyre deri që tíu bëhet e qartë se ai (Kuríani)
është i vërtetë. A nuk mjafton që Zoti yt është dëshmitar për çdo gjë?

Dhe në Surën 6/21

I ndëruar lëxues, në raportin e ardhshëm do të gjeni vërtetime të reja që

Kush është më mizor se ai që ndaj All-llahut shpif gënjeshtra apo ka
përgënjeshtruar faktet e Tij? S‘ka dyshim, shpifësit dhe gënjeshtarët
nuk kanë shpëtim.

konfirmojnë se Muhammedi (a.s.) është i dërguari i Zotit dhe ne njerëzit nuk duhet të injorojnë rrugën dhe mësimet e tij.

Kërbishti, ashti i fundit i kurrizit, është pjesa e njëriut e cila kurr nuk humbë dhe as nuk kalbet kurr në tokë.

Në shumë hadithe nga profeti ynë Muhammedi (a.s.s) trëgohet se
kërbishti është pikënisja e njëriut dhe se ditën e Gjykimit Allahu do të
na rikrijojë nga ajo pjesë e ashtit kurrizor.

Hadithët përkatës janë:

1) 1) Abu Hureira thotë se profeti (a.s.) ka thënë;

„Te gjithë pasardhësit e Ademit do të kalben në tokë, me perjashtim
të kërbishtit. Nga ai njeriu u krijua dhe nga ai sërish do te
ringjallet.” Përcjellja është nga Al-Buhari, Al Nassaiu, Abu Davudi, Ibn
Maxhe,dhe Ahmedi ne Librin e tij –Al Musned dhe Maliku në librin e tij –
Al Mouattava -.

2) 2) Abu Hureira na përcjell se profeti (a.s.s.) ka thënë;

„Eshtë nje asht i njeriut , I cili kurr nuk kalbet në tokë. Nga ai
asht do të ringjallet njeriu nga Allahu.“ Ata e pytën Profetin (a.s.s.) :
„ Cili është ai asht?“ Ai (a.s.s.) tha: „ …kërbishti”.

Dorëzimi është nga Al-Buhari, Al Nassaiu, Abu Davud, Ibn Maxhe,dhe
Ahmedi ne Librin e tij –Al Musnad- dhe Maliku ne librin e tij – Al
Movattaa-.

Në këto hadithe gjinden disa fakte dhe shprehje te sakta:

– Njeriu krijohet nga kërbishti – Kërbishti nuk kalbet kurr – Diten e gjykimit do të ringjallet njeriu nga kërbishti.

Këtu do të paraqesim njohuritë shkencore që vërtetojnë këto hadithe:

– II – faktët shkencare

1/ Fazat e zhvillimit të embrionit

Kur sperma bashkohet me vezën, fillon zhvillimi i embrionit. Veza e
fertilizuar fillon të ndahet: Nga një qelizë bëhen dy, nga dy katër…etj.
Ndarja e qelizave dhe zhvillimi vazhdojnë deri sa të formohet „ disku
embrional“, i cili përbëhet nga dy shtresa.

1) Epiblast-i i jashtem:

E përfshin cytotrophoblastin, i cili e fikson embrionin në mur te
mitrës, Kështu që në këtë mënyrë embrioni tërheq ushqimin dhe gjakun nga
muri i mitrës.

2) Hypoblast-i I brendshem:

Me vullnetin e Allahut, Zotit te plotëfuqishëm, formohet fetusi.

Ne të 15. ditë, në fund të embrionit duket një damar, e cila quhet
damari embrional(fillestar). Ky damar e ka fundin të mprehtë , i cili
quhet nyje fillestare (embrionale).

Ana ku duket damari embrional, është i njohur si pjesa e prapme e diskut embrional.

Nga damari embrional dhe nyja embrionale zhvillohen të gjitha organet dhe indet, si përshkruhen këtu:

– Ectoderm-i: e formon lëkurën dhe sistemin nervor qendror.

– Mesoderm-i: formon muskujt e butë në traktin që ndihmon tretjen e
ushqimit, zemrën, qarkullimin, eshtrat (skeletin), sistemin seksual dhe
sistemin urinor, indet e ulet, sistemin e limfit dhe shpretkën.

– Endoderm-i: formon këpurdhën(mikozën) e barkut, sistemin e
frymëmarrjes, organet e traktit që ndihmon tretjen e ushqimit, fllusken e
urines, tiroidën dhe shqisën e të dëgjuarit.

Pastaj damari embrional dhe nyja embrionale tërhiqen dhe enden tek rruza e fundit dhe aty formohet kërbishti.

Perfundimi: kërbishti i përfshin damarin embrional dhe nyjën
embrionale. Ato janë në gjendje të rriten dhe të formojnë tri shtresa
dhe prej saj formohet fetusi: ektodermi; mesodermi; endodermi.

Si provë kuptimplotë: komiteti britanik WARNEK (përgjegjës për të
drejtat e fekondimit të njeriut dhe gjenetikë) ia ndalon mjekëve dhe
hulumtuësve eksperimentet në fekondimin artificial të embrioneve, në të
cilën është formuar damari(nyja) embrional.

2/ Dëshmi: keqformimi fetal, që përfshinë kërbishti qelizat elementare të njeriut.

Pas trajtimit të fetusit në damarin embrional dhe nyjen embrionale,
të cilat gjenden në fundin e rruzës së kërbishtit, damari dhe nyja
embrionale ruajn prap vendet e tyre karakteristike. Nëse ato ndryshojn,
formohët afer fetusit në të njejtën kohë një tumor (teratoma), që
përfaqëson një fetus defekt, me disa organe te formësuara (si p.sh.
dhëmbët, flokët, duart dhe këmbët me thonjtë). Ato mund të gjinden nga
kirurgu duke hapur tumorin e lartë përmendur( ekzistojnë disa
fotografija, të cilat nuk do ti shfaqim këtu). Prandaj, ne e dimë, që
kerbishti faktikisht përmbanë qelizat elementare.

Hans Spemann eksperiment

Hulumtuesit gjetën, se formimi i qelizave dhe organizimi i fetusit
fillon me damarin embrional dhe nyjen embrionale. Pa u formuar këto
pjesë, nuk mund të mbahet diferencimi i qelizave.

Një nga hulumtuesit më të famshëm është Hans Speemann.

Pas eksperimentave me këto organe, ai zbuloi që këto e organizojnë
zhvillimin e fetusit dhe ashtu ai i quajti organizimi fillestar.

Hulumtuesi gjerman filloi eksperimentat me amfibët, duke përdorur
këtë organizëm fillestar dhe e transplanton në fetusin me moshë të
njejtë ( në fazën e parë të zhvillimit embrional, 3- 4. javë).

Aty u shfaq një bimë e dytë embrionale nga ajo pjesë që u
transplantuar në trupin e ri. Pjesa e transplantuar ndikon të qelizat e
rrëthuara të trupit të ri. Ashtu lindë një fetus tjetër në trupin e
fetusit te parë.

3/ Qelizat e kërbishtit nuk kalben as nuk dëmtohen

1931 Spemann-i e përpunon dhe përsëri e transplanton; po kjo nuk
kishte ndikim ne eksperiment. Përsëri u zhvillua një bimë e dytë
embrionale.

1933 Spemann-i dhe hulumtuesit e tjerë përsërisin eksperimentin por
këtë herë ata e ziejn organizmin fillestar. Por përsëri kjo nuk kishte
ndikim të mirë. Si edhe më parë, u zhvillua një fetus i dytë. Me këtë u
vërtetua se qelizat nuk ndryshojnë.

1935 Spemann-I mori cmimin Nobel për zbulimin e organizmit fillestar.

Në Ramazanin 1424/2003 bënë disa eksperimente Dr. Othman Al Djilani
dhe Sheik Abd Majid Azzandani me kërbishtin në shtëpinë e Sheik Abd
Majid Azzandidanit në Sanaa (Jemen). Njëra nga 2 rruzat e 5 kockave të
kërbishtit i djegen në gurë me gaz për 10 minuta, deri sa u djegen
plotësisht ( njëherë u skuqën në ngjyrë të kuqe, pastaj në ngyrë të
zezë).

Ata i paketuan copat e djegura në kuti sterile dhe i dërguan në
analiza nëlaboratorin më të famshëm në Sanaa (al Olaki laboratory). Dr.
Saleh al Olaki, Profesor i histologjis dhe patologjisnë universitetin në
Sanaa, analizoi copat e djegura dhe zbuloi se qelizat e indit të
kërbishtit nuk kishin ndryshuar fare dhe kishin mbijetuar. (Përveç se
muskujt, indi i yndyrës dhe indi i kockave u dogjen, kurse qelizat e
kërbishtit nuk ndryshuan).

– III – Aspektet e mrekullisë

Nga kjo rrjedh se, siç njëriu formohet si embrion, do të formohët ngjashëm edhe në ahiret.

2. Organizmi fillestar i vluar dhe i shtypur, i cili mëpastaj u
transplantuar përsëri, nuk kishte kurrfarë ndikimi në eksperiment; një
tjetër bimë embrionale zhvillohej çdo herë. Edhe pas oksidimit u shfaqën
qelizat e kockave të kërbishtit që mbijetuan dhe nuk kishin ndonjë
pasojë. Edhe kjo është vërtetim për hadithin e pejgamberit (a.s.s), që
kërbishti kurr nuk kalbet dhe nuk zhduket.

Fërkojeni gishtin tregues një minutë dhe vështrojeni se çka do t’i ndodhë organizmit tuaj

Shuplakat e dorës janë të lidhura me shumë nerva, andaj, për të mbrojtur shëndetin tuaj fizik, mësoni këto truke të zakonshme!

Gishti
i madh i dorës është i lidhur me zemrën dhe mushkëritë. Kur hetoni të
dridhura apo kur nuk mund të ngopeni me frymë, bëni masazh gishtit të
madh dhe ngadalë tërhiqeni nga ana e jashtme.

Bëni masazh gishtit tuaj tregues nëse keni probleme me shpretkën apo dhembje në stomak.

Masazhi i gishtit të mesëm do t’ju ndihmojë kundër krupës në stomak gjatë drejtimit të veturës dhe insomnisë.

Problemet me gjumin mund të tregojnë edhe probleme me qesen e zemrës,
masazhi i gishtit të mesëm do të duhej të ndihmonte në këtë rast.

Nëse keni probleme me migrenën apo me dhembjet në qafë, masazhi i gishtit të unazës do të duhej të ndihmonte.

Dhembjet e muskujve të qafës dhe migrena mund të shfaqen për shkak të
qarkullimit të dobët, ndërkaq me masazhin e këtij gishti mund t’i
ndihmoni vetes.

A ekzistojnë shpirtrat?

Gjatë gushtit të vitit 1981, një burrë, me gruan
e tij ishin duke u kthyer në Britani nëpërmes Francës. Në këtë udhëtim
midis Alenkonit dhe Roue-it, nuk mund të saktësohej koha e saktë. Ata
ishin duke vozitur përgjatë një rruge tepër të ngushtë dhe, në një
moment, u ndalën për të ngrënë dhe pushuar paksa. Në rrugë kishte pak
trafik dhe çdo gjë përreth ishte e qetë. Burri kishte qëndruar ashtu
disa sekonda, kur i kishte ardhur ndjenja se nuk ishte vetëm.

Natyrisht,
gruaja e tij ishte në veturë, por ai kishte ndjenjën sikur jashtë me të
ishte dikush. Ai shikoi përreth por nuk pa asgjë. Por, më shumë se më
parë, burri ndjeu sikur ishte i rrethuar, por nuk hetoi asgjë agresive.

Me të hyrë brenda, njeriu thotë se ndjeu sikur shpirtrat që e kishin
rrethuar më parë, u larguan. Më pas, ai mori vesh se, gjatë Luftës së
Parë Botërore, në atë zonë kishte një spital të madh dhe një varrezë
edhe më të madhe ushtarake.

Çka është nxitimi?

Në fizikë, dhe më saktësisht kinematikë, përshpejtimi është ndryshimi i shpejtësisë me kalimin e kohës.

Meqënëse shpejtësia është një vektor,
ajo mund të ndryshojë në dy mënyra të : një ndryshim në modulin e saj
dhe / ose një ndryshim në drejtimin e vektorit. Në një dimension, dmth
në një vijë, nxitimi tregon shkallën e ndryshimit në të cilën trupi përshpejtohet ose ngadalësohet. Megjithatë, si një madhësi vektoriale , nxitimi është gjithashtu shkalla në të cilën ndryshohet drejtimi. Përshpejtimi ka dimensionet L T−2. Në njësitë SI, nxitimi është i matur në metër për sekondë katror (m/s2).

Në gjuhën e përditshme, termi nxitim zakonisht përdoret për një rritje të ( modulit të shpejtësisë), një zvogëlim i shpejtësisë quhet ngadalësim.
Në fizikë, një ndryshim në drejtimin e shpejtësisë konsiderohet
gjithashtu si një përshpejtim: për lëvizjen rrotulluese, ndryshimi në
drejtimin e shpejtësisë rezulton në nxitimin centripetal (në drejtim të qendrës), ku si shkalla e ndryshimit të modulit të shpejtësisë jepet nga nxitim tangjencial .

Në mekanikës klasike, për një trup me masë konstante, përshpejtimi i trupit është proporcional me forcën rezultante që vepron mbi të (Shikoni Ligjin e dytë të Njutonit):

ku F është forca rezultante që vepron mbi trupin,m është masa e trupit, dhe a është nxitimi is saj.

Qka eshte nxitimi, cka eshte nxitimi, cfare eshte nxitimi, ceshte nxitimi, cka quajme nxitim

Ç’është Logopedia?

1. Ç’është Logopedia?

Logopedia është shkencë e cila merret me
parandalimin, zbulimin, diagnostikimin dhe trajtimin e çrregullimeve të
gjuhës, të folurit, zërit, gëlltitjes, leximit dhe shkrimit.

2. Ç’është Logopedi?

Logopedi është profesionist i specializuar për të punuar me fëmijët dhe
të rriturit të cilët kanë lloje të ndryshme të problemeve në të folur,
gjuhë dhe komunikim,me ata të cilët kanë vështirësi në ngrënje, pirje
dhe gëlltitje, si dhe në shkrim dhe lexim.


3. Kur duhet që të kërkoni ndihmë nga logopedi?

Ja disa arsye pse duhet që fëmijën tuaj ta dërgoni të logopedi:
• Kur fëmija juaj është 3 vjeçarë dhe ju e keni të vështirë të kuptoni të folurit e tij/saj;
• Kur artikulon tingujt, fjalët në mënyrë jo të drejtë;
• Kur fëmija juaj ka vështirësi në përcjelljen e udhëzimeve në krahasim me fëmijët tjerë;
• Kur fëmija juaj vonon në zhvillimin e gjuhës;
• Kur fëmija juaj ka zë të ngjirur;
• Kur belbëzon;
• Kur kundërshton të luajë me moshatarët dhe nuk është i interesuar të ndërveprojë me ju dhe të tjerët.