Home » Archives for Janar 2015

Muaj: Janar 2015

Të protestosh për një dënim të padrejtë

Të protestosh për një dënim të padrejtë dhe pastaj të dënohesh për këtë
protestë po ashtu me një dënim të padrejtë, është sikurse të kërcesh në
liqen për ta shpëtuar njeriun që është në zgrip të ngulfatjes, por që
fatkeqësisht në fund edhe ti të ngulfatesh së bashku me atë. Kësi lloj
gjërash ndodhin vetëm në ujërat mashtrues, në thellësi të të cilave
qëndron një rrymim i frikshëm që nuk shihet në syprinën e atij liqeni.

Burimi:Iljasa Salihu
 

Reklama

Një përballje me pasqyrën tonë

Nuk ka humbje më të madhe se sa
t’i përkasësh fesë që aq shumë e përuron, përdëfton dhe e kultivon
moralin, sjelljen e mirë, dëlirësinë, çiltërsinë, pastërtinë,
tolerancën, këshillën, paqen, turpin, diturinë, mirëpo në përditshmëri
të jesh njeri që nuk të honeps dot dhe nuk të duron askush. Sikur të
jesh një derr mali të ikin njerëzit prej teje. Sikur të jesh një daulle e
shqyer, njerëzit i vënë duart tyre në veshë, sepse nuk mund ta
dëgjojnë gurrën e sharjeve rutinore që
del prej një goje që në thelb duhet të jetë e praruar. Sa keq kur të
largohet dikush për shkak të erës së qelbur që lëshojnë goja dhe çorapet
e tua.

Bota më duket se
përmbyset kur sheh injorancën të strukur në mbretërinë e atij që aq
shumë qe urdhëruar të lexojë e mësojë. Patjetër myslimanët duhet ta
pyesin veten se përse janë mysliman? Çka në të vërtetë ngërthen feja
islame? Sa janë mysliman? A janë mysliman? Vetëm pas kësaj përballjeje
me vetveten, unë mendoj se do të mund t’i shohim bulëzat e para në pemën
e suksesit tonë. Përndryshe nuk jetohet duke e gënjyer veten dhe të
tjerët!

Burimi:Iljasa Salihu
 

Në Kosovë papunësia do të ulet dukshëm

Në Kosovë papunësia do të ulet dukshëm, mbase ka gjasa që të zhduket
prore. Të gjithë do të punojnë. Nuk do të ketë të papunë, ngaqë të
papunët do të ikin prej Kosovës, kurse të punësuarit edhe pse shumë pak
në numër, do të rrinë në Kosovë, mbase do ta kenë shumë të vështirë t’i
shërbejnë dhe t’i shesin produktet, ngaqë fuqia konsumatore do të jetë
shumë e dobët si rrjedhojë e numrit të vogël të popullësisë në Kosovë.
Kryesorja, nuk do të ketë të papunë, ani pse mund të mos ketë edhe
Kosovë!

Burimi:Iljasa Salihu
 

Gripi sezonal

gripi-sezonal Gripi sezonal

Gripi sezonal

Gripi sezonal është një infeksion akut viral. Përcjellët direkt nga një person i sëmurë tek tjetri përmes stërpikave gjatë kollitjes ose teshtitjes dhe ne mënyrë indirekte me prekjen e objekteve të kontaminuara me virusin e gripit sezonal.

Për sa kohë një person i sëmurë e përhap gripin tek të tjerët?

Personi i infektuar me virusin e gripit mund të infekton të tjerët, deri në 5 ditë pas lajmërimit të shenjave të gripit. Sëmundja zakonisht zgjat rreth një javë.

Kush rrezikohet nga gripi sezonal?

Çdo njeri mund të preket nga virusi i gripit sezonal dhe ta përhapë atë tek të tjerët.

Por disa njerëz janë në rrezik më të madh për t’u infektuar me virusin e gripit sezonal si:

• Fëmijët e vegjël deri në 5 vjeç,

• Të moshuarit 65 vjeç e sipër,

• Gratë shtatzëna,

• Të sëmurët me sëmundje kronike.

Shenjat e zakonshme të gripit sezonal janë:

• Temperaturë e lartë

• Lodhje

• Rrjedhje të hundëve

• Dhimbje fyti

• Kollë

• Barkqitje dhe vjellje

• Dhimbje koke, barku e muskujsh

Shenjat e rrezikut.

Drejtohuni menjëherë tek mjeku nëse: Tek fëmijët vëreni:

• Temperatura mbi 39 C

• Frymëmarrje të shpejtë, ose probleme me frymëmarrjen

• Ndryshim të ngjyrës së lëkurës

• Konsum të pa mjaftueshëm të lëngjeve

• Ethe me skuqje të lëkurës

• Shtrëngim te qafës

Tek të rriturit vëreni:

• Vështirësi në frymëmarrje apo gulçim

• Dhimbje apo presion në gjoks apo bark

• Marramendje të papritur

• Konfuzion mendor

• Të vjella të vazhdueshme

Si te mbrohemi nga virusi i gripit sezonal?

Rekomandojmë këta hapa për të luftuar gripin:

I. Vaksinimi.

Vaksinimi mbron vetë personin dhe ndihmon në parandalimin e përhapjes së gripit.

• Vaksinimi kundër gripit sezonal bëhet në muajt tetor–dhjetor.

• Efekti i vaksinës fillon 1 deri 2 javë pas marrjes dhe mbrojtja vazhdon rreth një vit pas vaksinimit.

• vaksina aplikohet në pjesën e sipërme të krahut.

Vaksina kundër virusit të gripit sezonal rekomandohet sidomos :

• Fëmijëve mbi 6 muaj

• Personave mbi 50 vjeç

• Personave me rrezik më të lartë për shkak të sëmundjeve kronike të tyre

• Personelit shëndetësor

• Grave shtatzëna

• Personave kujdestarë si edukatoret e çerdheve, kopshteve, kujdestarët e te moshuarve.

Vaksina kundër virusit të gripit nuk i rekomandohet :

• Personave që kanë alergji në vezë

• Personave me sëmundje akute të përcjellur me temperaturë

• Fëmijët nën 6 muaj

II Masat e përditshme që ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së virusit të gripit sezonal

• Mbuloni hundën dhe gojën kur kolliteni ose teshtini me faculetë.

• Lani duart shpesh me sapun dhe ujë ose përdorni dezinfektues.

• Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës.

• Përpiquni të shmangeni kontaktet e ngushta me njerëzit e sëmurë.

• Ushqehuni shëndetshëm duke përdorë më shumë vitamina

• Bëni aktivitet fizik

• Bëni gjumë të mjaftueshëm.

• Pastroni dhe dezinfektoni mjediset ku banoni

Konsultohuni me mjekun për mjekimin me barna kundër gripit , barnat merren vetëm me rekomandimin e mjekut

Këshilla

Nëse jeni të sëmurë me grip :

• Qëndroni në shtëpi.

• Pushoni dhe përdorni lëngje me shumicë

• Mbuloni gojën dhe hundën me faculetë kur kolliteni apo teshtini

• Lani duart mirë me ujë e sapun mbas çdo kollitje apo teshtime

• Informoni familjarët dhe miqtë tuaj për sëmundjen tuaj, që të pengoni vizitat e panevojshme

• Evitoni kontaktet me njerëzit si dhe hapësirat publike të mbyllura.

Burimi: Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës

Gripi sezonal
Gripi sezonal është një infeksion akut viral. Përcjellët direkt nga një person i sëmurë tek tjetri përmes stërpikave gjatë kollitjes ose teshtitjes dhe ne mënyrë indirekte me prekjen e objekteve të kontaminuara me virusin e gripit sezonal.
Për sa kohë një person i sëmurë e përhap gripin tek të tjerët?
Personi i infektuar me virusin e gripit mund të infekton të tjerët, deri në 5 ditë pas lajmërimit të shenjave të gripit. Sëmundja zakonisht zgjat rreth një javë.
Kush rrezikohet nga gripi sezonal?
Çdo njeri mund të preket nga virusi i gripit sezonal dhe ta përhapë atë tek të tjerët.
Por disa njerëz janë në rrezik më të madh për t’u infektuar me virusin e gripit sezonal si:
• Fëmijët e vegjël deri në 5 vjeç,
• Të moshuarit 65 vjeç e sipër,
• Gratë shtatzëna,
• Të sëmurët me sëmundje kronike.
Shenjat e zakonshme të gripit sezonal janë:
• Temperaturë e lartë
• Lodhje
• Rrjedhje të hundëve
• Dhimbje fyti
• Kollë
• Barkqitje dhe vjellje
• Dhimbje koke, barku e muskujsh
Shenjat e rrezikut.
Drejtohuni menjëherë tek mjeku nëse: Tek fëmijët vëreni:
• Temperatura mbi 39 C
• Frymëmarrje të shpejtë, ose probleme me frymëmarrjen
• Ndryshim të ngjyrës së lëkurës
• Konsum të pa mjaftueshëm të lëngjeve
• Ethe me skuqje të lëkurës
• Shtrëngim te qafës
Tek të rriturit vëreni:
• Vështirësi në frymëmarrje apo gulçim
• Dhimbje apo presion në gjoks apo bark
• Marramendje të papritur
• Konfuzion mendor

• Të vjella të vazhdueshme

Si te mbrohemi nga virusi i gripit sezonal?
Rekomandojmë këta hapa për të luftuar gripin:
I. Vaksinimi.
Vaksinimi mbron vetë personin dhe ndihmon në parandalimin e përhapjes së gripit.
• Vaksinimi kundër gripit sezonal bëhet në muajt tetor–dhjetor.
• Efekti i vaksinës fillon 1 deri 2 javë pas marrjes dhe mbrojtja vazhdon rreth një vit pas vaksinimit.
• vaksina aplikohet në pjesën e sipërme të krahut.
Vaksina kundër virusit të gripit sezonal rekomandohet sidomos :
• Fëmijëve mbi 6 muaj
• Personave mbi 50 vjeç
• Personave me rrezik më të lartë për shkak të sëmundjeve kronike të tyre
• Personelit shëndetësor
• Grave shtatzëna
• Personave kujdestarë si edukatoret e çerdheve, kopshteve, kujdestarët e te moshuarve.
Vaksina kundër virusit të gripit nuk i rekomandohet :
• Personave që kanë alergji në vezë
• Personave me sëmundje akute të përcjellur me temperaturë
• Fëmijët nën 6 muaj
II Masat e përditshme që ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së virusit të gripit sezonal
• Mbuloni hundën dhe gojën kur kolliteni ose teshtini me faculetë.
• Lani duart shpesh me sapun dhe ujë ose përdorni dezinfektues.
• Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës.
• Përpiquni të shmangeni kontaktet e ngushta me njerëzit e sëmurë.
• Ushqehuni shëndetshëm duke përdorë më shumë vitamina
• Bëni aktivitet fizik
• Bëni gjumë të mjaftueshëm.
• Pastroni dhe dezinfektoni mjediset ku banoni
Konsultohuni me mjekun për mjekimin me barna kundër gripit , barnat merren vetëm me rekomandimin e mjekut

Këshilla

Nëse jeni të sëmurë me grip :
• Qëndroni në shtëpi.
• Pushoni dhe përdorni lëngje me shumicë
• Mbuloni gojën dhe hundën me faculetë kur kolliteni apo teshtini
• Lani duart mirë me ujë e sapun mbas çdo kollitje apo teshtime
• Informoni familjarët dhe miqtë tuaj për sëmundjen tuaj, që të pengoni vizitat e panevojshme
• Evitoni kontaktet me njerëzit si dhe hapësirat publike të mbyllura

– See more at:
http://www.niph-kosova.org/index.php?option=com_content&view=article&id=31:gripi-sezonal&catid=1:lajme#sthash.ZMerB0B1.dpuf

Gripi sezonal
Gripi sezonal është një infeksion akut viral. Përcjellët direkt nga një person i sëmurë tek tjetri përmes stërpikave gjatë kollitjes ose teshtitjes dhe ne mënyrë indirekte me prekjen e objekteve të kontaminuara me virusin e gripit sezonal.
Për sa kohë një person i sëmurë e përhap gripin tek të tjerët?
Personi i infektuar me virusin e gripit mund të infekton të tjerët, deri në 5 ditë pas lajmërimit të shenjave të gripit. Sëmundja zakonisht zgjat rreth një javë.
Kush rrezikohet nga gripi sezonal?
Çdo njeri mund të preket nga virusi i gripit sezonal dhe ta përhapë atë tek të tjerët.
Por disa njerëz janë në rrezik më të madh për t’u infektuar me virusin e gripit sezonal si:
• Fëmijët e vegjël deri në 5 vjeç,
• Të moshuarit 65 vjeç e sipër,
• Gratë shtatzëna,
• Të sëmurët me sëmundje kronike.
Shenjat e zakonshme të gripit sezonal janë:
• Temperaturë e lartë
• Lodhje
• Rrjedhje të hundëve
• Dhimbje fyti
• Kollë
• Barkqitje dhe vjellje
• Dhimbje koke, barku e muskujsh
Shenjat e rrezikut.
Drejtohuni menjëherë tek mjeku nëse: Tek fëmijët vëreni:
• Temperatura mbi 39 C
• Frymëmarrje të shpejtë, ose probleme me frymëmarrjen
• Ndryshim të ngjyrës së lëkurës
• Konsum të pa mjaftueshëm të lëngjeve
• Ethe me skuqje të lëkurës
• Shtrëngim te qafës
Tek të rriturit vëreni:
• Vështirësi në frymëmarrje apo gulçim
• Dhimbje apo presion në gjoks apo bark
• Marramendje të papritur
• Konfuzion mendor

• Të vjella të vazhdueshme

Si te mbrohemi nga virusi i gripit sezonal?
Rekomandojmë këta hapa për të luftuar gripin:
I. Vaksinimi.
Vaksinimi mbron vetë personin dhe ndihmon në parandalimin e përhapjes së gripit.
• Vaksinimi kundër gripit sezonal bëhet në muajt tetor–dhjetor.
• Efekti i vaksinës fillon 1 deri 2 javë pas marrjes dhe mbrojtja vazhdon rreth një vit pas vaksinimit.
• vaksina aplikohet në pjesën e sipërme të krahut.
Vaksina kundër virusit të gripit sezonal rekomandohet sidomos :
• Fëmijëve mbi 6 muaj
• Personave mbi 50 vjeç
• Personave me rrezik më të lartë për shkak të sëmundjeve kronike të tyre
• Personelit shëndetësor
• Grave shtatzëna
• Personave kujdestarë si edukatoret e çerdheve, kopshteve, kujdestarët e te moshuarve.
Vaksina kundër virusit të gripit nuk i rekomandohet :
• Personave që kanë alergji në vezë
• Personave me sëmundje akute të përcjellur me temperaturë
• Fëmijët nën 6 muaj
II Masat e përditshme që ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së virusit të gripit sezonal
• Mbuloni hundën dhe gojën kur kolliteni ose teshtini me faculetë.
• Lani duart shpesh me sapun dhe ujë ose përdorni dezinfektues.
• Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës.
• Përpiquni të shmangeni kontaktet e ngushta me njerëzit e sëmurë.
• Ushqehuni shëndetshëm duke përdorë më shumë vitamina
• Bëni aktivitet fizik
• Bëni gjumë të mjaftueshëm.
• Pastroni dhe dezinfektoni mjediset ku banoni
Konsultohuni me mjekun për mjekimin me barna kundër gripit , barnat merren vetëm me rekomandimin e mjekut

Këshilla

Nëse jeni të sëmurë me grip :
• Qëndroni në shtëpi.
• Pushoni dhe përdorni lëngje me shumicë
• Mbuloni gojën dhe hundën me faculetë kur kolliteni apo teshtini
• Lani duart mirë me ujë e sapun mbas çdo kollitje apo teshtime
• Informoni familjarët dhe miqtë tuaj për sëmundjen tuaj, që të pengoni vizitat e panevojshme
• Evitoni kontaktet me njerëzit si dhe hapësirat publike të mbyllura

– See more at:
http://www.niph-kosova.org/index.php?option=com_content&view=article&id=31:gripi-sezonal&catid=1:lajme#sthash.ZMerB0B1.dpuf

Gripi sezonal
Gripi sezonal është një infeksion akut viral. Përcjellët direkt nga një person i sëmurë tek tjetri përmes stërpikave gjatë kollitjes ose teshtitjes dhe ne mënyrë indirekte me prekjen e objekteve të kontaminuara me virusin e gripit sezonal.
Për sa kohë një person i sëmurë e përhap gripin tek të tjerët?
Personi i infektuar me virusin e gripit mund të infekton të tjerët, deri në 5 ditë pas lajmërimit të shenjave të gripit. Sëmundja zakonisht zgjat rreth një javë.
Kush rrezikohet nga gripi sezonal?
Çdo njeri mund të preket nga virusi i gripit sezonal dhe ta përhapë atë tek të tjerët.
Por disa njerëz janë në rrezik më të madh për t’u infektuar me virusin e gripit sezonal si:
• Fëmijët e vegjël deri në 5 vjeç,
• Të moshuarit 65 vjeç e sipër,
• Gratë shtatzëna,
• Të sëmurët me sëmundje kronike.
Shenjat e zakonshme të gripit sezonal janë:
• Temperaturë e lartë
• Lodhje
• Rrjedhje të hundëve
• Dhimbje fyti
• Kollë
• Barkqitje dhe vjellje
• Dhimbje koke, barku e muskujsh
Shenjat e rrezikut.
Drejtohuni menjëherë tek mjeku nëse: Tek fëmijët vëreni:
• Temperatura mbi 39 C
• Frymëmarrje të shpejtë, ose probleme me frymëmarrjen
• Ndryshim të ngjyrës së lëkurës
• Konsum të pa mjaftueshëm të lëngjeve
• Ethe me skuqje të lëkurës
• Shtrëngim te qafës
Tek të rriturit vëreni:
• Vështirësi në frymëmarrje apo gulçim
• Dhimbje apo presion në gjoks apo bark
• Marramendje të papritur
• Konfuzion mendor

• Të vjella të vazhdueshme

Si te mbrohemi nga virusi i gripit sezonal?
Rekomandojmë këta hapa për të luftuar gripin:
I. Vaksinimi.
Vaksinimi mbron vetë personin dhe ndihmon në parandalimin e përhapjes së gripit.
• Vaksinimi kundër gripit sezonal bëhet në muajt tetor–dhjetor.
• Efekti i vaksinës fillon 1 deri 2 javë pas marrjes dhe mbrojtja vazhdon rreth një vit pas vaksinimit.
• vaksina aplikohet në pjesën e sipërme të krahut.
Vaksina kundër virusit të gripit sezonal rekomandohet sidomos :
• Fëmijëve mbi 6 muaj
• Personave mbi 50 vjeç
• Personave me rrezik më të lartë për shkak të sëmundjeve kronike të tyre
• Personelit shëndetësor
• Grave shtatzëna
• Personave kujdestarë si edukatoret e çerdheve, kopshteve, kujdestarët e te moshuarve.
Vaksina kundër virusit të gripit nuk i rekomandohet :
• Personave që kanë alergji në vezë
• Personave me sëmundje akute të përcjellur me temperaturë
• Fëmijët nën 6 muaj
II Masat e përditshme që ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së virusit të gripit sezonal
• Mbuloni hundën dhe gojën kur kolliteni ose teshtini me faculetë.
• Lani duart shpesh me sapun dhe ujë ose përdorni dezinfektues.
• Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës.
• Përpiquni të shmangeni kontaktet e ngushta me njerëzit e sëmurë.
• Ushqehuni shëndetshëm duke përdorë më shumë vitamina
• Bëni aktivitet fizik
• Bëni gjumë të mjaftueshëm.
• Pastroni dhe dezinfektoni mjediset ku banoni
Konsultohuni me mjekun për mjekimin me barna kundër gripit , barnat merren vetëm me rekomandimin e mjekut

Këshilla

Nëse jeni të sëmurë me grip :
• Qëndroni në shtëpi.
• Pushoni dhe përdorni lëngje me shumicë
• Mbuloni gojën dhe hundën me faculetë kur kolliteni apo teshtini
• Lani duart mirë me ujë e sapun mbas çdo kollitje apo teshtime
• Informoni familjarët dhe miqtë tuaj për sëmundjen tuaj, që të pengoni vizitat e panevojshme
• Evitoni kontaktet me njerëzit si dhe hapësirat publike të mbyllura

– See more at:
http://www.niph-kosova.org/index.php?option=com_content&view=article&id=31:gripi-sezonal&catid=1:lajme#sthash.ZMerB0B1.dpuf

Gripi sezonal
Gripi sezonal është një infeksion akut viral. Përcjellët direkt nga një person i sëmurë tek tjetri përmes stërpikave gjatë kollitjes ose teshtitjes dhe ne mënyrë indirekte me prekjen e objekteve të kontaminuara me virusin e gripit sezonal.
Për sa kohë një person i sëmurë e përhap gripin tek të tjerët?
Personi i infektuar me virusin e gripit mund të infekton të tjerët, deri në 5 ditë pas lajmërimit të shenjave të gripit. Sëmundja zakonisht zgjat rreth një javë.
Kush rrezikohet nga gripi sezonal?
Çdo njeri mund të preket nga virusi i gripit sezonal dhe ta përhapë atë tek të tjerët.
Por disa njerëz janë në rrezik më të madh për t’u infektuar me virusin e gripit sezonal si:
• Fëmijët e vegjël deri në 5 vjeç,
• Të moshuarit 65 vjeç e sipër,
• Gratë shtatzëna,
• Të sëmurët me sëmundje kronike.
Shenjat e zakonshme të gripit sezonal janë:
• Temperaturë e lartë
• Lodhje
• Rrjedhje të hundëve
• Dhimbje fyti
• Kollë
• Barkqitje dhe vjellje
• Dhimbje koke, barku e muskujsh
Shenjat e rrezikut.
Drejtohuni menjëherë tek mjeku nëse: Tek fëmijët vëreni:
• Temperatura mbi 39 C
• Frymëmarrje të shpejtë, ose probleme me frymëmarrjen
• Ndryshim të ngjyrës së lëkurës
• Konsum të pa mjaftueshëm të lëngjeve
• Ethe me skuqje të lëkurës
• Shtrëngim te qafës
Tek të rriturit vëreni:
• Vështirësi në frymëmarrje apo gulçim
• Dhimbje apo presion në gjoks apo bark
• Marramendje të papritur
• Konfuzion mendor

• Të vjella të vazhdueshme

Si te mbrohemi nga virusi i gripit sezonal?
Rekomandojmë këta hapa për të luftuar gripin:
I. Vaksinimi.
Vaksinimi mbron vetë personin dhe ndihmon në parandalimin e përhapjes së gripit.
• Vaksinimi kundër gripit sezonal bëhet në muajt tetor–dhjetor.
• Efekti i vaksinës fillon 1 deri 2 javë pas marrjes dhe mbrojtja vazhdon rreth një vit pas vaksinimit.
• vaksina aplikohet në pjesën e sipërme të krahut.
Vaksina kundër virusit të gripit sezonal rekomandohet sidomos :
• Fëmijëve mbi 6 muaj
• Personave mbi 50 vjeç
• Personave me rrezik më të lartë për shkak të sëmundjeve kronike të tyre
• Personelit shëndetësor
• Grave shtatzëna
• Personave kujdestarë si edukatoret e çerdheve, kopshteve, kujdestarët e te moshuarve.
Vaksina kundër virusit të gripit nuk i rekomandohet :
• Personave që kanë alergji në vezë
• Personave me sëmundje akute të përcjellur me temperaturë
• Fëmijët nën 6 muaj
II Masat e përditshme që ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së virusit të gripit sezonal
• Mbuloni hundën dhe gojën kur kolliteni ose teshtini me faculetë.
• Lani duart shpesh me sapun dhe ujë ose përdorni dezinfektues.
• Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës.
• Përpiquni të shmangeni kontaktet e ngushta me njerëzit e sëmurë.
• Ushqehuni shëndetshëm duke përdorë më shumë vitamina
• Bëni aktivitet fizik
• Bëni gjumë të mjaftueshëm.
• Pastroni dhe dezinfektoni mjediset ku banoni
Konsultohuni me mjekun për mjekimin me barna kundër gripit , barnat merren vetëm me rekomandimin e mjekut

Këshilla

Nëse jeni të sëmurë me grip :
• Qëndroni në shtëpi.
• Pushoni dhe përdorni lëngje me shumicë
• Mbuloni gojën dhe hundën me faculetë kur kolliteni apo teshtini
• Lani duart mirë me ujë e sapun mbas çdo kollitje apo teshtime
• Informoni familjarët dhe miqtë tuaj për sëmundjen tuaj, që të pengoni vizitat e panevojshme
• Evitoni kontaktet me njerëzit si dhe hapësirat publike të mbyllura

– See more at:
http://www.niph-kosova.org/index.php?option=com_content&view=article&id=31:gripi-sezonal&catid=1:lajme#sthash.ZMerB0B1.dpuf

Sqarim : Kohët e fundit kanë filluar që shkrimet e mia të lexohet ndryshe

Sqarim

Kohët e fundit kanë filluar që shkrimet e mia të
lexohet ndryshe. Gjoja se unë me anë të shkrimeve mëtuakam arritjen e
ndonjë pozicioni partiak dhe politik. Me këtë nuk dua të them se mëkat
është të merresh me polikë. Assesi, dikush duhet të merret, sidomos ata
që e shohin veten se janë për një gjë të tillë, porse duke mos e
vendosur interesin e tyre vetjak përpara atij kolektiv! Madje unë
provova të merrem me polikë, por shpejt e pashë se nuk jam për politikë
dhe se politika nuk është rrobë që mua
më shkon për shtati. Kjo nuk do të thotë se unë betohem se kurrë nuk do
të merrem me polikë, por ajo që shihet, tregon qartë se arma më
dobiprurëse për mua është shkrimi dhe studimi, ndonjë veprimtari
shoqërore, si dhe puna e rregullt që e bëj. Kjo përzgjedhje për të
funksionuar dhe frymuar si njeri nuk është aspak e lehtë, sepse përmes
shkrimit unë synoj mirëqenien e shoqërisë. Kjo nuk mund të bëhet pa i
kritikuar dhe këshilluar politikanët të cilët janë të fuqishëm në shumë
aspekte. Përpos punës së rregullt që e bëj, unë merrem me shkrime dhe se
asnjëherë shkrimet e mia nuk kanë qenë në shërbim të së keqes. Kurrë
nuk kam shkruar në shkëmbim të një pozite. Të zezës i them të zezë,
sepse nuk dua të jem tradhtar i ngjyrave. Thjesht, kam shkruar dhe
shkruaj se e ndiej moralisht dhe intelektualisht një detyrim të tillë.
Ndaj, ju them haptas se unë nuk jam i angazhuar në asnjë subjekt
politik. Çdo subjekt do ta kritikoj aty ku duhet, por po ashtu nëse
bëjnë punë të mira, nuk do t’i kursej fjalët e mira. Në agjendën e
shkrimeve të mia nuk është vetëm thumbimi dhe këshillimi i politikës dhe
politikanëve, por edhe ecejaket e ndryshme shoqërore, ekonomike e
fetare. Gjithherë përmes shkrimeve synoj hapjen e dritares prej nga mund
të shihet e vërteta!

Burimi:Iljasa Salihu
 

Pse ca intelektualë shqetësohen për Ahmetin, dhe jo për MONSTRëN E SOPOTIN?

Pse ca intelektualë shqetësohen për Ahmetin, dhe jo për MONSTRëN E SOPOTIN?
Shkruan: Fejzi Hajdari

Si kuptojë këta disa intelektualë, që aq shumë shqetësohen për figurën e
Ali Ahmetit sot kur është aksidentuar (që është shumë njerëzore dhe
humane. Edhe unë të njëjtën e bëra kur dëgjova lajmin e hidhur).
Por, më habit një fakt tjetër, pse ata s’u dhimbsën dhe nuk shfaqën
shqetësim absolut dje kur ndodhi rasti gjyqësor MONSTRA, pse s’u
shqetësuan aspak kur rriheshin cdo ditë nxënësit shqiptarë përtej Urës
së Gurit, pse nuk ngritën zërin kur ndodhi RADISHANI, SOPOTI,
ENCIKLOPEDIA, pse s’u shqetësuan, kur dje me metoda fashiste, digjej
pasuria e shqiptarëve në “Gjorce…” e cila për qëllim kishte dëbimin e
shqiptarëve nga zona “përtej Vardarit”.
Kjo sjellje, në mos servilizëm, mua me duket si dyfytyrësi, dhe veprim joparimor.
Më falni zotrinj të respektuar, por pse jeta e Ali Ahmetit na qenka më e
vlefshme se sa e njerëzve që pësuan nga rasti SOPOTI, MONSTRA e
RADISHANI.
Ju ftojë publikisht t’mi shpalosni arsyet ose argumentet, kuptohet nëse i keni!.

P.S. Të jemi të qartë, edhe unë jam për atë që Ali Ahmeti në këto
momente, të kursehet nga sharjet dhe vlerësimet e ulëta. sjelljet e
këtilla i quaj jonjerëzore