Home » Archives for Janar 2012

Muaj: Janar 2012

Biografia e Migjenit

Biografia e Migjenit

Millosh Gjergj Nikolla – ky eshte emri i tij i vertete, se Migjeni, i perbere nga bashkimi i rrokjeve fillestare te tre emrave te tij, eshte pseudonimi ose emri tij i pendes. Ai lindi me 13 Tetor 1911, ne Shkoder, ne mehallen e Fretënve, ne ate shtepi perballe kishes se tyre, e cila u prish me 1940, qe te zgjerohej rruga dhe sheshi perpara kishes se Françeskaneve. Sipas librit te shtepise, ne te cilin jane shenuar ngjarjet kryesore te te gjithe familjareve (lindje, vdekje, martesa), data 30 Shtator 1911 eshte shenuar si datelindja e poetit, por kjo eshte sipas stilit te vjeter kalendarik, dhe e ndryshuan meqenese edhe datevdekja e tij eshte sipas stilit te ri.

I gjyshi Nikolla Dibrani – quhej me kete mbiemer gjenerik, se familja e kishte origjinen nga Dibra e Madhe, nga fshatrat ortodokse shqiptare te Rekës (po nga krahina ku ka lindur edhe poeti patrioti shqiptar Josif Jovan Bagëri) – qe shperngulur nga mezi i shekullit te 19-te. Kemi plot familje te shperngulura ne kete qytet te Veriut: Gjergaj, Siliqi, Banushi, Kadiqi, Dibra, e te tjera. Nikolla Dibrani qe murator nga mjeshtria dhe thone se mori pjese ne ndertimin e kishes ortodokse ne Shkoder. Kur shkonte si murator neper katundet e ndryshme, ne Mal te Zi, Nikolla u njoh dhe u martua me nje vajze nga Kuçi, me Stake Milanin, e cila kishte edhe ajo si gjithe banoret e asaj krahine, shqipen per gjuhe amtare. Nikolla Dibrani, kur humbi jeten ne Mal te Zi, aty nga moti 1876, la pas dy bij: Gjoken(Gjergjin) dhe Kriston, fare te vegjel.

Gjergjj Nikolla hyri shegert te Beroviqet, te cilet e perdoren sikur ta kishin birin e tyre. Ata e ndihmuan jetimin te veje edhe ne shkollen italiane. Me vone, ndersa u mbante hesapet, i ndihmoi edhe ne nje pijetore, ngjitur me magazinen e tyre, ne te cilen me kohe punoi per hesap te vet duke shitur mallra ushqimore. Gjergji(ose Gjoka) qe burre i urte, i ndershem e me karakter. Per keto cilesira, per here e zgjidhnin epitrop ne kishen ortodokse dhe, sepse e çmonin dhe e nderonin, komuniteti i tij e dergoj te perfaqesonte ne Kongresin Kishtar te Beratit me 1922. Me cilesite e tij te mira ai fitoi nje shoqe jete te pajisur me kulture e me bukuri te rralle, Sofi Anastas Kokoshin, me te cilen u martua me 17 Shtator 1900. Kjo grua pati lindur me 15 Tetor 1881 dhe vdiq me 16 Gusht 1916 duke lene pas te shoqin me dy djem e kater vajza nen kujdesin shtepiak te se vjehrres plake. Milloshi qe atehere pese vjeç.

Me 1910 Gjergji zuri nje ushqimore dhe dhjete vjet me vone, kur i vdiq baxhanaku Ilia Trimçev, mori embeltoren e tij, te cilen e mbajti gjersa vdiq, me 21 Mars 1924, ne moshen pesedhjete e dy vjeç. Ne kete dyqan e ndihmoj femija me i pare i shtepise, Nikolla, qe pati lindur me 30 Tetor 1901 dhe vdiq nje mot pas t’et nga pleuriti. E dermuar nga keto fatkeqesira qe e pllakosen njera pas tjetres, vdiq me 1926 edhe gjyshja trime tetedhjetevjeçare. Tani familja u shpernda.

Dajeshat e Milloshit rrefejne sa e lumtur ishte kjo familje kur rronin akoma prinderit, e me sa kujdes e dashuri te madhe i rriti i ati te gjashte femijet, te cilet mbeten pa nene qe ne foshnjeri. Sidomos Milloshin e vogel, Milloshin delikat nga trupi dhe nga ndjenjat, e rrethoi me pekulet me te medha. Kurre nuk e vuri ne pune, kurre nuk ja theu zemren dhe kur e therriste ne dyqan, ja mbushte xhepat me sheqerka dhe i thosh: “Tani, shko luaj me shoket”.

Prinderit, qe kishin pasur vete shkolle, deshen t’u jepnin edhe femijvet arsim te mire, bijvet e bijavet. Sofia, nena e tij, pati mbaruar shkollen e murgeshave italiane ne Shkoder; aty u derguan me kohe te bijat me te medha, ndersa biri, me i madhi i shtepise, Nikolla, pati vajtur ne shkollen italiane te djemve dhe mbaroi klasen e trete me pike 69 ne 70 gjithsej, sipas defteses se leshuar nga drejtoria me 13 Qershor 1914. Nga gjithe femijet, vetem i vogli fare, Milloshi dhe motra me e vogla e tij, Olga, shkuan qe ne foshnjeri ne shkollen serbe.

Milloshi, i cili pati mbaruar shkollen unike ne Shkoder me 1923, kur i vdiqen babai dhe i vellai, ndodhej ne Tivar tek e motra me e madhe, Lenka Jovani, e martuar atje me nje mekanik nga Kavaja, Llazar Jovani. Milloshi po studionte ne klasen e dyte te gjimnazit kur i ungji, Jovan Kokoshi, e lajmeroj se i pati nxjerre burse per ne gjimnazin e Manastirit. U nis per atje ne vjeshte 1925. Pasi mori atje semimaturen me 1927, me rezultate te mira, per vjetin shkollor 1927-1928, kunder deshires se tij e regjistruan ne Seminar. E mbaroj kete shkolle me 1932. Ne diplomen e leshuar prej drejtorise me 18 Qershor 1932, cilesohet “bir i Gjergjit, tregtar”.

Duke keqyrur deftesat e Migjenit ne shkolle, me radhe nje nga nje, te gjitha, shohim veshtiresite qe haste mot per mot, dhe perpjekjet qe bente t’i mposhte e te shkonte perpara . Ne deftesen perfundimtare te shkolles fillore ne Shkoder, Milloshi i ka te gjitha notat te shkelqyera ne mesime, dhe shembellore ne sjellje. Edhe ne gjimnazin e Tivarit qendron lart, dhe vetem ne serbisht ka noten “mire”. Ne gjimnazin e Manastirit ka po t’atille note ne serbisht, ne histori dhe ne fizike, dhe “mjaftueshem” ne matematike; zell ka noten tre. Edhe ne seminar gjate vitit te pare Milloshi ka vetem “mire” ne serbisht, greqisht, latinisht e frengjisht, porse vitin e dyte ne gjithe keto gjuhe, sikunder edhe ne rusisht, qendron “shume mire”; vetem ne patrologji (letersine kishetare) ka “mire” dhe “i shkelqyer” ne pedagogji, metodike, gjimnastike dhe kenge. Ne klasen e trete zbret perseri ne “mire” ne gjuhet klasike dhe ne mesimin kryesor ne Shkrimet e Shenjta. Ne latinisht as ne klasen e katert s’e ka permisuar noten, porse tani eshte i shkelqyer ne rusisht dhe shume mire ne greqisht; noten “mire” e ka ne “Dogmatike”, (d.m.th. teologji), ne Psikologji dhe ne Logjike. Ne vjetin e peste, ne te fundit, eshte shume mire ne latinisht dhe pergjithesisht vetem “mire” ne mesimet fetare te Seminarit. Ajo qe bie ne sy eshte se si nxenes i klases se dyte, “i shkelqyer” ne pedagogji dhe metodike, merr noten vetem “mire” ne keto mesime pas tre vjeteve!

Postime të ngjashme:

Poema e mjerimit  analiza

Luli i vocërr

Bukuria që vret

Studenti në shtëpi

Poema e mjerimit – vargjet

Autobiografia e migjenit, biografia e migjenit, migjeni, millosh gjergj nikolla, jeta e migjenit, poema e mjerimit, veprat e migjenit, ideologjia e migjenit, lindja e migjenit, kur lindi migjeni, biografia migjeni

Reklama

Mbroni fëmijët tuaj nga faqet Pornografike

Një internet i hapur dhe i pakontrolluar është i pasigurt dhe i rrezikshëm  për fëmijët  ndërsa mbikqyrja prindore është e vështirë në këtë kohe digjitale dhe te zhvillimit të hovshëm të teknologjisë.

Ky program ju mundëson juve si prindër që të kontrolloni përmbajtjet e padëshiruara dhe në këtë mënyrë të keni një internet të sigurt për familjen apo fëmijët tuaj.

K9 Web Protection është një  filtrues interneti dhe një program për mbikqyrje prindore për fëmijët tuaj apo për kontrollim të tyre gjatë qasjes në internet.

Është në versionin për Windows si dhe për kompjuter Makintosh. 

K9 ju bën juve si kontrollues i përmbajtjeve që mund të shohin fëmijët tuaj dhe në këtë mënyrë do t’i mbroni nga faqet e padëshiruara si faqet pornografike, luftënxitëse, raciste, faqet që përmbajnë virusa, skema mashtruese, malware, trojana etj.


Pra instalojeni dhe filloni ta mbikqyrni internetin tuaj për të mirën e familjes suaj.

Për ta shkarkuar këtë program klikoni këtu


blloko faqet pornografike,blloko faqet seksuale, blloko faqe pornografike, blloko virusat, blloko faqet e kqija, mbroni femijet tuaj nga interneti, mbroni femijet tuaj nga faqet e kqija, mbroni femijet nga faqe porno, faqet pornografike blloko, blloko faqe seks, bllokoni faqe te padeshiruara, mbroni familjen tuaja nga faqet porno, mbroj femijet tuaj nga faqet e kqija, mbroni, stop faqeve te kqija, qysh mi blloku faqet porno, qysh mi blloku websajtat pornografike, ndali faqet seks, ndali faqet pornografike, mbroj femijet tuaj, mbroni moralin e femijeve tuaj, mbroni etiken e femijeve tuaja, filtrues interneti, bllokoni faqet porno, si mi mbrojt femijet nga faqet imorale, blloko faqet imorale, blloko faqet amorale, bllokoni amoralitetin ne internet, stop porno, stop seks,fëmijët tuaj nga faqet Pornografike, blloko faqet pornografike, porno shqip, bllokoni faqet porno, porno shqip, porno ne gjuhen shqipe, pornografi shqip, pornografija shqip,  rteternet

Hutbeja lamtumirëse e Pejgamberit a.s

O ju njerëz ! Dëgjoni çka do t’ju them, sepse nuk e di se a do t’ju takoj juve në këtë vënd pas këtij viti.

O ju njerëz ! Frikësohuni Allahut dhe respektone atë. Bëhuni të njerëzishëm e të drejtë ndaj vetës e ndaj të tjerëve. Kjo është dita e flijimeve në emër të Allahut. Me të vërtetë gjaku juaj, pasuria juaj janë të shënjta për ju, derisa të takoheni me Krijuesin tuaj, ashtu siç është e shënjtë kjo ditë në këtë muaj dhe në këtë vënd.


– Ruani, respektoni dhe nderoni vlerën e personalitetit njerëzor.


– Njeriu është vepër madhështore e Allahut dhe vaj për atë kush e përçmon nderin dhe dinjitetin e veprësAllahut.
– Ju o njerëz, pashmangshëm dhe pakthyeshëm do t’i ktheheni AllahutAmshueshëm dhe Ai do tju thërrasë në përgjegjësi për veprat dhe punën tuaj.

– O besimdrejtë ! Ta dini, ta mbani në mënd, dhe të jeni të bindur, se ka përfunduar koha e mosdijës dhe e traditave të këqia, të cilat aq fatkeqësi i kanë sjellë gjinis njerëzore. Unë ju kam treguar rrugën e shpëtimit të cilës duhet ecur.

– Gjërat të cilat u janë dhënë në amanet, ruani si të juajat dhe kthejini besnikërisht dhe me kohë atij të cilit i përkasin.

Gjakmarrja është e ndaluar, të gjitha akuzat e këtilla të cilat rrjedhin nga koha e para Islamit, anulohën. Akuza e parë e tillë e cila anulohet, është gjakmarrja e ungjit tim Amir B. Rebi’b Harith B. Abdulmut-talib, të cilin të pafajshëm e mbytën njerëzit nga fisi Hudhejl. Kjo gjakmarrje le të harrohet dhe të gjitha të tjerat në të ardhmën le të falën.

– Fajdeja dhe kamata janë të ndaluara. Huadhënësi nga huamarrësi duhet të marrë vetëm atë që vërtetë ia ka huazuar. Huatë e para të cilat i nënshtrohën këtij vëndimi janë huat e ungjit tim Abbasit, i cili ka pasur mjaft borxhlinj.

– O ju besimdrejtë ! Faljani kamatën borrxhlinjve. Dëgjoni këshillën time dhe pasuria juaj do të shtohet, sepse juve ju mbetet kryegjëja për tregëti dhe punë të ndershme.

– Nëse këtë nuk e bëni dinie se rëndë e keni zemëruar Allahun dhe të Dërguarin e Tij.

– Nëse borrxhliu juaj është në vështirësi, shtyjani afatin e pagimit, ndërsa nëse jeni në gjendje që borrxhin t’ja falni, kjo është edhe më e mirë për ju.

– O ju besimdrejtë! O ju njerëz ! Frikkësohuni asaj dite e cila me siguri do të vijë, kur të gjithë do të vini para Allahut, i cili është i vetmi gjykatës Suprem, dhe ku ju pret drejtësia absolute.

– Kur të obligoheni që një borrxh ta paguani me kohë dhe kur të bëni marrëveshje, të gjitha bëni me shkrim, saktë dhe besnikërisht theksoni afatin e pagimit…

– O të vdekshëm ! Duani dhe dëgjoni Zotin. Krijuesin e tërë materjes dhe jomaterjes, i cili krijoi meshkuj dhe femra, prej të cilëve zhvillohet gjinia njerëzore.

– Frikësoniu Allahut, në ndihmën, prehjen dhe mëshirën e të cilit jemi të gjithë të udhëzuar. Ne jemi të vdekshëm të cilët për çdo rast jemi gjithnjë e më afër vdekjes dhe takimit me Të me Allahun e Amshueshëm me Gjykatësin e Drejtë.

Respektoni farefisin. Besnikërisht përmbushni detyrat dhe obligimet të cilat ekzistojne ndërmjet burrit dhe gruas, ndërmjet prindërve dhe fëmijëve. Fëmia e fiton Xhennetin nën këmbët e nënës së tij.

– Ruaniu prostitucionit, tradhëtisë bashkëshortore dhe xhelozisë. Prostitucioni dhe tradhëtia bashkëshortore janë mëkat i rëndë, ndërkaq xhelozia të çon nga përçarja në martesë.

– Martoni ato të cilat i doni, e kur vullneti i Zotit ju bashkon, atëherë respektohuni, duajuni, në dashuri dhe harmoni.

– O bashkëshortë ! Silluni ndaj grave tuaja me shumë mirësi dhe dashuri…

– O besimdrejtë ! Largohuni nga ngatërresat dhe përgojimi.

– Ata të cilët u bëjnë shpifje grave të ndershme, le të jenë të mallkuar në të dy botrat. Ata të cilët i akuzojnë gratë e ndershme për tradhëti në martesë, ose për amorale, e nuk munden për këtë të sjellin katër dëshmitarë të besueshëm, dënoni me tetëdhjetë dhe asnjëherë në të ardhmën në asgjë mos iu besoni, sepse ata janë njerëz të poshtër dhe të këqinj.

– Nëse ndieni se ndaj grave tuaja është zvogëluar dashuria, mos nxitoni, mëndoni mirë, mbase Allahu ndërmjet këtij sprovimi ju udhëzon në rrugët e fatit të ri të madh, me të cilin dëshiron t’ju përgëzojë.

– Mos kërkoni shkurorizim pa shkaqe të arsyeshme, sepse prej të gjitha gjërave që Allahu i ka lëjuar, më së tepërmi e urren shkurorëzimin.

– Gratë tuaja janë dorëzuar në besë të Zotit. Respektonie, o besimdrejtë, atë amanet të Zotit.

– O ju njerëz ! Sot djalli i mallkuar është i dëshpëruar, sepse ka pasur humbje dhe nuk mundet më të ndikoj në ju. Ju megjithatë bëhuni të kujdesshëm që ai i mallkuar të mos ju lajthitë as në gjërat më të vogla.

– O besimdrejtë ! Kur e caktoni dhe e mbani ndërmjet vete trashigiminë, bëhuni të drejtë dhe përmbahuni Librit të Allahut. Ruani pasurinë e të miturve, të paaftëve dhe të marrëve.

Zoti çdo njeriu i ka dhënë të drejtën e vet, prandaj nuk ka nevojë t’u lihet trashëgimtarëve testament ; ndërsa testament nuk mund tu lihet më tepër se një e treta e pasurisë.

– Fëmija i takon atij në shtratin e të cilit është lindur. Kush pohon se i takon tjeterkujt përveç prindit, atë do ta arrijë mallkimi i Zotit.

– Nuk i lëjohet gruas që të japë diçka nga pasuria e burrit të saj pa lëjën e tij.

– Borrxhin duhet paguar, ndërsa sendin e huazuar duhet kthyer. Dhurata duhet kthyer me dhuratë. Kush hyn dorëzanë për dikë ai obligohet dhe me përgjegjësi për dorëzanin…

– O ju njerëz ! Dëgjoni çka po ju them dhe mbani mënd mirë. Unë po ua lë Librin e Allahut – Kur’anin, i cili nëse i përmbaheni, gjithnjë do t’ju ruajë që të mos e humbni rrugën e drejtë, rrugën e drejtësisë dhe të së vërtetës. Kur’ani është Libër i qartë dhe i shenjtë, vepër e vërtetë e Allahut, Fjalë e Tij, në vërtetësinë e të cilit nuk ka dyshim.

– Pas vetës e keni tërë jetën time, fjalët dhe veprat e mia. Gjithçka që kam folur, punuar jam përpjekur që ato të jenë në përputhshmëri të plotë me urdhërat e Allahut. Ju me të vërtetë nuk do të lajthitni përderisa t’i përmbaheni Kur’anit dhe sunnetit tim.

– O besimdrejtë ! Flitni gjithë të vërtetën e pastër. Urrejtja asnjëherë të mos ju largojë nga rruga e të drejtave dhe drejtësisë. Drejtësia është motra e devotshmërisë. Frikësojuni Allahut ! Ai e sheh punën tuaj.

– O ju njerëz ! E dëgjuat porosinë time, futeni në zemrat tuaja e në jetën tuaj. Të gjithë ata të cilët i kanë dëgjuar fjalët e mia, le t’ua përcjellin atyre që nuk i kanë dëgjuar ! Sepse prej atyre mund të ketë më të kuptueshëm se vetë dëgjuesit.

(Pas një pushimi të shkurtër Pejgamberi a.s. me zë të butë ka thënë)

“O Zoti im ! A e kam përmbushur detyrën time dhe misionin e besuar?”

– “O i dërguari i Allahut ! Ti besnikërisht e ke përmbushur misionin tënd dhe neve na ke komunikuar çka të ka urdhëruar Allahu” u përgjigjën më se 100.000 haxhinjtë të pranishëm në këtë tubim.

(Atëherë Muhammedi a.s. me zë solemn foli)

O Zoti im, dëshmo (në këtë)!

(Atë ditë Allahu xh.sh. shpalli ajetin e Kur’anit):

“Sot juve ua kam përkryer fenë tuaj, dhe begatinë time ndaj jush e kam plotësuar, dhe jam i kënaqurIslami të jetë fe e juaj” (El-Maidetu, 3)

Hutbeja lamtumirese e Muhamedit a.s, Muhamedi a.s, Jeta e Muhamedit a.s, fjalet e Muhamedit a.s, Jeta e Muhamedit a.s, Muhamedi paqja dhe meshira qofte mbi te, hadithe nga Muhamedi a.s

Takvim i përhershëm për Maqedoni

Takvim i përhershëm për Maqedoni

Takvim+per+maqedoni Takvim i përhershëm për Maqedoni  

 Per ta shkarkuar kliko ketu 

Postime te ngjashme:

Takvimi 2012 per Kosove kliko ketu

Takvimi 2012 per Shqiperi kliko ketu

Takvim per maqedoni 2012, takvimi per maqedoni, koha e faljes se namazit per maqedoni, maqedoni takvimi 2012, takvimi maqedoni, koha e faljes maqedoni, namazi maqedoni, takvim 2012

Shiko Radio televizionin e Kosoves online

Shiko radiotelevizionin e Kosoves online

    SHIKO RTK ONLINE, SHIKO TELEVIZION SHQIP ONLINE, SHIKO RTK 2012, SHIKONI TV SHQIP ONLINE, SHIKO RTK, WATCH RTK ONLINE, TELEVIZIONET SHQIPE ONLINE, TELEVIZION SHQIP ONLINE                                                                

Shenjat e trafikut

SHENJAT E TRAFIKUT

Ketu do te mesoni shenjat e përgjithshme ne komunikacionin rrugor.

shenjat e trafikut, shenja ne trafik, mesoni shenjat e trafikut, cilat jane shenjat e trafikut, trafiku ne Kosove, vlerat e trafikut, trafiku rrugor, shenjat kryesore ne trafik, trafiku dhe autoshkolla, shenjat e autoshkolles, vlerat e autoshkolles

Rregullat e trafikut

RREGULLAT E TRAFIKUT

Ne kete video do te mesoni dispozitat e pergjithëshme të pjesëmarrjes ne trafik.

Rregullat e autoshkolles, autoshkolla, rregullat per autoshkolle, autoshkolla, rregullat e trafikut, pjesmarrja ne trafik, si duhet te vozisim, respektimi i rregullave ne trafik, rregullat ne trafikun rrugor, trafiku dhe rregullat e saj, autoshkolla, rregullat e autoshkolles, meso autoshkollen,rregullat e komunikaconit 2011, komunikacioni 2012, rregulla komunikacioni 2012, meso komunikacionin, ligjerata per komunikacionin, ligjerata per trafikun

Jeta e Varrit

Jeta e Varrit

varri, jeta e varrit, jeta ne varr, varri dhe jeta, jeta ne vorr, vorri, jeta pas vdekjes, jeta pas te vdesit, pasi te vdesim, a ka jete pas vdekjes, jeta pasi qe te vdesim, ringjallja, ringjallemi, per ringjalljen, ligjerata per varrin, ligjerata islame, libra islame, libra islamik