Home » Borgjezi fisnik – Molieri (Analiza)

Borgjezi fisnik – Molieri (Analiza)

 Shkruar nga: Agon Bislimi

Borgjezi fisnik është një nga veprat realiste e me permbajtje thellë shoqërore.

Molieri vazhdon traditat e komedisë popullore, por duke e ndryshuar komedi balet, krijon ambientin për goditur aristokracinë dhe për të vënë në lojë borgjezët mendjelehtë e hundëpërpjetë, përpiqen imitojnë çdo gjë aristokracinë e oborrit mbretëror.

Si personazh kryesor i kësaj komedie del një tregëtar i pasur, Zhurdeni, i cili është krejt i paditur, mëndjeshkurtër dhe ambicioz.

Ai kërkon t’u përngjajë fisnikëve mëdhenj, lidhë krushqi me ta dhe, po pat mundësi, fitojë edhe ndonjë titull fisnikërie.

Për përvetësuar shkëlqimin e jashtëm zotërinjve, mënyrat, veshjet, mësimin e tyre, ai merr nga mësues privatë mësime muzike, skermi, vallëzimi, filozofie.

Këta mësues nuk dinë gjë madhe, janë fodullë e qesharakë me rolin e tepruar, u mveshin arteve tyre (Asnjë shtet s’mund ekzistoj pa muzikë — thotë p.sh. mësuesi i muzikës. — Gjithë luftërat, gjithë çrregullimet, ndodhin botë, shkaktohen nga mosditja e muzikës).

Ata përfitojnë nga budallallëku i tregëtarit për ta rrjepur mirë e bukur.

Zhurdeni nga dëshira për hyrë marrëdhënie me shoqërinë e lartë, mban lidhje miqësore me aristokratin Dorant, duke shpresuar njoh nëpërmjet tij markezen Dorimenë.

Doranti përfiton nga kjo mani për shfrytëzuar me lloj-lloj mënyrash tregëtarin mendjelehtë.

Ky s’dëgjon t’i japë për grua bijën e tij Lucilën djaloshit ndershëm Kleont, e dashuron për vetmen arsye se ai është borgiez e jo aristokrat.

Atëherë Kleonti sipas dëshirës shërbëtorit tij, Kovjelit, vendos përdorë dredhi për t’ja arritur qëllimit: vishet si turk dhe duke u paraqitur si i biri i sulltanit Turqisë, i kërkon Zhurdenit bijën për grua.

Ky e jep pëlqimin e tij dhe Kleonti martohet me Lucilën.

kundërshtim me Zhurdenin, simpatizues budalla i bujarëve, qëndrojnë e shoqja dhe e bija si dhe Kleonti me shërbëtorin e tij Kovjel, qe janë pajisur me mjaft cilësi pozitive: gjykim drejtë, dashuri për punë, ndershmëri, kuptim serioz dashurisë.

Kleoni dhe e shoqja e Zhurdenit nuk e kanë për turp njohin haptazi prejardhjen shoqërore borgjeze tyre.

borgjezi fisnik,analiza,borgjezi xhentelmen,borgjezi kritika letrare,referate,referat shqip,analiza, analiza letrare,borgjezi fisnik,analiza letrare te veprave te molierit,molier

Reklama